Avukatsız İcra Takibi Alacaklı icra müdürlüğüne takip talebi ile başvuruda bulunarak icra takibi işlemini başlatabilir. Takip talebi icra dairesine yazılı, sözlü veya elektronik ortamda yapılır. İcra takibi başlatmak için bir avukata vekalet verilmesi şart değildir.
İcra takibi başlatabilmeniz için avukat tutmanız şart değildir, kendiniz de icra takibine ilişkin işlemleri takip edebilirsiniz.
İcra dairesi, örneğin ödeme emrinin tebliği gibi bazı icra takip işlemlerini avukat olmayan temsilciye yapabilir. Fakat, avukat olmayan temsilcinin, icra dairesinde, tetkik merciinde ve mahkemelerde borçlunun temsilcisi olarak hiç bir işlem yapması mümkün değildir.
İcra takibini başlatmak için borçlunun yaşadığı yerleşim bölgesindeki icra dairesine başvuru yapılır. Bu süreçte belgeler hazırlanır ve gerekli durumlarda mahkeme kararı çıkarılır. Alacaklı taraf, gerekli harç bedelini yatırdıktan sonra resmi olarak artık icra takibi başlar.
Öncelikle, alacaklının icra dairesine, borçlu hakkında temel bilgileri içeren ve alacağını kanıtlayan belgelerle birlikte icra takip talebinde bulunması gerekmektedir. Bu talep, icra memurluğu tarafından incelendikten sonra, borçlu adına bir ödeme emri çıkarılır.
İlgili 30 soru bulundu
İcra giderleri de alacaklı tarafından peşin olarak ödenir ve takibin sonunda haksız çıkarsa borçluya yükletilir. Takipten feragat edilirse borçlu o aşamaya kadar yapılan giderlerden sorumlu olmaz.
Bu süreç içerisinde yetkili olan kurum İcra Müdürlüğü olup icra dairesi aracılığıyla takip işlemi yürütülür. İcra takibi nedir konusu ise borcunu tahsil etmek isteyen alacaklı kişinin İcra Müdürlüğü'ne başvurduktan sonra icra dairesi tarafından başlatılan yasal sürece verilen isimdir.
İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Borçlunun yaptığı itiraza bağlı olarak ilamsız icra takibi kararı iptal edilebiliyor.
Başvuru harcı: 27,70 TL Vekâlet harcı: 4,10 TL'dir Peşin harç ise, takip tutarı üzerinden hesaplanır. Takibe konu alacak tutarının %05'i (Bindebeş'i daha sonra tahsil harcından mahsup edilmek üzere icra müdürlüğünce takip başlatılırken alacaklıdan alınır.
İlamsız icra takiplerinde icra takibi başlatılırken alacağın %0,5 tutarın peşin harç alınır; bu peşin harç icra takibi sonrasında asıl harçtan mahsup edilir. (Harçlar Kanunu m.29) Vekalet Suret Harcı: 60,80-TL. Vekalet Pulu: 96,00-TL.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlara ödenecek ücret; İlk 200.000,00 TL için %16,00. Sonra gelen 200.000,00 TL için %15,00. Sonra gelen 400.000,00 TL için %14,00.
Davaya müdahil olan kişi ve avukat arasında karşılıklı görüşmeler ile talep edilen ücret kararlaştırılmaktadır. Ceza mahkemelerinde direkt olarak ödeme alınabilirken icra takip davalarında alacaklının karşı taraftan temin edeceği ücrete avukat ücretleri de dahil olmaktadır.
İlamsız icra takibi açmak isteyen alacaklı kişinin direkt olarak icra dairesine başvurması gerekir. Alacaklının ilamsız icra takibi başlatabilmesi için mahkemeye dava açmasına gerek yoktur. İcra ve İflas Hukuku icra davaları ile ilgili olan ve bilinmesi gereken ayrıntıları açıklığa kavuşturmaktadır.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Bu aşamalar; 1) Takip talebi, 2) Ödeme Emri, 3) Takibin kesinleşmesi, 4) Haciz, 5)Satış, 6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir. Yetki konusu takip yapılacak işlemlerin hangi yerdeki icra dairesi tarafından yapılması gerektiğine ilişkindir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
İcra takibi dosyasının İcra Müdürlüğü'nde açılması ve borçlu kişiye tebliğ edilme süresi borçlunun adresine göre değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 10 gündür.
Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık zamanaşımı süresi icra takiplerinde de uygulama alanı bulmaktadır. İcra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmışsa, dosya 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçmesiyle tamamen ortadan kalkar.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
(Giriş için e-Devlet hesabı üzerinden direkt olarak, kimlik numarası ile elektronik şifre ya da elektronik imza ile yapılabiliyor.) Giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sol tarafındaki menüde “e-dava” seçeneği tıklanır. E-takip aç seçeneği tıklanır. Açılan menü sayfasından icra takibi seçilir.
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
Genel haciz yolu ile icra takibinde ,icra takibi,alacaklının bir icra dairesine giderek bir takip talebinde bulunması ile başlar.Bu şartları sağlayan bir takip talebi ,icra müdürü tarafından onaylanarak icra takibini başlatılır.
İcra dairelerince açıldıktan sonra alacaklı ve borçlunun e-devlet sistemlerinde ilgili icra dairesi ve dosya numarası bilgileri görünmektedir. Borcun miktarı, dayanak belgeler ve tebligat süreçleri için de taraflar, UYAP Vatandaş Portal sistemine girerek bu bilgilere ulaşabilirler.
Alacaklı icra dosyasını güncel tutarak borcun ödenmesini sağlamak amacıyla icra takibini devam ettirebilir. 5 yıl süresince ödeme yapılmaması durumunda alacaklı mahkemeden icra takibinin devam etmesi için talepte bulunabilir. Mahkeme borçlunun mali durumunu değerlendirerek çeşitli icra işlemlerine karar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri