Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

E-defter hangi kanuna tabi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » E-defter hangi kanuna tabi?

Yukarıda sayılan işlemlerin neticesinde oluşturulan e-Defterler, Başkanlık tarafından onaylanan beratları ile birlikte muhafaza ve ibraz edilmesi koşuluyla Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında geçerli kanuni defter olarak kabul edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

2023 de Kimler E deftere geçmek zorunda?

2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbasi.com

E-defter mevzuatı nedir?

e-Defter, kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu, maliyeye elektronik imzayla berat verildiği sistemdir. Kayıtlar standart bir xml formatında hazırlanır. Bu uygulamayla birlikte daha hızlı ve düzenli bir denetim amaçlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ticari1.com

Hangi sektörler e deftere geçmek zorunda?

2022 yılı 1 Temmuz itibarıyla, tüm oteller ile cirosu 1 milyon TL yi geçen tüm oto galericiler, emlakçılar, müteahhitler ve e-ticaretçiler de E-Fatura sektörel zorunluluk kapsamına girdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edmbilisim.com.tr

E-defter e kimler için zorunlu?

2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

e defter nedir? e defter uygulamasından çıkılabilir mi? Kimler e defter mükellefi olmalıdır?

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

E Fatura mükellefi e-defter tutmak zorunda mı?

Bazı şartları taşıyan mükellefler, e-Faturaya geçmek zorunda oldukları gibi aynı zamanda e-deftere de geçmek zorundadırlar. Fakat bu yasal zorunluluk altında olmayan mükellefler, e-Faturaya geçiş yapsalar da e-defter kullanmak zorunda değildirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isbasi.com

E-defter verilmezse ne olur?

Buna göre, hesap döneminin son ayına ait zamanında alınmayan ve yüklenmeyen e-Defter beratları, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde idari para cezası doğuracaktır. Bununla beraber kapanış tasdiki yapılmayan defter kayıtları, bir dava süreci söz konusu olursa delil niteliğini yitirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mikro.com.tr

E deftere geçme şartları nelerdir?

2021 ve sonrasındaki dönemde 10 milyon TL üzeri vergi mükellefiyeti bulunanlar e-Defter'e 1 Ocak 2023'e kadar. E-ticaret işiyle uğraşıp 2020 ve 2021 yılında 1 milyon TL brüt gelir elde edenlerin 1 Ocak 2023 ve 2022 döneminde 500 bin TL brüt gelir elde edenlerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Defter'e geçmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elogo.com.tr

E deftere geçmeme cezası ne kadar?

1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 562 nci maddesi uyarınca; gerekli açılış ve tasdik işlemlerini yaptırmayanlar 4 bin TL idari para cezası ile cezalandırılır. Defterlerin olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi durumunda ise sorumlular 300 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulymmo.org.tr

E fatura olmadan e defter olur mu?

​1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.superonline.net

E defter belge türleri nelerdir?

E-Defter Belge Türleri
  • Çek.
  • Fatura.
  • Müşteri Sipariş Belgesi.
  • Satıcı Sipariş Belgesi.
  • Senet.
  • Navlun.
  • Makbuz.
  • Diğer..

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dedeoglugrup.com

E defter mükellefleri kimlerdir?

“e-Belge mükellefi olarak adlandırabileceğimiz kişiler kimler?” diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Yıllık ciro limitlerine göre belirlenen kriterleri kapsayan; e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye ve e-SMM kesmek zorunda olan kişiler, e-belge mükellefidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

E defter belge türü zorunlu mu?

e-Defter yevmiye kayıtlarının her birinde belge tipi olmalı mıdır? Hayır. Açılış kapanış işlemleri gibi bir belgeye dayanmayan işlemlerde, belge tipi girilmemelidir. Herhangi bir belgeye dayanmayan işlemlerde muhasebe fiş kayıtlarında da belge tipi, numarası ve tarihi bilgileri girilmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edoksis.net

E deftere neden geçilir?

E-Defter uygulamasının genel itibari ile asıl amacı hızlı ve düzenli denetimi sağlamak olmuştur. E-Defter kullanan kullanıcıların kağıt ortamında defter tutması mümkün değildir. İşletmeler E-Defter kullanımına başladıkları anda kağıt ortamında tutulan defterin kapanış tasdiki yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edmbilisim.com.tr

E deftere geçiş nasıl yapılır?

e-Defter başvuruları sadece internet üzerinden yapılıyor. Zorunluluk kapsamında veya gönüllü olarak e-defter uygulamasına geçiş yapmak istiyorsanız Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bizmu.com

E-defter zorunluluğu ne zaman başladı?

19/10/2019 tarihi itibarıyla Türk Ticaret Kanunu'nun 397. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler ise 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle e-Defter uygulamasına geçmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edoksis.net

E imza ile e-Defter verilir mi?

E-Fatura uygulaması için alınan mali mührü ve elektronik imzayı E-Defter için de kullanmak mümkündür. Mükelleflerin yetki vermeleri durumunda elektronik defterler mali müşavirler veya özel entegratörler tarafından imzalanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edmbilisim.com.tr

E defterler ne zaman gönderilecek?

Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükelleflerinin elektronik defterlerini ve e-Defter beratlarını belirlenen süreler içinde Gelir İdaresi Başkanlığına iletmeleri zorunludur. Gerçek kişilerin elektronik defterlerini ilgili olduğu ayı takip eden 3. ayın son gününe kadar, e-İmza ve Mali Mühür ile imzalamaları gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mysoftebelge.com

E defter gönderirken ödeme türü zorunlu mu?

Ödeme Türü Boş Olan: E defter olan firmalarda Ödeme yapıldığı sürece Ödeme Türü girilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lucayazilim.freshdesk.com

E defter aylık mı 3 aylık mı?

Tüzel kişiler e-defterlerini gelir idaresi başkanlığının belirlemiş olduğu sürelerce gib'e göndermesi gerekmektedir. 3 Aylık defter beratları gönderimi ise aylık defter gönderimi ile aynıdır 3 aylık defterlerimizi aylık bazında sırayla yasal süresi içinde göndermemiz gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lucayazilim.freshdesk.com

2023 cirosu 5 milyon e defter ne zaman geçer?

Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin yani e-fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

E-defter kaç ayda bir gönderilir?

Aylık olarak oluşturulan defterler ilgili olduğu ayı izleyen üçüncü ayın son günlerine kadar defterlerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Örneğin Ocak/2016 dönemine ilişkin defterleri Nisan/2016 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

E-defter nerede saklanır?

Saklama Duyurusu

GİB tarafından 09/10/2020'de www.edefter.gov.tr adresinde yer alan duyuru ile 3 no'lu e-Defter Tebliği'nin 4.4. bölümünde yer alan düzenlemeye uygun e-Defter dosyaları ikincil kopyalarının GİB bilgi işlem sistemlerinde saklanması zorunluluğu getirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: qnbefinans.com

Geriye dönük e-defter başvuru yapılır mı?

geriye dönük bir kayıt veya değiştirme yapılması mümkün değildir. V.U.K. madde 218 defterlerde boş satır bırakılmayacağını, satır veya sayfa atlanamayacağını hükme bağlar. E-defterde bir aya ait berat alındıktan sonra o döneme ait olarak araya satır ekleme veya geriye dönük kayıt yapmak mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esmmmo.org

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT