Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Giresunlular Karadenizli mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Giresunlular Karadenizli mi?

Giresun ili Karadeniz sahilleri boyunca yoğun olarak yerleşim merkezlerine sahiptir. Denizden uzaklaştıkça eğimli arazi toplu yerleşimlere yeterli olanağı vermemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.gov.tr

Giresun hangi soydan?

Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur. 1500'lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Giresun Rum mu?

Giresun'un adı bu yıllarda Pharnakia olarak anıldı. M.Ö. 63yılında Roma hâkimiyetine giren şehir 1204 yılında Trabzon Rum İmparatorluğu'na bağlandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.bel.tr

Giresun nerelidir?

Giresun Türkiye'nin yedi bölgesinden biri olan Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Bu ilimiz Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır. Giresun ilimizin çevresindeki iller Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeri bulunmaktadır. Karadeniz'e sınırı olan bir şehirdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Giresun hangi mezhep?

Karadeniz Bölgesi'nde başta Harşit vadisi olmak üzere; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu, Samsun illerine bağlı pekçok köyde Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı Alevi-Bektaşi nüfus yaşamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karadeniz.gov.tr

Apolas Lermi – Giresun Gümüşhane (Official Video)

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Giresun neyi ile meşhur?

Şehrin hemen her noktasında ulaşabileceğiniz fındık ve fındık mamullerini ilimizden bir lezzet olarak kolayca götürmeniz mümkündür.
  • Giresun Simidi. ...
  • Giresun Kadayıfı ...
  • Giresun Pastası ...
  • Çavuşlu Ekmeği. ...
  • Pestil, Köme, Pekmez ve Ceviz. ...
  • Tamzara Dokuması ...
  • Çamoluk Kuru Fasulyesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.ktb.gov.tr

Trabzonlular Yunan mı?

Trabzon, Osmanlı'nın dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir. Bölgedeki Rum nüfus 1923 yılında Yunanistan ve Türkiye arasında yapılan "Nüfus Mübadelesi" ile gönderilmiştir. Ancak bir kısmı Müslüman olmuş fakat zaman içerisinde Türkleşmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Trabzonlular Pontus mu?

Bölgenin kapsadığı alan tarih içinde değişikliğe uğramıştır fakat genellikle doğuda Kolhis'ten (günümüz Gürcistan'ı) batıda Paflagonya'ya kadar olan bölge olarak belirlenmektedir. Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde Trabzon İmparatorluğu'na kadar, bazı devletler ve vilayetler Pontus ismini almıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Pontuslular Yunan mı?

Gürcistan, kuzeydoğu Anadolu ve eski Rus bölgesi Güney Kafkasya'dakiler, çağdaş Yunan akademik çevrelerinde sıklıkla Doğu Pontus Rumu ya da Kafkasyalı Rumlar olarak anılır, ama aynı zamanda bu tabirler Rum asıllı olup Türkçe konuşan Urumları da içerir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Giresun hayat yaşanabilir mi?

2014 yılında Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre beklenen yaşam süresi en uzun şehir Giresun. Bu uzun ömür veren şehirde yaşayan erkeklerde beklenen yaşam süresi 73.7 yıl, kadınlarda ise 79.4 yıl. Bunda Giresun'daki sakin yaşamın, bitki örtüsü zenginliğini ve ormanlarının katkısı göze çarpıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Dünyada kaç Giresunlu var?

1 milyon 151 bin 280 Giresunlu var.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olaygiresun.com

Giresunlular nerede yaşıyor?

Giresunluların yaşadıkları bölgeleri ve bu topluluğun önemli başarıları da azımsanamayacak düzeyde. Gurbette tam 763 bin 519 Giresunlu yaşarken, en fazla Giresunlu İstanbul'da bulunuyor. Bu ili sırasıyla Kocaeli, Bursa ve Ankara takip etti. Ayrıca en az Giresunlu ise 74 kişi ile Kilis ili oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisebinkarahisar.net

Giresun Alevi mi?

Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşimler mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.ktb.gov.tr

Giresunlular en çok nerede yaşıyor?

Giresun nüfus kütüğüne kayıtlı toplam kişi sayısı ise 1 milyon 154 bin 100 oldu. Buna göre 763 bin 467 kişi başka illerde ikamet ediyor. Verilere göre başka şehirlerde ikamet eden Giresunlular en çok 492 bin 556 kişi ile İstanbul'da yaşıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenigiresun.net

Giresun Görele hangi Türk boyundan?

Görele'nin Osmanlı egemenliğine kesin olarak geçmesi Fatih Sultan Mehmed tarafından sadece kıyıdaki Giresun, Tirebolu, Görele kalelerinde yaşıyor, köylerde yerli halktan zümrelere rast gelinmiyordu. Kırlık kesim Oğuzlar'ın Çepni boyuna mensup olanların elinde bulunuyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gorele.gov.tr

Trabzonun nereleri Rum?

Rumlar daha ziyade Trabzon şehri ile Yomra, Maçka ve Akçaabat dahilindeki yerleşmelerde yaşıyorlardı. Bölgenin toprakları verimli olmadığından ahalinin bir kısmı çareyi gurbette buluyordu. Birinci Dünya Savaşı'na kadar Türkler ile Rumlar arasında belgelere yansıyan bir çatışma olmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Trabzonun hangi ilçeleri Rum?

Trabzon'un ana dili Rumca olan köyleri biliniyor, Rumca köy adları yüzyıllardır kullanılıyor. Of, Çaykara, Maçka ve Tonya ilçelerinde bulunan bu köylerde, babaannem gibi Türkçe bilmeden ömrünü tüketen nice Müslüman kadın yaşadı, babam gibi ana dili Rumca olan nice Müslüman çocuk büyüdü.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahvalnews.com

Trabzon Rum mu Laz mı?

Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gunebakis.com.tr

Trabzon hangi soydan gelir?

Fatih zamanında Oğuzların Avşar boyundan olan Karaman oğullarından gelen Türkmenler ile Halep-Irak bölgesinden gelen Türkmenler de Trabzon'a yerleştirilmişlerdir. olması, dikkat çekicidir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde Çepni Türkleri kadar Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türklerinin de etkisi olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bandirmayasam.com.tr

Trabzon Çaykara Rum mu?

En büyük Pontuslu Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi'nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of'un bir kısmı) bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Rumlar Trabzondan ne zaman ayrıldı?

Mart 1916'da Osmanlı-Rus savaşı başlar. Doğu Karadeniz'deki Müslümanlar Karadeniz'in içlerine kaçarlar. 16 Ağustos 1916'da Ruslar Trabzon'a girer. Türk yönetimi zayıftır, Trabzon valiliğini Rumlara bırakıp kaçar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: art-izan.org

Giresun'un meyvesi nedir?

''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.gov.tr

Giresun'un ünlü meyvesi nedir?

Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.ktb.gov.tr

Giresunlular ne sever?

Geziniz sırasında Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmadan Giresun'dan ayrılmayınız. Giresun mıhlaması, karalahana çorbası, karalahana sarması, Karadeniz pidesi, hamsi pilavi, laz böreği, tel kadayıf, sütlaç bunlardan sadece bir kaçıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: myros.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT