Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Gözü yükseklerde olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim. [666] Bulunduğu durumdan daha üstün bir yere ulaşma arzusu, amacı.
Göz hapsine almak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözü yüksekte (veya yükseklerde) olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bulunduğu durumdan çok üstün olan bir duruma ulaşma amacını gütmek.
Gözü dalmak deyiminin açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından bilgi paylaşılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Deyim. [1] bir kişi veya şey değerini yitirmek, rağbet görmemek: “Muhtarın oğlu bu hasta köpeklere düşman olduğu günden beri gözümden düştü.” -S. F.
Gözü yükseklerde olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hâlen bulunduğu durumdan daha yüksek bir duruma ya da mevkiye çıkmak istemek, böyle bir amacı gütmek.
Uyanık, hem karşısına çıkan fırsatları çok iyi değerlendiren hem de tehlikelerin farkında olan demektir.
[1] Birini uzun süre istekle ve hasretle beklemek. Gelmesi umutla beklenen kişi için söylenir.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Ku umne tuh- (Göz önüne çıkmak) “aklına gelmek; hatırlamak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “gözünün önüne gelmek” ve “gözünde canlanmak” deyimleri ile ortak anlamdadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Gözü doymak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Dilimizde sıkça tercih edilen deyimler arasında ise göze girmek deyimi gelmektedir.
Gözü kara (veya pek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Cesur, atak, korkusuz, tehlikeli işlere tereddüt etmeden girebilen.“O gözü kara bir insandı.”
Gözü kapalı olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çevresinde olup bitenin farkına varmamak, ilgisiz kalmak.
Gözü pek deyimi günümüzde en fazla kullanılmakta olan deyimlerden bir tanesidir. Bu deyim özellikle cesur olan kişiler için söylenmektedir. Herhangi bir şeyden korkmayan ve girişken olan bireyler genel olarak gözü pek olarak isimlendirilmektedir. Bir diğer ifade şekli de yürekli olan kimse şeklinde olmaktadır.
Yüz göz olmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Deyim. [1] Duygularına engel olamayarak taşkın davranışlarda bulunmak.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri