Karabük'te sakızağacı (menengiç) ve çitlembik (melengiç) ağaçlarına yapılan aşılama sonucu Antep fıstığı üretilmeye başladı.
Nallıhan'da çitlenbik ağaçlarına Antep fıstığı aşılanıyor - Son Dakika Haberleri.
Antep fıstığı Menengiç ağacına aşılanarak yetiştirilir. Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
Bu çerçevede ilk olarak, İzmir kırsalındaki Yunt Dağları civarında yoğun olarak bulunan menengiç (çitlenbik) ağaçlarına Antep Fıstığı aşılaması yapılıyor. 2-3 yıl gibi kısa sürede verime gelecek ve Antep Fıstığına dönüşecek olan ağaçların her birinden yılda ortalama 25-50 kilogram ürün elde edilecek.
Aşı yöntemleri ilkbahar, haziran ve erken sonbahar olmak üzere 3 dönemde yapılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
İlk önce meyve üreten dişi ağaçlar yapraklarını döker. Daha sonra meyve vermeyen dişi ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. En son, erkek Antepfıstığı ağaçları, dişi ağaçlardan sonra, yapraklarını dökerler.
Antep fıstığı ağacının en iyi şekilde gübrelenmesi için organik gübre kullanmak gerekir. Birçok çiftçi, bir veya iki yılda bir hektar başına 10 ila 20 ton organik gübre ile gübreleme yapar (1 hektar = 10.000 metrekare).
Başarılı olduğu takdirde genç palamut meşesi ağaçlarına kestane aşılanarak kestane verimi artırılabilir. Park ve bahçelerdeki palamut meşeleri de aşılanarak çok güzel gelişim sağlanabilir.
Eriğe : Şeftali, kayısı, badem, kiraz aşılayabilirsiniz. Elmaya : Armut aşılayabilirsiniz. Zerdaliye : Kayısı, şeftali, erik aşılayabilirsiniz.
Elmaya: Armut, Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik. Vişneye: Kiraz. Ahlata: Armut, muşmula, ayva.
Mart-Nisan aylarında yapılan göz aşısına erken sürgün aşısı, Mayıs-Haziran aylarında yapılan göz aşısına sürgün göz aşısı ve Eylül-Ekim aylarında yapılan göz aşısına durgun göz aşısı denir.
Balıkesir'in Edremit ilçesinin bazı kırsal mahalleleri ile Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi ve köylerinde aşı yapılan sakız ağaçlarından, (çitlembik) Antep fıstığı üretiliyor.
Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.
Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik. Vişneye: Kiraz. Ahlata: Armut, muşmula, ayva.
Adam bahçesinde bir sürü ağacı olsun istiyor. O araziye o kadar ağaç ekemez ama bu yöntemle bir badem ağacında 4 türü yetiştirebilir. Bademin yanı sıra şeftali, erik, kayısı, yetiştirilebilir. Hele eriğin her türünü yetiştirebiliriz.
Ceviz ağaçlarına yapılacak aşılar Dilcikli aşı, Omega aşı, yama göz aşısı ve yarma kalem aşısı olarak bilinmektedir. Ceviz ağaçlarında en fazla kalem aşısı uygulanır.
Armut aşısı yapmak için en uygun ağaç ''YABANİ AHLAT '' ağacı ise, Zeytin aşısının yapılabilmesi için de, en uygun olanı ''DELİCE'' adı bilinen, ve ürün vermeyen yabani bir ağaçtır.
Orman Genel Müdürlüğü, meyve ağacına yeni bir meyve aşıladıklarını duyurdu. Alıç ağacına yeni bir meyve ağacı aşısı yapan yetkililer aşılama sonrasında ağacın fotoğrafını paylaştı. Aşılama sonrasında ağaçta muşmula meyvesi oluştu. Muşmula, bazı bölgelerde döngel/töngel olarak anılıyor.
Limon tohumu toprağa ekildikten sonra aşağı yukarı 9 aylık bir süreçte aşılama evresine ulaşırlar. Limon ağacı aşılamada çoğunlukla "T göz aşısı" kullanılmaktadır. Aşı 25 cm yüksekliğe yapılmalıdır.
Fındık Ağacında aşılamayı nasıl yaparsanız yapın, önemli olan aşıların tutmasıdır. Fındık aşılarınız tutabilir ama fidanlarınız kuruyup gittiği için aşılarda sorun yaşamaktasınız.
Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10'lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç'da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri