Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakim verdiği kesin süreden dönebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakim verdiği kesin süreden dönebilir mi?

Bu nedenle 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 90. maddesi hükmü gereğince; kanunun tayin ettiği süreler hakim tarafından azaltıp çoğaltılamaz. Buna karşın, hakimin belirlediği süreler ise kural olarak kesin değildir. Hakim kendisinin tayin ettiği süreleri haklı sebeplerle artırabilir veya eksiltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesin süre hak düşürücü süre midir?

Yasal Süreler

Mahkeme için öngörülmüş süreler hak düşürücü nitelikte değildir. İşlem süresinden sonra yapılsa da geçerlidir. Taraflar için öngörülmüş olan süreler ise kesindir ve hak düşürücüdür. Yasada belirtilen süre içinde, gerekli işlem yapılmazsa hak düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Kesin süre ne demek?

HMK m. 94'de düzenlenen kesin süre, ilgili olduğu işlemi verilen süre içinde yapmayan tarafın o işlemi yapma hakkını ortadan kaldıran bir hukuk muhakemesi kurumudur. Yalnızca kanunda düzenlenenler değil, hakimin kesin olmasını kararlaştırdığı süreler de kesin süre olma niteliğini haizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

Mahkemenin verdiği süre ne zaman başlar?

Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen durumlarda, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Sürelerin bitimi HMK 92. Maddesinde belirtilmiştir: Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Kesin süre ihtarı nasıl yapılır?

HMK'nın 94. maddesi "Hakim, tayin ettiği sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Bu takdirde hakim, tayin ettiği kesin süreye konu olan işlemi hiç bir duraksamaya yer vermeyecek şekilde açıklar ve süreye uyulmamasının, hukuki sonuçlarını açıkça tutanağa geçirerek ihtar eder..." şeklinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ihtara cevap verilmezse ne olur?

Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilalcelik.av.tr

1 haftalık kesin süre ne zaman başlar?

Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuki-sure.hesaplama.net

Mahkemenin verdiği kesin süre adli tatilde durur mu?

Dolayısıyla kural olarak hakim tarafından verilen sürelerin de kaynağının kanun olduğuna hükmedilerek verilen sürenin niteliği(kesin olmayan süre, kesin süre) ne olursa olsun sürenin adli tatilin sonuna uzatılmış sayılacağı kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

1 aylık kesin süre nasıl hesaplanır?

Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir. Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar. Yani bir ay ibaresi geçiyorsa ayın 28 gün mü 29 gün mü 30 gün mü 31 gün mü sürdüğü önemsizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aysedenizoral.av.tr

Davalar neden uzun sürüyor?

Mevzuatın Sık Değişmesi ve Yargı Süreçlerine Etkisi

Yeni düzenlemeler ve yönetmelikler, yargı süreçlerini karmaşıklaştırarak, dava sürelerinin uzamasına sebep olmuştur. Mevzuat o kadar sık değişmektedir ki, biz bile güncel mevzuatın hangisi olduğu için saatlerce araştırma yapmaktayız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Kesin süre hangi hallerde verilir?

Kesin süre verilirken yapılması gereken işlerin açıkça belirtilmemesi halinde süre verilmemiş sayılır ve verilen kesin süre hüküm doğurmaz. Davanın taraflarına, ancak onların tasarrufunda olan işlerin yerine getirilmesi için kesin süre verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serhancantas.com

Mahkeme ara karardan dönebilir mi?

ARA KARARIN İSTİNAF EDİLMESİ

Ancak, asıl hüküm (nihai karar) ile birlikte istinaf edilebilmektedir. HMK'da ara kararlar için kabul edilen genel bir kanun yolu bulunmamaktadır. Ancak, bir taraf, karşı taraf yararına usuli iktisabi hak söz konusu olmayan ara karardan dönülmesini, mahkemeden isteyebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikayakarayhukuk.com

Kesin süre nasıl verilir?

Hâkim, tayin ettiği sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Aksi hâlde, belirlenen süreyi geçirmiş olan taraf yeniden süre isteyebilir. Bu şekilde verilecek ikinci süre kesindir ve yeniden süre verilemez. Kesin süre içinde yapılması gereken işlemi, süresinde yapmayan tarafın, o işlemi yapma hakkı ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hak düşürücü süre kaç yıldır?

Talep tarihi 5 yılı aştığında, talep tarihinden geriye doğru 5 yıllık kısmı hak sahiplerine ödenir. Geriye kalan kısım ise zamanaşımına uğrar. Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar ise, hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıl içinde istenmezse düşer (Hak düşürücü süre).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vizyongrubu.com

Hak düşürücü süre geçerse ne olur?

Hak düşürücü sürenin geçmesi durumunda ise, hak tamamen ortadan kalkar. Bu nedenle hak düşürücü süre içerisinde yapılmayan işlemler delil niteliğinde değerlendirilemez. Zamanaşımı def'i niteliğinde olup, ön inceleme aşamasının sonuna kadar ileri sürülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ogislaw.com

Hakim hak düşürücü süreyi re'sen dikkate alır mı?

Hak düşürücü süre, hakim tarafından re'sen dikkate alınması gereken dava şartlarındandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Tebligat süresi ne zaman biter?

(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. (2) Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tebliğ tarihi ne zaman başlar?

İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Tebligat resmi tatil sayılır mı?

İş günü olarak belirlenen durumlarda, yalnızca iş günleri hesaba dahil edilir, resmî tatil veya hafta tatili günleri dikkate alınmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakimin verdiği süre adli tatilde uzar mı?

HMK m.104'de “adli tatilin sürelere etkisi” madde kenar başlığı altında “adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.” denilerek adli tatilin ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Adli tatilde hangi davalar görülmez?

6100 sayılı Hukuk Mahkemesi Kanunu'nda açıkça belirtilen davalar dışında kalan ve aynı zamanda gecikmesinde sakınca görülmeyen davalar adli tatilde görülmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Adli tatilde dava geri çekilir mi?

Adli tatil her yıl yirmi temmuzda başlayıp otuz bir ağustosta sona ermektedir. Yeni adli yıl ise bir eylülde başlamaktadır. Ancak adli tatilde işlemler tamamıyla durmayıp mevzuatta sayılan dava ve işlere bakılmaya devam etmektedir. Adli tatilde her adliyede nöbetçi mahkemeler bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

7 günlük yasal süre nasıl hesaplanır?

Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Keşif ücreti ödenmezse ne olur?

2- Para yatırılamazsa keşif yapılamaz ve bir sonraki duruşmada mahkemece kesin süre verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

15 günlük itiraz süresi nasıl hesaplanır?

Sürelerin Hesaplanması

Süre, ay olarak belirlenmiş ise tebligatın yapıldığı günün, son ayda sayı itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer. Son bulduğu ayda sayı itibarıyla karşılığı olan gün yoksa süre, ayın son günü mesai saati bitiminde sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT