Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşveren ne zaman tazminat ödenmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşveren ne zaman tazminat ödenmez?

Kıdem tazminatı, işveren tarafından iş sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle ödenir. İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle feshedilmesi halinde ise kıdem tazminatı ödenmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Hangi durumlarda kıdem tazminatı alamaz?

Kıdem tazminatını alabilmek için belli şartları yerine getirmek gerekir. Eğer işçi kendi arzusu ve isteğiyle işten ayrılıyorsa kıdem tazminatı hakkı bulunmaz. Bazı şartlar bunun dışındadır bunlar; iş yerinde yoğun çalışma temposu varsa ve sağlığı etkileyecek düzeyde ise tazminat hakkı doğabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

İşveren hangi durumlarda tazminatsız işten çıkarabilir?

Buna göre;
  • İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması,
  • İşçinin iş yerinde en az altı aydır çalışıyor olması,
  • İşçinin işverenin vekili konumunda olmaması,
  • İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılıyor olması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İşveren kıdem tazminatını ödemek zorunda mı?

4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine istinaden işverenin iş sözleşmesini feshetmesi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. İşveren gerek bildirim sürelerine uyarak gerekse peşin ödemede bulunarak hizmet akdini feshettiği takdirde işçiye kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulbenkdanismanlik.com

İşveren tazminatı ne zaman ödemek zorunda?

Kıdem tazminatının ödenme zamanı kanunda açık bir şekilde belirtilmemiş ise de anılan tazminatın iş akdinin sona ermesi tarihinde muaccel olması nedeniyle ödeme zamanını kolayca belirlemek mümkündür. Kıdem tazminatının iş akdinin sonlandırıldığı anda ve defaten ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

Kıdem Tazminatı Ne Kadar Sürede Ödenmelidir

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İşveren hangi durumda tazminat öder?

İşveren, işçinin iş sözleşmesini feshetmesi veya işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak, iş sözleşmesinin haklı sebeplerle feshedilmesi durumunda işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Işyeri tazminatımı vermiyor ne yapmalıyım?

Ödemediği ve ödemeyeceğini belirttiği durumda noterden ihtarname çekilmelidir. Bu ihtarnamede belirtilen süre içerisinde işverenin ödeme yapmaması durumunda ise dava açılması mümkün olabilmektedir. Bir avukat yardımı ile kolayca dava açılarak tazminat alınabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayuyarkaba.av.tr

Hangi çıkışlarda kıdem tazminatı ödenmez?

İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşam tarzından kaynaklı olarak hastalanması veya engelli duruma gelmesi halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın 3 iş günü art arda sürmesi veya bir ayda 5 iş günü devamsızlık yapması halinde işveren iş akdini feshederse işçi kıdem tazminatı alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatortakligi.com

Kıdem tazminatı vermeyen işveren nereye şikayet edilir?

Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

İşveren kıdem tazminatını ödemezse ne olur?

Kıdem tazminatının fesih tarihi itibariyle ödenmesi gerekmektedir. Zamanında ödenmemesi durumunda gecikme faizi olarak iş sözleşmesinin feshedildiği tarihinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek faiz talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

İstifa eden işçi hangi durumlarda tazminat alır?

Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kaç ay sonra tazminat alınır?

Eğer bir iş yerinde 6 ay veya daha az bir süredir sigortalı olarak çalışıyorsanız iş akdinizin feshi halinde ihbar tazminatı alabilirsiniz. İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra feshedilmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

İşten çıkarılan bir kişi ne kadar tazminat alır?

Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Tazminat alma şartları nelerdir?

TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI

4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak. En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak. İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi. İşçinin ölmesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Kıdem tazminatı nasıl alınmaz?

Çalıştığı işyerinden kendi isteği ile ayrılan ve yasada belirtilen gerekli süre koşullarını sağlamayan çalışanlar, kıdem tazminatı alamazlar. Görevini yerine getirmeme, kasıtlı ve sürekli olarak devamsızlık gösterme gibi nedenler ile işveren tarafından işten çıkarılan çalışanlar kıdem tazminatı alamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

4500 günü dolduran kıdem tazminatı alabilir mi?

08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanların, 15 yıl 3600 prim gün şartını yerine getirmiş olmaları kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için şart olarak öngörülmüş iken; 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu şart 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prime çıkarılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atalan.av.tr

Elden para alan işçi bunu nasıl ispat edebilir?

İşçinin elden ödeme aldığı her türlü yasal delille ispat edilebilir. İş davalarında bu konuda başvurulacak ilk delil ise tanıktır. Mahkemeye bildirilecek tanıklar belirlenirken, işçi ile en azından bir dönem aynı işyerinde çalışan, benzer işler yapan, işçinin çalışma koşullarını bilen tanıklar olması oldukça önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilberciftci.av.tr

Kıdem tazminatı verilmezse nereye başvurulur?

Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi durumunda, çalışan 4857 Sayılı İş Kanunu'nun ek 3. Maddesi uyarınca, İş Mahkemesi'ne başvurarak dava açabilir. Ancak dava, 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkesim.av.tr

Çalıştığım şirketten paramı alamadım ne yapmalıyım?

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

10 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

İstifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenir mi?

Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Tazminat en fazla kaç taksitte ödenir?

Kıdem tazminatının, iş akdinin feshedildiği tarihte peşin ödenmesi gerekir. İşçi yazılı rıza göstermediği sürece kıdem tazminatı taksitle ödenemez. Zamanında ödenmeyen kıdem tazminatı için en yüksek banka mevduat faizi uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

İşveren tazminat davası açabilir mi?

Ülkemiz uygulamasında genellikle davalar işçiler tarafından açılsa da, işveren işçiye dava açabilir mi sorusunun cevabı “Evet Dava Açabilir” dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanorhan.av.tr

İşçi her zaman haklı mıdır?

İşveren kanundaki uygulamaları eksiksiz yapmalı. Sözleşmelerin işveren tarafından haklı feshine ilişkin hususlar çok haklılık gören uygulamalar değil. Uygulamada sıklıkla karşılaştığımız 3 kural var: Kural 1, yargılamada işçi daima haklıdır. kural 2, işçi haksızsa kural 1 geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasir.com.tr
Önceki makale
Ünlü vakanüvis kimdir?
Sonraki makale
Arap Alevileri hangi mezhepten?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT