Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ikramiye caiz mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ikramiye caiz mi?

Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Ikramiye helal midir?

Din İşleri Yüksek Kurulu

Market ve mağazalarda alışveriş karşılığında verilen çekiliş kuponlarına çıkan hediyeler helal midir? Taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bütün şans oyunları kumardır. Sadece kazananın kârlı çıktığı, kaybedenin ise zarara uğramadığı uygulamalar ise kumar niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Sporcuların kazandığı para helal mi?

Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Emekli ikramiyesi almak caiz mi?

İslâm'a bağlı kalmak şartıyla, memuriyet hayatına girip çalışmak ve maaş almak normal olduğu gibi, âmmeye veya özel kişilere ait alanlarda çalışıp ücret almak ve sonunda da emekli olup ikramiye ve maaş almak da normaldir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sosyal medyadan para kazanmak haram mı?

Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Devletin sendikalılara verdiği toplu sözleşme ikramiyesini kullanmak caiz midir?

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Musluman nasil para kazanir?

İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Haram para ile sevap olur mu?

Sadaka olarak verilen haram maldan sevap ummak caiz değildir. Haram paradan verilen sadakayı alan kimse, bunun haramdan olduğunu bilerek, Allah kabul etsin derse, kafir olur. Veren de amin derse, o da kafir olur. Haram paradan sevap ummak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Promosyon parası helal mi?

Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuslat.org.tr

Devletin verdiği para helal mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Nihat Hatipoğlu promosyon parası helal mi?

Alırsınız onu harcarsınız. Zaten sizden fazlasıyla kazanıyor onu. Az bile veriyorlar daha çok vermeleri gerekiyor." diyen Nihat Hatipoğlu promosyonların dini açıdan bir sakınca yaratmadığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bgazete.com.tr

Din üzerinden para kazanmak caiz mi?

Başkalarının günaha girmesine vesile olacak şekilde dini böyle ticarete alet etmek daha çok günah olur. Netice: Dinden para kazanmak ve (Hakkımı helâl etmem) diyerek, Kur'an-ı kerimin öğrenilmesine mani olmak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Futbol parası helal mi?

Kulüp namına futbol oynamak üzere kendini kiralayan kimsenin ücretini alması helaldir. Ücreti ödeyenin kazancında haramın bulunması da meşru bir akit sonucu o kişiden ücret almayı haram kılmaz; parayı haramdan kazanan sorumlu olur, helalden kazanan sorumlu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

E spordan para kazanmak haram mı?

Bu tür oyunlar geliştirmek, bunları pazarlamak, oynamak ve bunlardan gelir elde etmek, kumar gibi taraflardan birine haksız kazanç sağlamadığı ve dinen meşru içerikler taşıdığı sürece, caizdir. Bu itibarla, oyunun amacı, oynanma şartları, oyundan elde edilecek kazancın helal veya haram olmasını etkilemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ikramiye maaş mıdır?

İkramiye: Yukarıda yapılan ücret tanımından anlaşılacağı üzere, işverene farklı isimlerle de olsa bir fayda (kazanç) sağlayan ödemelerin tamamı ücret olarak değerlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

Kimler ikramiye alabiliyor?

Askerlik, doğum veya ücretsiz izin sürelerini borçlanma suretiyle kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı tamamlamış olanlar ikramiye alabilecekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Ikramiye nasıl hak edilir?

İŞÇİ HANGİ HALLERDE İKRAMİYEYE HAK KAZANIR?
  1. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile işçiye ikramiye verileceği kararlaştırılmışsa.
  2. İşveren işçiye ikramiye verme hususunda taahhütte bulunmuşsa.
  3. İkramiye verilmesi işyeri uygulaması haline gelmişse işçi ikramiye ücreti almaya hak kazanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkushukuk.com

Devletten maaş almak günah mı?

Maaş almak da caizdir. Devletin vatandaşına para vermesi yardımda bulunması mübah fiillerdir. Bazı hocaların sigortalı fiilen çalışıyorsa dini açıdan caiz olur çalışmıyorsa caiz olmaz demeleri delile muhtaçtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Imamların aldığı para helal mi?

Nitekim İslam âlimleri, imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işler karşılığında ücret veya maaş almayı, bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr (Ali et-Tûrî'nin Tekmilesi), VIII, 33; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 60, 302).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Maaşlarda faiz var mı?

Evvelâ, memurların hepsi veya resmî olan diğer işyerlerinde çalışanların tamamı faizli muamelenin muhasebesini yapıyor değildir. Yani, memur veya işçi bizzat faizle uğraşmamaktadır. Halbuki faize dayalı işyerlerinde çalışanların bütün mesaisini faiz hesapları, akitleri ve muamemeleri almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Promosyon faiz olur mu?

Banka Promosyonu caiz midir? Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Ziraat katılım promosyon caiz mi?

Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tkbbdanismakurulu.org.tr

Diyanet promosyon davası ne oldu?

2022'de Diyanet içinde yürütülen promosyon anlaşma süreci, Başkan Ali Erbaş ile personelin arasını açtı. Sendikaların girişimiyle konu mahkemeye taşındı. Mahkeme bu kararı iptal etse de konu Erbaş'ın talimatıyla Danıştay'a taşındı. Danıştay ise kurumu haklı buldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Haram mal nasıl çıkar?

' İçki, uyuşturucu ve kumar gibi haram yollardan elde edilen mallar, muhtaç olan kişilere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkartılır. Başkasının hakkına girerek elde edilen mallar ise sahibine iade edilmelidir. Olur da sahibi bulunamazsa mirasçıları araştırılır ve kendilerine teslim edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Haram para miras olur mu?

Haram yollarla kazanılan para ve mallara gelince; mirasçıların fakir olmaları durumunda söz konusu mirastan yararlanmaları câiz ise de fakir olmayan mirasçıların yararlanmaları câiz değildir. Bu tür para ve malların, fakirlere veya hayır kurumlarına verilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Helal paraya haram para karışırsa ne olur?

1785- Helâl mal haram malla karıştığında, insan, haram malın miktarını bilmese bile sahibini tanırsa, birbirlerini razı edemezlerse, onun olduğunu kesin bildiği miktarı ona vermelidir. Eğer helal ve haramın karışmasında kendisi suçluysa, farz ihtiyat gereği onun olduğuna ihtimal verdiği fazla miktarı ona vermelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sistani.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT