Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi kararlar tenfiz edilebilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi kararlar tenfiz edilebilir?

Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir. Tenfiz , yabancı bir mahkeme kararının icrai etkilerinin ülkemizde icra edilebilmesi demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Tenfiz şartları nedir?

Tenfiz için Kanunda belirlenen ön şartlar; yabancı bir mahkeme tarafından verilen bir karar olması, kararın hukuk davalarına ilişkin bulunması ve o ülke kanunlarına göre kararın kesinleşmesi şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baskahukuk.com

Yabancı mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi hangi kanun?

5718 sayılı MÖHUK'un 50.maddesinde düzenlenen tenfiz, yabancı mahkemelerin hukuk davalarına ilişkin olarak vermiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan mahkeme ilamlarının Türkiye'de icra edilebilmesi için Türk mahkemeleri tarafından tenfiz kararı verilmesi ile olmaktadır[3].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukat-kilinc.com

Tenfiz kararı nasıl alınır?

Tenfiz işlemi sadece bağımsız olarak işleyen dava yolu üzerinden alınan kararlardan olmaktadır. Tanıma ise işlemde olan bir dava süreci gibi bağımsız bir dava aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Tanıma kararının kesin hükme bağlanması bütün mahkeme karaları için mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Tanıma ve tenfiz arasındaki fark nedir?

Tanıma, bir yabancı mahkeme ilamının, tanındığı ülkede kesin hüküm kuvveti kazanmasıdır. Tenfiz ise tanımanın bir adım ötesinde, yabancı mahkeme ilamının tenfiz edilen ülkede tanınarak icra edilebilir hale gelmesidir. Tenfiz kararı niteliği itibariyle tanımayı da içerir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinccankaptan.av.tr

Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması ve Tenfizi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlgili 27 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tenfiz kararı ne demek?

Tanıma tenfiz davası, yabancı ülke mahkemesinde verilen bir kararın ülkemizde de geçerli olabilmesi için açılan dava türüdür. Bu davayı açmadan yabancı ülke mahkemesinden alınan kararın Türkiye'de geçerliliği olmaz. Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Tenfiz davasi ne kadar tutar?

İstanbul ilinde görülen tanıma tenfiz davalarında İstanbul Barosu Tavsiye Ücret Tarifesi 2023 gereğince avukatlık tavsiye ücreti tutarı 35.000 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma avukatı ile görüşerek dava ve danışmanlık için en doğru ücret bilgisini alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Tenfiz davası kime karşı açılır?

Vasiyet alacaklısı, kendisine vasiyet edilen şey üzerindeki mülkiyet hakkını ancak bu malın vasiyetin yerine getirilmesi (tenfizi) yoluyla kendisi adına tescili sonucunda kazanır. Vasiyetnamenin tenfizi davası, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona, yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tenfiz davasını kimler açabilir?

Tanıma tenfiz davası kimler tarafından açılır? Bu sorunun cevabı ise; Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un 52. Maddesine göre Yabancı Mahkeme tarafından verilen kararın tenfiz edilmesinde hukukî yararı bulunan herkes, tenfiz isteminde bulunabilir. Tanıma ve tenfiz istemi dilekçe ile olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arcahukuk.com

Tenfiz davasını kim açar?

Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyet alacaklısı tarafından talep edilebilecektir. Alacaklı, vasiyet alacaklısı olduğunu öğrenmesinden itibaren 10 yıllık hak düşürücü sürede vasiyetnamenin tenfizi davası açabilir. Vasiyet alacaklısı, vasiyetnamenin tenfizi davasını yasal ve atanmış mirasçılara karşı açacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Almanya mahkeme karari Türkiye'de geçerli mi?

Almanya'da mahkemeden boşanma kararı alınması, doğrudan Türkiye'deki nüfus sicillerine etki etmeyeceğinden, Türk vatandaşlarının tam anlamıyla işlerine yaramayacaktır. Bu demektir ki, Alman mahkemesi kararının, otomatik olarak Türkiye'de bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kocaersoz.com

Boşanma kararı tanıma mı tenfiz mi?

Yabancı mahkeme tarafından icrai nitelikteki kararların tanınması için açılan davadır. Boşanma kararı yanında velayet, nafaka, tazminat gibi icrai hükümlerin tanınması için davalar tenfiz davalarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Gerekçesiz hakem kararları Türkiye'de tenfiz edilebilir mi?

2012 tarihli Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, gerekçesiz yabancı mahkeme kararlarının Türkiye'de tanınması veya tenfiz edilmesinin Türk kamu düzenine aykırı olmadığına hükmetmektedir. Yargıtay'ın bu kararda ulaştığı sonuç, bir kararın gerekçesiz olmasının mutlak olarak kamu düzeni ile ilgili olmadığı yönündedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Tenfiz davası ne zaman açılır?

Özellikle boşanma davaları için velayet, nafaka, mal paylaşımı vb. konuların Türkiye'de de geçerli olması için dava açmak şarttır. Tanıma tenfiz davası açma süresi bu yönüyle mahkeme kararının kesinleşmesinden hemen sonra olarak ifade edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Tenfiz engelleri nelerdir?

Tanıma tenfiz davası konusu yapılmak istenen kararın özel hukuk ilişkilerinden doğan bir uyuşmazlık hakkında verilmiş olması aranır. Dolayısıyla saf idari kararlar, kartel ve patent hukukuna ilişkin kararlar, sosyal sigorta kararları, iflas kararları vb. hükümler tenfize elverişli değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Tanıma tenfiz kararı nereden alınır?

Tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir. Bu kararlar kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye'deki yerleşim yeri, yoksa sakin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye'de yerleşim yeri veya sakin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tenfiz davası neden açılır?

Kendisine belirli mal vasiyet edilen kimsenin, vasiyetnamede belirtilmiş olan hususların yerine getirilmesini talep etmesi, vasiyetnamenin tenfizi davası açılmasıyla mümkün olabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Yurtdisinda boşanma Türkiye'de gecerli mi?

Yukarıda bahsettiğimiz prosedürün yerine getirilmesi halinde yapılan başvurunun kabulü ile artık yabancı mahkemece alınmış boşanma kararı Türkiye'de de geçerlilik kazanacak ve taraflar Türkiye'de de boşanmış olarak kabul edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tapuda tenfiz ne demek?

VASİYETİN TENFİZİ; malikin taşınmazını, ölümünden sonra tasarruf etmesini istediği gerçek ya da tüzel kişileri tespit ettiği vasiyetnamesinin, vasiyetname alacaklısı ya da alacaklıları adlarına tescil edilmesi işlemidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tkgm.gov.tr

Tenfiz davası açılmazsa ne olur?

Vasiyet alacaklısı; kendisine bırakılan malın, kendisine tebliğ edildiği tarih itibariyle, 10 yıl içinde davayı açmalıdır. Bu süre zarfında herhangi bir vasiyet tenfiz davası açılmama durumu varsa, vasiyet alacaklısı, dava açma hakkını da kaybetmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Yasal mirasçı vasiyetnamenin Tenfizini isteyebilir mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi vasiyetnamede mirasçı olması istenilen ve belirtilen kişiler mirasçı sıfatına sahip olduklarından mahkemeden veraset ilamı alırlar. Veraset ilamıyla birlikte açılan vasiyetnamenin mirasçısı oldukları kayıt altına alınır. Dolayısıyla vasiyetnamenin tenfizini talep edemezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Tanıma tenfiz basit yargılama mı?

Tanıma ve tenfiz davaları basit yargılama usulüne tâbidir (MÖHUK m. 55/1). Dolayısıyla karşı tarafa tanıma veya tenfiz talebinde bulunulan dilekçe tebliğ edilmelidir. Bu husus adil yargılanma hakkının zorunlu bir unsurudur, bu sebeple tebliğe ilişkin hükmün emredici bir kanun hüküm olduğu kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gokhansari.av.tr

Davayı kaybeden taraf ne kadar ücret öder?

Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeynepyargic.av.tr

Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?

Tanıma tenfiz davası Türkiye'de istenilen yer aile mahkemesinde açılabilir. Çünkü her iki taraf da avukata vekalet vererek anlaşmışlardır. Arada bu davanın açılması ve kabulü konusunda bir anlaşma yoksa taraflardan birinin Türkiye'deki yerleşim yerinde açılmalıdır. Yetki itirazı duruşma gününe kadar yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: armagand.av.tr

Kısmen tenfiz mümkün mü?

MÖHUK uyarınca da kısmi tenfize açıkça düzenlemeye imkân verildiği, dolayısıyla kısmi talebin mümkün olduğu görülmektedir. Miktar bakımından kısmi tenfiz talebinin Yargıtay tarafından da kabul gördüğü hususu göz önünde bulundurulduğunda Türk hukuku bakımından kısmen tenfizinin talep edilebileceği söylenebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT