Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Erkek nişanı atarsa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Erkek nişanı atarsa ne olur?

Yargıtay içtihatlarına göre nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir. Ancak alışılmış (mutat) kural olarak giymekle, kullanılmakla eskiyen ve tüketilen (elbise, ayakkabı gibi) eşyaların iadesi istenemiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Nişanı erkek tarafı atarsa ne olur?

Yani nişan atmak, anneler ve babalar veya onlar gibi davranan kimselerin manevi tazminat isteyebilmesi sonucunu doğurmaz. Bunu, nişanın bozulması sebebiyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusuru olan diğer taraftan talep edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gokhansari.av.tr

Nişan atıldıktan sonra takılar ne olur?

Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir. Nişan hediyelerinin geri istenebilmesi için, davanın nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılması gerekir. Bu süreden sonra açılacak davalar reddedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Nişanda erkeğe takılan takılar kime aittir?

Düğünde takılan takılardan kasıt, bilezik, kolye seti, çeyrek, Cumhuriyet, ata, yarım altın gibi tüm takıları kapsamaktadır. Yargıtay yıllardır düğünde takılan altınlar erkeğe takılsa da tüm altınların gelinin, kadın eşin Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre kişisel malı olduğu yönünde karar vermiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Nişan hangi durumlarda bozulur?

Nişanlılığı sona erdiren haller; evlenme, tarafların anlaşması, bozucu bir şartın söz konusu olduğu durumlarda bu şartın gerçekleşmiş olması, evlenmenin imkansızlaşması (özellikle ölüm), kesin bir evlenme engelinin meydana gelmesi veya tek taraflı olarak nişanlılığı sona erdirme yani nişan bozmadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Nişanda takılan takıları vermedim, vebali var mı? - Nihat Hatipoğlu Kur'an ve Sünnet 300. Bölüm

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Nişan masrafları kime ait?

Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Nişan kaç ay sürer?

Bunun dışında zaten bireyler birbirlerini henüz eş olabilme noktasında benimseyememişlerse nişanlılık süreci başlatılmamalıdır. Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kimpsikoloji.com

Nişanda damada bişey takılır mı?

Nişan merasimi, ailelerin kaynaştığı, evliliğin habercisi olan bir törendir. Yapılan bu törenler yüzük kesildikten sonra geline ve damada takılır. Genelde aileler ne takacağını bilmez ve bu konuyu çevresine danışır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dreamon.com.tr

Nişanda erkeğe saat takılır mı?

Nişanda Damada Saat Hediye Etmek

Nişan saati geleneğin uygulanma şekline göre hem kadına hem erkeğe takılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyalisaat.com.tr

Nişanda altınlar kime kalır?

Yargıtay içtihatları ışığında, düğünde kim tarafından kime takılırsa takılsın tüm takılar (bilezik, çeyrek, tam vb. tüm altınlar), kadına ait ve bağışlanmış sayılıyor. Sadece erkeğin kullanımına özgü olabilecek nitelikteki, örneğin erkek kol saati ise erkeğe ait.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Nişanlıyken ayrılmak istemek günah mı?

Nişanlılık dönemi kişilerin birbirini tanıma dönemidir.

Bu bakımdan bu dönemde çeşitli sebeplerden dolayı evlilikten vazgeçildiği takdirde karşıki insanın hakkına geçilmiş olmaz. İslâm hukuku, nişanlıları evlenmeye mecbur etmemiştir. Ancak meşrû bir sebep olmaksızın nişanı bozmak mekruh veya haram sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Nisandan ayrildim Altinlari alabilir mi?

Nişanlımdan Ayrıldım. Altınları Benden Geri Alabilir mi? Nişanın bozulması halinde örf adet gereği olağan olarak verilen altınlar ve hediyeleri geri alınmaz. Ancak olağan hediyeleri aşan altınların ve hediyelerin iadesi istenebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bursa.mayahukuk.com

Nişan yüzüğünü kim keser?

Çünkü bu konuyla alakalı geleneklerde de net kurallar bulunmaz. Fakat genel olarak mutlu evliliğe sahip olan bir aile büyüğünün kesmesi doğru görülür. Eğer ailenin büyüğü bekar ya da dul ise yine de yüzük kurdelesini kesmesinde bir sakınca bulunmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yesimgelinlik.com

Nişanı kız evi mi yapar erkek evi mi?

Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Nişanda kız tarafı erkege ne alır?

Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: davetino.com

Nişan da erkek tarafı ne getirir?

Erkek tarafı nişanda genellikle geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen davetlilerin nişanda takı takıp takmayacağı ise aileler tarafından karar alınıp belirlenir. Geline set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik hediye olarak verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Nişanda kızın ailesi ne takar?

Gelelim asıl konumuza... Nişanda kız tarafı damada ne takar? Gelin ve damat bohçaları haricinde gelinin ailesi damada çok şık bir saat takabilir. Bazı aileler altık takmayı uygun gördükleri için tam altın takarlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugunolsun.com

Nişanda erkeğe tam altın takılır mı?

Örneğin nişanda çiftlere altın takabilirsiniz. Bu onlara nişanlılık sürecinde evlerini kurmak adına girecekleri masraflar için de yardımcı olacaktır. Altın yerine künye, bilezik, kolye gibi farklı hediyeler de takılabilir. Nişanda takı olarak takılacak şeyler içi sınırlandırma yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egelin.com

Nişanda damadın ablası ne takar?

Bu kapsamda yapılan uygulama, "gelinin tanıdıkları geline, damadın tanıdıkları ise damada takı takar" şeklindedir. Ayrıca gelinin damada, gelinin ailesinin de damada takı taktığına da şahit olursunuz. Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Nişanda pasta kime ait?

Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Nişan da damada ne alınır?

Kız tarafı damat tarafına genellikle saat takar. Damat saati, erkek nişan bohçası içinde hediye olarak veriliyorsa kız tarafı buna ek olarak damada künye veya bileklik takabilir. Ayrıca damada hediye olarak verilen kol düğmesi eğer altın ise, bu da takı olarak sayılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugunbuketi.com

Nişan elbisesi kime ait?

Kız tarafı Nişanda takım elbise alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Dinen nişanlılık nedir?

“Evlenmeleri câiz olan iki kişinin birbiriyle evlenmeyi karşılıklı olarak vaad etmesi” anlamına gelen nişan (nişanlanma) ve bunun sonucunda ortaya çıkan nişanlılık ilişkisine hemen bütün toplumlarda rastlanır. Evlilik bağı kurulmadan önce nişanlanma sözleşmesi yapılması eski Türkler'de de görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Nişanlanma yaşı kaç olmalı?

Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Bağlamaz ifadesinden anlaşılması gereken, nişanlanmanın maddi yönüdür. Buna göre nişanlanma yaşı olarak belirlenebilecek bir yaş ya da yaş sınırı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Nişan yapıldıktan sonra ne yapılır?

Nişan yapıldıktan sonra, gerek kız ve oğlan gerekse dünürler bir birlerini iyi tanımak adına sık sık bir araya gelirler. Ancak kız ve oğlanın bir araya gelmesi, genellikle kızın ailesinden kızın bir yakını eşliğinde gerçekleşir. Nişandan sonra kına yakma, çoğu zaman kız evinde olur. Kınadan sonra da düğün yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT