14. Hurmayla gelen lezzet İran'ın siyah çayı İran'da siyah çay demlenerek, cam bardakta servis edilir ve sunumu hurmayla yapılır.
İran'da 25.000 hektarın üzerinde çay tarımı yapılmakta olup, tüm çiftlikler Gilan ve Mazandaran illerinde bulunmaktadır.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Rus çayı demlenir ve sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Ruslar çayı ulusal içecekleri olarak kabul ediyorlar ve ülkenin en popüler içeceklerinden biridir. Geleneksel olarak çay saati öğleden sonra idi ama yemeklerin sonunda tatlı ile beraber de servis edilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Fransa'nın bitki çayı
Çay yerine daha çok kahve tüketmeyi seven Fransızlar'ın çay tercihi de genelde bitki çayından yana oluyor. Fransa'da çaya değil çay bardaklarına aşık olmak daha büyük bir ihtimal.
Her 50 ml su için 1 gr çay yaprağı yeterli olacaktır. Çay yapraklarını ekledikten sonra iki veya üç dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Son olarak çayınızı süzün. Afiyet olsun.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1.8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0.75 kilogramdır. Yılık kişi başı tüketimde Türkiye 3.5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
İran'da ihracat yapmayana ithalat izni verilmiyor. İran'ın çay üretimi yıllık 55-60 bin ton civarındadır. Bu çayın tamamı devlet desteğiyle 35 Cent fiyatla ihraç ediliyor. Bu çaylar başta Türkiye olmak üzere, Azerbaycan ve Rusya'ya satılmaktadır.
Azerbaycan'da çay şekerli içilir. Ancak Türkiye'nin bazı doğu illerindeki “kıtlama şekeri” denilen şekere benzer bir metotla içilir. Şeker çaya karıştırılmaz, bunun yerine arka dişlere kıstırılır ve çay üzerinden yudumlanır. Kültürde İngiliz çay içme stilinden dünyaya yayılan çaya süt karıştırma adeti yoktur.
Adından da anlaşıldığı gibi narenciyeden yapılıyor ve rengiyle ilgi çekiyor. İran'da çayı tatlandırmak için nabat kullanılıyor. Bir çubuğa yerleştirilmiş nabatlar, çayın yeterince tatlandığına kaanat getiriline kadar bardağın içinde bekletiliyor ve sonrasında bardağın dışına çıkartılıyor.
1- Ahmad Tea Extra Special Siyah Çay
En kaliteli çay yapraklarını toplayan Ahmad Tea'nin özellikle bu Extra Special Çayı dünyada da haklı bir üne sahip. Özellikle gurbette yaşayan Türklerin de ilk sıradaki tercihi oluyor. Teneke kutusunu açar açmaz doğal bergamot kokusu da insanı cezbediyor.
Türkiye'nin en büyük çay markası olan Çaykur, Altınbaş, Tiryaki ve Turist çaylarıyla biliniyor. Altınbaş çayını bitkinin en kaliteli yapraklarından üreten marka Tiryaki çayında ise yüksek dem oranı sunuyor. Turist çayında ise mükemmel bir içim ve oldukça lezzetli bir damak tadı sağlıyor.
İngilizlerin en köklü geleneklerinden birisi olan beş çayı, ikindi çayı olarak da adlandırılır.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
Yunanistan'da hem siyah hem de bitki çayı oldukça yaygın. Hatta evlerde kendi harmanlarını yapan anneanneler de mevcut.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Çay Çeşitleri: Japon çay seremonisi aslında günümüzde dünyanın birçok yerinde de sıkça tercih edilen matcha çayının özel bir sunumudur. Seremonide hazırlanan iki çeşit matcha çayı vardır: Usucha (thin tea) ve Koicha (thick tea).
Kasenin tutuşundan çayın karıştırılmasına, çay koyma aşamasından peçetenin kullanılışına kadar neredeyse her hareketin bir tür adap kuralları içerisinde gerçekleştirilmesini zorunlu kılan özel bir felsefe anlayışı bulunur.
Çay, Türkiye'de doğu toplumlarındaki gibi bir tören havasında servis edilmez, gündelik hayat içinde basit bir süreçtir. Servis sırasında çay bardağı adı verilen küçük cam bardaklara önce dem, sonra su konulur ve şekeri en son ilave edilir. Dem oranı, servis sırasında kişinin isteğine göre ayarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri