En basit örnek olarak, kuruyan ekmeklerden kızarmış ekmek ya da tost yapabiliriz. Küflenmeyecek kadar evlerimize alabilir, böylece israf yapmamış oluruz. Bitiremediğimiz ekmekleri sokak hayvanlarına verebiliriz. Fakat bu bilinç insanlarda olmadığı için, alınan ekmekler çöpe gidiyor ve kullanılmıyor.
Evlere ve kurumlara ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Ekmek sofralara, tüketilecek kadar ve ince dilimler halinde sunulmalıdır. Kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir.
Ekmek israfını azaltmak için yapılması gerekenler: * İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, * Ekmek poşette saklanmalı, * Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı, * Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, * Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan ...
·Uzun süreli saklayacaksak derin dondurucuda saklamalıyız. ·Ekmeği dilimleyerek tüketmeliyiz. ·Kuruyan ekmekleri israf etmemeli; galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanmalıyız.
İlgili 36 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap
Bayat ekmekleri atmak yerine kızartma, tost yapabilir, çorbaya katabilir, köfte harcı olarak kullanabilir, ekmek tatlısı yapabiliriz. Paketli ekmek tüketimini yaygınlaştırmaktır. Yiyebileceğimiz çeşitte ve miktarda yemek pişirmeliyiz. Ekmekleri güneş ışınlarından korumalıyız.
Enerji tasarrufu, bir enerji hizmetinin daha az kullanılarak enerji tüketimini azaltma çabasıdır. Enerjiyi daha verimli kullanarak (aynı iş için daha az enerji harcayarak) veya kullanılan enerjinin miktarını azaltarak (örneğin daha az araç sürmek) enerji tasarrufu sağlanabilir.
Araştırmada ekmeğin insanlar tarafından tüketilmemesi yani insan gıdası olarak kullanılmaması; (toplumda yaygın bir davranış biçimi olan) bayatlamış ekmeklerin çöpe atılması ya da hayvanlara verilmesi israf olarak değerlendirilmektedir.
Ekmek ve diğer yemekleri israf etmek aynı zamanda Dünyamızdaki kaynakları da israf etmek anlamına gelir. Eğer ekmeği yemeyip israf ediyorsak, bu ekmein yapımında kullanılan her şeyi de o ekmekle birlikte israf etmiş oluruz. Dünyamızdaki kaynakları korumak için ekmek israfı yapılmaması önemli bir husustur.
İdareli kullanma, tutumluluk. Su tasarrufu, enerji tasarrufu vb. Para biriktirme, artırım. Gelirin harcanmayan kısmına tasarruf denir.
Gıda israfı en çok yaş meyve ve sebzede, ardından hazır yemek ve ekmekte yaşanıyor. Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Yapılan araştırmalar Türkiye'deki ekmek israfının boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye her gün 5 milyon ekmeği çöpe atıyor. Günde 5 milyon... Yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor.
Dünyada en fazla ekmeğin tüketildiği ülke Türkiye oldu. Türkiye'de kişi başına yılda 120 kg ekmek yeniyor. Türkiye'yi Cezayir ve Sırbistan takip ediyor.
Ekmek israfının başlıca sebepleri şunlardır: 1) Fırınlar arasında artan rekabet ihtiyaç fazlası ekmek üretimine yol açmaktadır. İhtiyaç fazlası ekmek ise daha satılamadan fırında israf edilmektedir. 2) Toplu yemek yenen kurumlardaki müşteri tarafından tüketilmeyen ekmeğin bütün olarak israfı kayıt altına alınabilir.
Temelde, üretilen gıdaların tüketilemeden çöpe gitmesine gıda israfı denilmektedir. İnsan tüketimi için üretilen gıdaların yıllık olarak üçte birinin (yaklaşık 1.3 milyar ton) kayıp olduğu bildirilmektedir.
UNEP raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye en fazla gıda israfının yaşandığı 15. Ülke. 2020'de yapılan araştırmaya göre her yıl 18.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52'sini gıda oluşturuyor. Günde 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
Banyo yaparken küvet doldurmak yerine duş alarak yıkanmak su tüketimini yüzde 25 azaltıyor. Duş alarak 40-60 litre su tüketirken, küvet ile 120-150 litre su tüketiliyor. Ortalama 4-5 dakikalık duş ile tek seferde 55 litre su tasarrufu sağlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri