Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Evli kadın tek başına bekarlık soyadını kullanabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Evli kadın tek başına bekarlık soyadını kullanabilir mi?

Medeni Kanun'un 187'inci Maddesi'nde bulunan hükmün iptal kararı, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Alınan bu karar ile kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Evli kadın yalnız kendi soyadını kullanabilir mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve kadının soyadı olarak yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen hükmü eşitliğe aykırı bularak iptal etti. Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Evlenince eşinin soyadını almak zorunda mısın?

Türk Medeni Kanunu madde 187:

“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Sadece kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?

Türk Medeni Kanunu 187. maddeye göre; kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Şayet kendi soyadını kullanmak istiyorsa evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Bekarlık soyadını kullanmak için ne yapmalı?

Kadının bekarlık soyadını kullanabilmesi için öncelikle aile mahkemesi nezdinde nüfus idaresine veya kocaya karşı dava açarak evlenmekle TMK. md.187 f.I gereğince kocanın soyadını almanın İnsan Hakları'na aykırı olduğunu ileri sürerek nüfus kaydının düzeltilmesini ve kocaya ait olan soyadının kaldırılmasını talep etmek ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Kadın Eş Bekarlık Soyadını Kullanabilir Mi? - Avukat Serpil Çınar

İlgili 40 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Evlendikten sonra kendi soyadımı nasıl kullanabilirim?

-Evlilikten sonra eşinin soyadı ile birlikte kendi kızlık soyadını da kullanmak isteyenler evlilik esnasında ilgili evlendirme memurluğuna veya evlilikten sonra ilgili Nüfus Müdürlüğüne dilekçe ile başvuracaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: armutlu.gov.tr

Boşandıktan sonra soyadı değişikliği zorunlu mu?

TMK m.173 f.1 c.1'e göre, boşanan kadın, kural olarak, artık eski kocasının soyadını taşıyamaz, evlenmeden önceki soyadına dönmek zorundadır. Bu, onun bekârlık veya dulluk soyadı olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: algan.av.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Evli biri soyadını değiştirebilir mi?

Evlendiği kişinin soyadı ile birlikte evlenmeden önceki soyadını da kullanmak isteyen kadın, yazılı bir beyanla bu durumu gerçekleştirebilmektedir. Yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen kadın ise Aile Mahkemesinde bu talebine ilişkin bir dava açarak istediği neticeyi elde edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanma dilekçesi nasıl olur?

22/11/2001 tarih ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak kızlık soyadım olan ……………………………...soyadımı da koca soyadımın önüne yazılmak sureti ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karesi.bel.tr

Erkeğin soyadını almak zorunlu mu?

Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Erkek isterse kadının soyadını alabilir mi?

Mevcut yasal düzenleme kapsamında; kadının soyadı, evlenme ve boşanmayla birlikte değişebilmekteyken; erkek doğumla kazandığı soyadını hayatının sonuna kadar kullanabilmekte ve kadınlarda olduğu gibi erkek medeni hal değişikliğini sonradan alacağı ya da bırakacağı bir soyadı ile ilan etmek durumunda da kalmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Evlendikten sonra kadının Kütük değişir mi?

Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Çocuk annesinin soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Kadının kocasının soyadını alması caiz mi?

Çünkü Islâmda da önemli olan, kişinin nesebinin belli olması,(bk. Kâsimî, Serafu'1-esbhat 5) ve kimlerden doğmuşsa onlara nisbet edilmesidir. Soyadı uygulamasının câiz olmadığı konusunda da bir nas yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Soyadı değişikliği belgesi nereden alınır?

14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nvi.gov.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

E devletten soyadı değiştirme nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Eski eşin soyadını kullanma ne kadar sürer?

Eski eşin soyadını kullanma hususunda 1 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü süre olmadığı için 1 yıl geçmesine rağmen davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı yani eski eş bu durumu hakime zamanaşımı defi olarak belirtebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Soyadı değiştirme Kütük değişir mi?

Burada ilan mahkeme tarafından yerel veya ulusal bir gazetede yaptırılır ve devamında nüfus siciline kaydı sağlanır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre kişinin soyadının değişmesi diğer kişisel durumlarını örneğin kişinin yaşını, medeni halini, kütüğünü gibi bilgileri değiştirmeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Soyadı değişikliği nasıl yapılır 2023?

Soyadı Kanunu uyarınca soyisminin küçük düşürücü olması halinde soyadını değiştirmek mümkündür. İsim ve soyisim değişikliği için başvuru yapma hakkı 3 Kasım 2019 tarihinde ilgili Kanun hükmü gereğince sona ermiştir. 2023 yılında isim ve soyismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Kimler soyadını değiştirebilir?

Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Boşanınca soyadı otomatik değişir mi?

Bu değişiklik için boşanma kararının kesinleşmesi zorunludur. Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Soyadı değişince Tapu değişir mi?

Tapu kayıtlarında bulunması zorunlu olan bilgilerin (mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı vb.) eksik veya hatalı durumunda bu bilgilerin düzeltilmesi amacıyla açılacak olan tapuda kayıt düzeltilmesi davasını tapu maliki ve mirasçıları açabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Evlilikten kaç gün sonra soyadı değişir?

Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT