Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi hallerde kıdem tazminatı ödenmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi hallerde kıdem tazminatı ödenmez?

Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Hangi hallerde kıdem tazminatı alamaz?

İşçi Hangi Hallerde Kıdem Tazminatı Alamaz?
  • İşçinin Sadakat Yükümlülüğü ve Rekabet Yasağı ...
  • İşçinin Kendi Kusuruyla Hastalanması Halinde Kıdem Tazminatı ...
  • İşçinin İşe Girerken Yanıltıcı Bilgi Vermesi Halinde Kıdem Tazminatı ...
  • İşçinin, İşveren veya Ailesine Yönelik Kötü Fiilleri Halinde Kıdem Tazminatı

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatortakligi.com

Hangi durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz?

Kıdemi bir yıldan az olan işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz ve bu işçiye çalıştığı süreyle orantılı olarak da kıdem tazminatı ödenmez[14]. Kanunen öngörülen bu bir yıllık süre bağlayıcı ve mutlak niteliktedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozenlicabuk.av.tr

Hangi hallerde işçi tazminatsız işten çıkartılır?

Buna göre;
  • İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması,
  • İşçinin iş yerinde en az altı aydır çalışıyor olması,
  • İşçinin işverenin vekili konumunda olmaması,
  • İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılıyor olması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kıdem ve ihbar tazminatı hangi hallerde ödenmez?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca işverenin iş sözleşmesini sağlık nedenleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ya da zorlayıcı nedenlerle haklı olarak feshetmesi durumunda ihbar tazminatı söz konusu olmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

KIDEM TAZMİNATI NEDİR? / İşçi hangi hallerde kıdem tazminatına hak kazanır? Avukat Ezgi Esnik Günay

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İşçi tazminat hakkını nasıl kaybeder?

Haklı sebep olmaksızın tek taraflı olarak istifa eden işçi kıdem tazminatı hakkını kaybeder. Hatta ihbar süresine bağlı olmaksızın istifa ederse işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. Bu noktada İşçi ancak haklı nedenlerle iş sözleşmesini fesih ettiği takdirde feshe bağlı tazminatlarını alabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Tazminatsız işten çıkarılma sebepleri nelerdir?

İşçinin; işveren hakkında şeref ve haysiyetini zedeleyici asılsız iddialarda bulunması İşçinin; başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması İşçinin; işverene ya da ailesine, başka bir işçiye sataşması İşçinin işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde etkisindeyken gelmesi ve bu maddeleri kullanması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İşten çıkarılan işçi imza atmasa ne olur?

Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ocalhukuk.com

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nelerdir?

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakedis.org

İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi tazminat alır mı?

İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunulamamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mefamusavirlik.com.tr

Kıdem tazminatına ne zaman hak kazanılmaz?

Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Aşağıdakilerden hangisi kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz?

İşçinin süreli fesihle sözleşmeyi sona erdirebilmesi halinde kıdem tazminatı hakkından yoksun kalmasının istisnasını İş Kanunun 14. maddesinde yer alan işçinin muvazzaf askerlik hizmetine gitmesi, yaşlılık aylığından yararlanması veya kadın işçinin evlenmesi nedeniyle iş akdine son vermesi oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kilinclaw.com.tr

Işyerinden tazminat almak için ne yapmalıyım?

Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkesim.av.tr

Kıdem tazminatı hangi sartlarda alınır?

İlk şart, kıdem tazminatına başvuracak çalışanın işverene ait işyerlerinde minimum bir yıl kesintisiz bir şekilde çalışmış olmasıdır. İkinci şart ise çalışanın sözleşmesinin işveren veya çalışan tarafından kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sona erdirilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

Kıdem tazminatı neye göre belirleniyor?

Kıdem Tazminatının Hesabında Dikkate Alınacak Ödemeler Nelerdir? Kıdem tazminatı maaşa ek herhangi bir ödeme yoksa her yıl için 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplanır. Yani çalışanın çalıştığı yıl sayısı ile son aldığı brüt ücret çarpılarak kıdem tazminatına ulaşılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: multinet.com.tr

Aynı işyerinde 15 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

Bu haktan yararlanmak için belirlenen şartlar işe giriş tarihi ile ilgilidir. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile ilk kez sigortalı olduğu tarih 08.09.1999 öncesiyse, 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan toplam sigorta prim günü 3600 gün olan çalışan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

İşten çıkış nedeni 46 ne demek?

Kod 46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. Kod 47- 4857/25-II-F İşçinin, iş yerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: datassist.com.tr

İşten ayrılış kodu 29 ne demek?

29 numaralı kod; ¨İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih" anlamına geliyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbank.com.tr

Haklı fesih sebepleri nelerdir?

İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Haksız yere işten çıkarılan işçi ne yapmalı?

İşten Çıkarılan Bir İşçi Nereye Başvurmalı? Haksız yere işten çıkarılan işçinin hakları korunur. Eğer işçi bu haklarını alamadıysa iş mahkemesine başvurmalıdır. Burada iş hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan davasını ikame etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kıdem tazminatımı alamadım ne yapmalıyım?

Kıdem tazminatını alamayan ancak anlaşma da sağlayamayan işçi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'nin şikayet masalarına başvurmalıdır. İŞKUR tarafından başvuru incelenir ve işçi ve işveren uzlaştırılmaya çalışılır. Bu durumdan her zaman sonuç çıkmayabilir. Ancak mahkemede delil olarak kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

İşveren işten çıkardı ne yapmalı?

Yazılı bir belge verilmezse, yapmanız gereken, hemen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne giderek işten çıkartıldığınızı ve size yazılı bir belge verilmediğini bildiren bir dilekçe vermektir. Bunu yapmazsanız, patrona size “üst üste işe gelmeme” tuzağıkurma şansını vermiş olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istenatildim.org

İşveren işçinin haberi olmadan işten çıkarabilir mi?

İşverenin işçiyi işten çıkartması(haklı nedenle iş akdinin feshi), akdi tek taraflı irade beyanıyla sona erdirir. Lehine bu hak doğan tarafın(işçi veya işveren) bu hakkını kullanması gerekir. Bu hakkını kullanmak isteyen taraf fesih bildirimini yazılı yapmak ve fesih nedenini açıkça belirtmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Tazminatımı alamadım nereye başvurmalıyım?

Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dayalı olarak işverene dava açmak için yetkili iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurmak ve harçlar ile gider avansını yatırmak gerekir. İş Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun dava şartı arabuluculuğa tabi olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

İşçi hangi durumlarda dava açabilir?

Yine işçinin çalışırken kusurlu olarak, işverenin aletlerine, işlerine zarar vermişse; işveren bunun tazminini işçiden isteyebilir. Ya da işçinin çalıştığı dönemde işverenin parasını zimmetine geçirmesi, güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi gibi hallerde de işveren işçiye dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanorhan.av.tr
Önceki makale
Ölüyü öpmek ne anlama gelir?
Sonraki makale
Atatürk'ün atası kimdir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT