Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İş arama iznini kullanmak zorunlu mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İş arama iznini kullanmak zorunlu mu?

İşçinin talebi olmaksızın işveren iş arama izni vermek ve kullandırmak zorundadır. İş arama iznine ilişkin düzenlemede işverenin talep koşulundan bahsetmeksizin işçiye iş arama izninin verilmesi gerektiği belirtilerek bu zorunluluk hükme bağlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

İş arama izni Kullandırılmazsa ne olur?

İzin Kullandırılmaz veya Eksik Kullandırılırsa

Bir işveren iş arama izni vermez veya eksik kullandırmak isterse, o süreye ilişkin ücreti işçiye ödemek zorundadır. İş arama izninin kullanılmadığı durumlar bulunuyorsa; işveren o sürece ilişkin ücreti işçiye iki katı olacak şekilde ödemek durumundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

İş arama izni hangi durumlarda kullanılır?

İşçi veya işveren tarafından belirsiz süreli sözleşme feshedildiğinde arada çalışılan ihbar süresinde işçinin çalışma saatleri içerisinde iş arama hakkı doğar ve ihbar süresi boyunca iş günlerinde günlük asgari olarak 2 saat iş bulması amacı ile iş arama izni kullanım hakkı bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

Istifalarda işveren iş arama izni vermek zorunda mı?

İstifanın bildirimli olması halinde, işveren işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde, ücret kesintisi yapmadan ve günde 2 saatten az olmamak kaydıyla vermek durumundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ey.com

İşçi iş arama iznini istediği zaman kullanabilir mi?

İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Yeni İş arama izni

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Günlük 2 saatlik iş arama izni toplu kullanılabilir mi?

İş arama izni, ihbar süresi bitmeden toplu olarak kullanılabilir. Örneğin fesih tarihine 14 gün varken çalışan, 28 saatlik hakkının tamamını kesintisiz kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Ihbar süresini çalışmak zorunlu mu?

Hem işverenin hem de çalışan kişinin yasal olarak ihbar tazminatı alma hakkı vardır. Süresi belirsiz olan iş sözleşmesinde çalışan kişi kanunen belirtilen ihbar süresini kullanmayıp direkt işi bırakırsa işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. İhbar süresi boyunca işçinin, iş yerinde çalışması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Kendi istifa eden kişi iş arama izni alabilir mi?

İş arama iznini kullanmak için sözleşmenin kim tarafından feshedildiğinin önemi yoktur. Yani işçinin işten çıkartılması ya da istifa arasında bir ayrım yoktur. Bu izin bildirim süresi içinde kullanmak üzere işçiye tanınmış bir haktır. Sonuç olarak, istifa eden işçinin de günlük 2 saat iş arama izni hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoykuesberk.com.tr

İş bulan işçi iş arama iznini kullanmaya devam eder mi?

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 22.02.2012 T. 2009/44373 E. 2012/7589 K. sayılı kararında, “İşçinin ihbar öneli tanımak suretiyle feshinden sonra da iş arama ihtiyacı devam edebilecektir. Hatta işçi bu arada yeni bir iş bulmuş olsa dahi, iş arama ihtiyacı devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: etrhukuk.com

İşçi ihbar süresine uymazsa ne olur?

İhbar süresine uyulmazsa ne olur? Kanunda belirtilmiş olan yazılı bildirim sürelerine uymayan taraf, işçinin kıdem durumuna göre belirlenecek olan tazminatı karşı tarafa ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

İş arama izni ihbardan düşülür mu?

İşveren işçinin mesai saatleri içerisindeki iş arama iznini kullanacağı zaman dilimini belirleyebilecektir. Yargıtay ihbar süresi içerisinde işçiye yeni iş arama izninin kullandırılmamasının, verilen ihbar önelinin geçerliliğini etkilemeyeceğini belirtmektedir[3].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gun.av.tr

İstifa edince ihbar süresi zorunlu mu?

İstifa Edince İhbar Süresi Zorunlu Mu? İşçi, haklı bir nedene dayanmaksızın istifa ettiği takdirde ihbar sürelerine uymak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

İş yerinde arama yapılabilir mi?

Kolluk âmirlerince konutta, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama kararı verilemez. Sayılan bu yerlerde arama ancak hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Toplu iş arama izninde hafta tatili sayılır mı?

İşçinin fiilen çalışmadığı günler için iş arama izni verilmez. Bu nedenle işçi hafta tatilinde veya resmi tatilde çalıştırılmış ise bu günler için de iş arama iznini hak etmektedir. Fakat çalışmadığı hafta tatili, resmi tatil, ulusal bayram gibi günler için iş arama izni söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

İhbar süresi ücreti alınır mı?

İhbar süresinde işçinin hakları

İş arama izni, işçiye ihbar süresi içinde günde 2 saat verilen ve böylece iş sözleşmesi sona erecek olan işçinin iş arama imkânına sahip olduğu bir haktır. Bu hakkın işçiye kullandırılmaması halinde ücretinin işçiye misliyle ödenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Ihbar süresinden nasıl kurtulurum?

Her ne kadar işyerindeki çalışma sürenize göre 4 haftalık bildirim süreniz olsa da haklı nedenle derhal fesih hakkınızı kullandığınızda işverene ihbar süresi borcunuz ortadan kalkar ve işyerinden derhal ayrılabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net

İş arama izninde başka işte çalışabilir mi?

Bildirim süresi sonunda işten ayrılacağını bilen işçi, bu süre içinde bir başka iş arayarak bir başka işyerinde çalışabilmek için girişimlerde bulunabilecektir. Ancak bu süre içinde iş görme borcunu eksiksiz yerine getirmesi gereken işçinin, yeni iş aramasının güçlükleri de ortadadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Istifa ettikten sonra ne kadar çalışılır?

Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?

İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkankarakurt.com

5 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?

Kıdem tazminatı hakkı iş akdinin sonlandırıldığı tarihte doğmaktadır. Bu kapsamda istifa eden ve kıdem tazminatına hak kazanan işçi istifa ettiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde hak kazandığı kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını talep edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

10 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

İhbar süresi kullanmadan işten nasıl çıkılır?

İş Kanunun 24. Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Sözlü ihbar geçerli mi?

(4) Bir kamu görevinin yürütülmesiyle bağlantılı olarak işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluş idaresine yapılan ihbar veya şikâyet, gecikmeksizin ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. (5) İhbar veya şikâyet yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü olarak yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT