Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun. Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Ekmek yeterince soğumadan torbaya konursa buhar nedeniyle küflenir. Ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Ekşi mayalı ekmekler, sağlıklı içeriklerinde olduğu gibi saklama koşullarında da diğer ekmeklerden farklılık gösterir. Beyaz ekmeğe göre daha uzun ömürlü olan ekşi mayalı ekmek satınaldıktan sonra 3 gün bez torba içerisinde saklanmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Elimizdeki bayat ekmekleri parçalayıp, fırın tepsisine yerleştirelim. 200 derecede 10 dk kızartalım. Biraz soğuyunca rondodan geçirelim. Kavanoza koyup, 1 gece kapağı açık bırakıp, kapağını kapatalım. Güneş görmeyen bir yerde saklayalım.
Ekmeği iki günden fazla olmamak kaydıyla oda sıcaklığında tut. Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmeği kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde sakla. Eğer evindeki nem oranı yüksekse ekmeğin oda sıcaklığında çabucak küflenebilir.
Ekmek. Bayatlamış ekmek eğer üzerinde küf yoksa gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Paketli ekmekler oda sıcaklığında 5 ila 7 gün dayanabilir. Bu ekmekleri buzdolabında da 3-4 gün taze kalacak şekilde saklayabilirsiniz.
Pişirdikten sonra ekmeği hemen kesmeyin!
Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekşi mayalı hamur sıcağa maruz kaldığında içindeki alkol uçar, kabuğu sertleşir ve glüten yapı elastikiyetini kaybederek sertleşip ekmeğin kabarık halini korumasını sağlar.
Ekmek aslında buzdolabında oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı bayatlayan bir yiyecektir. Ekmeği en iyi şekilde saklamanın yolu, onu bir veya iki gün oda sıcaklığında tutmak, ardından sarmak ve daha uzun süreli saklama için dondurmaktır.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Ekmek buzdolabına girip soğumaya başladığı zaman içerisindeki karbonhidrat molekülleri tersine bir hareket göstererek kuruyor ve kristalize olmaya başlıyor. Su molekülleri karbonhidrat moleküllerinden ayrışıyor. Bu da ekmeğin aslında hiç de hoşunuza gitmeyen bayat bir hale gelmesine sebep oluyor.
Mehmet Demirci, ekmeğin derin dondurucuya konarak uzun süre bayatlamadan saklanabileceğini söyledi. Ekmeği derin dondurucuda saklamanın en doğru yol olduğunu belirten Prof. Dr. Demirci, derin dondurucuda ekmeğin saklanması ile israfın önüne geçileceğini ifade etti.
KURU EKMEK İÇİ OLMADAN ANNE KÖFTESİ YAPMANIN YOLLARI
Evde bayat ekmek yoksa tazesini de kullanabilirsiniz. Ekmeği biraz ıslatıp avucunuzda ufalayarak kıymaya ekleyebilirsiniz. İnce bulgur ile de köfte yapabilirsiniz. Yarım kilogram kıymaya bir fincan ince bulgur eklemeniz yeterli olacaktır.
15-20 dk sonra fırın kapağı dikkatlice açılarak ekmek içeride yer ve yön değiştirilir. Üst tarafı unlu kalan ekmek, altına elle vurularak tok bir ses duyulunca pişmiş demektir. Dikkatle dışarı alınarak ızgara üzerinde soğutulur, üzerine de pamuklu bez serilerek dinlendirilir.
Ekmek yapımında sık sık tercih edilen tam buğday unu, B vitaminleri açısından zengindir. Bolca lif içeren tam buğday unu, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.
Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri