Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hakim kararını değiştirebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakim kararını değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Mahkeme ara karardan dönebilir mi?

ARA KARARIN İSTİNAF EDİLMESİ

Ancak, asıl hüküm (nihai karar) ile birlikte istinaf edilebilmektedir. HMK'da ara kararlar için kabul edilen genel bir kanun yolu bulunmamaktadır. Ancak, bir taraf, karşı taraf yararına usuli iktisabi hak söz konusu olmayan ara karardan dönülmesini, mahkemeden isteyebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikayakarayhukuk.com

Hakim karar verirken neye bakar?

Hakimlerin Karar Verirken Olayın ve Tarafların Özelliklerini, Ülke Gerçeklerini Gözden Uzak Tutmaması, Gereklidir. “Hakim delilleri takdir ederken olayın ve tarafların özelliklerini, ülke gerçeklerini gözden uzak tutmaması gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kiratlihukuk.com

Kısa karar ne demek?

Mahkemenin açık ve net şekilde vardığı hukuki sonucu taraflara bildirmesine hükmün tefhimi denir. Taraflara tefhim edilen bu karar tutanağa yazılır, yazılan bu karara ise kısa karar denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Kesin olmak üzere karar verildi ne demek?

Şekli anlamda kesin hüküm, sözü edilen karara karşı artık bütün olağan yasa yollarının kapandığı anlamına gelir. Bazı son kararlar verildikleri anda kesindirler (Örneğin HUMK. m. 427; HMK. m. 361). Yasa yolu açık olan bir karar, yasa yoluna başvurma süresi geçmekle de kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Mahkeme-Hakim Nasıl Karar Verir? Avukat Saim İncekaş

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesin karar nasil Bozulur?

Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? İlk derece ceza mahkemesince hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay İlgili Ceza Dairesine başvurmak suretiyle “Onama” kararının kaldırılması talebinde bulunmak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Kesin karara itiraz edilebilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Karar düzeltme kaç ay sürer?

(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK'na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muglabarosu.org.tr

Kısa karar değiştirilebilir mi?

Kısa Karar ile Gerekçeli Kararın Arasında Çelişki Olması

Gerekçeli karar ile kısa kararın değiştirilmesi mümkün olmayıp, gerekçeli kararın kısa karara uygun yazılması şarttır. Esasen, kısa kararı yazıp, duruşmada bunu bildirmiş olup davadan el çeken hakim, artık bu kararını değiştirmesi yasal açıdan imkansızdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesinleşmiş Karar ne zaman çıkar?

İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Hakim yanlış karar verirse ne olur?

Hâkim hukuka aykırı bir karar vermiş veya harekette bu lunmuş ise nasıl olsa kanun yollarına başvurulmak suretiyle huku ka uygunluk sağlanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yanlış karar veren hakime ne olur?

Bu sorunun yanıtını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül verdi: “Bundan sonra birinci derece mahkemelerin kararları yüksek mahkemelerin kararlarıyla çelişirse, hatalı kararlar o mahkemelerdeki hakimlerin siciline işlenecek. Bu sayede yanlış kararları, meslek hayatları boyunca hakimlerin önüne çıkacak.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Hakimin verdigi kesin karar bozulur mu?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hakim kesin süreden dönebilir mi?

Kesin sürenin tayin edilmesi halinde, karşı taraf yararına usuli kazanılmış hak doğacagı da kuşkusuzdur. Hemen belirtmek gerekir ki, ister kanun, isterse hakim tarafından tayin edilmiş olsun kesin süre içerisinde yerine getirilmeyen bir işlemin bu süre geçtikten sonra yerine getirilmesine yasal olanak yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim ara karardan rücu edebilir mi?

Ara karardan rücu için herhangi bir süre hatırlamıyorum. Hukuki menfaatleri olduğu ve ara karar verildikten sonra durumda değişiklik olduğu sürece taraflar ara karardan rücu edilmesini isteyebilirler. Hakimin usuli kazanım hakkı doğuranların dışında ara kararlarından rücu edebileciği doğrudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Ara karar nasıl kesinleşir?

Herhangi bir kanun yolunun kalmaması ile beraber ara karar kesinleşmiş olur. Örneğin Ağır Ceza Mahkemesi kapsamında verilen bir karar, verildiği andan itibaren kesinleşmemiştir. Bu doğrultuda öne çıkan karar ile birlikte ara karar üzerinden sonuç ortaya çıkarılmaya çalışılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Karar düzeltme hangi hallerde?

Dolayısıyla artık Yargıtay Ceza Dairelerince verilen kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilmesi mümkün değildir. Kişilerin başvurabileceği yegane yol bir olağanüstü kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, Yargıtay kararına itiraz etmesi için istemde bulunmaktan ibarettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Karar düzeltme hangi durumlarda yapılır?

Karar Düzeltme Sebepleri
  • Hükme etkisi olan itirazların cevapsız bırakılmış olması,
  • Yargıtay kararında birbirine aykırı fıkralar bulunması,
  • Yargıtay incelemesi sırasında hükmün esasını etkileyen belgelerde bir hile veya sahteliğin ortaya çıkması,
  • Yargıtay kararının usul ve kanuna aykırı olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Karar düzeltme var mı?

Karar Düzeltme Yolu, istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmıştır. Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilen bir yoldur. Hukuk yargılamasında olağanüstü kanun yolları; Yargılamanın yenilenmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?

Kural olarak, her mahkemenin kendi kararındaki maddi hataları düzeltmesi gerekir ise de, Yargıtayın temyiz incelemesi sonucunda karardaki maddi hataları düzelterek onama yetkisi de, “hükümlerin tashihi” kurumunun somut planda bir uygulanma şeklini oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karar düzeltmeyi kim inceler?

Yargıtay, temyiz incelemesi sonucunda verdiği kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu tespit ederse kendi kararını düzeltir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeynepkolayli.com

Karar düzeltmeye kim bakar?

Ceza mahkemesinde verilen sonuç Yargıtay'dan çıktığı zaman itirazı olmaması ceza karar düzeltme isteğinin çıkmasına vesile olur. Bu düzeltmenin gerçekleşebilmesi için ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak başvuru sayesinde yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Bir üst mahkeme kararı bozarsa ne olur?

Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Hangi kararlar istinaf edilemez?

Ara kararlar tek başına istinaf edilemez. Ancak nihai kararla beraber ara kararın da istinaf edilmesi mümkündür. Adli yardım talebinin reddi kararına itiraz üzerine verilen karar istinaf edilemez. Kesin karara karşı istinaf mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Hangi kararlar temyiz edilemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr
Önceki makale
Ters yola girmenin cezası ne kadar?
Sonraki makale
55 karnede kaç düşer?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT