Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir. Havuç ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır; ancak hasat zamanı bölgenin iklim koşullarına ve havuç çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Havuç hem kış hem de de yaz sebzesidir. Havucun hasat zamanı yaz mevsimi olmakla beraber Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır satışa çıkar.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
İlgili 22 soru bulundu
İklim: Havuç serin iklimden hoşlanır. En uygun çimlenme sıcaklığı 10-15°C arasındadır. Gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15-20°C'dir.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir. Havuç ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır; ancak hasat zamanı bölgenin iklim koşullarına ve havuç çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye'de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır. Bu durum göstermektedir ki Türkiye'de havuç ekili arazinin % 45.8'i, Türkiye'de üretilen havucun ise % 57.3'ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır.
Siyah Havuç Ne Zaman Çıkar? Siyah havuçlar turuncu havuçlarla benzer zamanda hasat edilir. Hasat zamanı kasım sonu itibariyle başlar. Aralık ayı havucun en yoğun hasat yapıldığı, pazarlarda bol bol satışının yapıldığı zamandır.
Tohumdan yetişen havuç, sağlığa oldukça faydalıdır. Hem bitki halinde hem tohum halinde tüketilen havuç insan sağlığı için büyük önem arz eder. Aktarlardan havuç tohumu temin edip mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Havuç tohumu yağı havuç tohumundan elde edilir ve pek çok amaç için kullanılır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Özellikle göz fonksiyonlarını korumak için önemli bileşenleri içinde barındıran havucun az bilinen çok önemli bir faydası var. Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor.
Havuç Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi haricinde ki bütün topraklarında yetiştirilen havuç üretiminin en yoğun olduğu bölge ise Ankara iline bağlı olan Beypazarı ilçesi olmaktadır. Bu bölgeden yetiştirilen havuçlar toplam yapılan üretimin %60'ını oluşturmaktadır.
Hem yazılı tarih hem de moleküler genetik araştırmalar havucun Orta Asya kökenli olduğunu göstermektedir. Akdeniz ülkelerinde, Afrika'da, Avustralya'da, Yeni Zelanda'da ve Amerika'da çok yaygın olan bir sebzedir. 60 kadar türü bilinmektedir.
Dünyada havuç üretiminde Çin 16 milyon 907 bin tonla ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 1 milyon 565 bin tonla Rusya, 1 milyon 346 bin tonla ABD, 1 milyon 300 bin tonla Özbekistan, 916 bin tonla Ukrayna, 835 bin tonla Polonya izlemektedir.
İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri