Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Duruşma izlemek serbest mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Duruşma izlemek serbest mi?

Duruşma, kural olarak herkese açık yapılır. İlgisi olsun veya olmasın herkesin duruşma salonuna girerek duruşmayı izleme hakkı vardır. İddanamenin mahkeme tarafından kabulü kararı okunarak duruşmanın başladığı açıklanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Herkes duruşma izleyebilir mi?

Ceza Muhakemeleri Usul Kanununun 182. maddesinde “Duruşma herkese açıktır” denilerek ayrıksı haller dışında tüm duruşmaları herkesin izleyebileceği hükme bağlandığı gibi, aynı maddenin 3. Fıkrasında “...hüküm açık duruşmada açıklanır” denilerek kararlarında herkes önünde okunması gerektiği bildirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Duruşma izlenebilir mi?

Yukarıda belirttiğimiz üzere aleniyet ilkesi uyarınca duruşmalar halka açık yapılır ve duruşma salonu kapısı izleyicilere açıktır. Ancak izleyicilerin duruşmanın düzen ve disiplinini bozmaması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

18 yaş altı duruşma izleyebilir mi?

Açık Yargılama İlkesi Kural olarak duruşmaların açık olması gerekir, ancak 18 yaşını doldurmamış olanlar bakımından duruşmaların kapalı yapılması ve hükmün de ka- palı duruşmada açıklanması esastır. (CMK 185).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esithaklar.org

Duruşma izlemeye nasıl gidilir?

Normal zamanda herhangi bir mahkeme gidip seyirci koltuğuna oturabilirsiniz. Elbette mübaşirler ve mahkeme personeli bu duruma alışık olmadığı için size çeşitli sorular yöneltebilir ancak açık duruşmaya izleyici olarak katıldığınızı beyan ederseniz size engel olamazsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Duruşmaya İzleyici Olarak Katılmak Serbest Mi?

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Mahkeme izlemeye kimler girebilir?

İlgisi olsun veya olmasın herkesin duruşma salonuna girerek duruşmayı izleme hakkı vardır. İddanamenin mahkeme tarafından kabulü kararı okunarak duruşmanın başladığı açıklanır. İddanamenin kabulü kararı okunduktan sonra, gelen tanıklar duruşma salonundan dışarı çıkarılırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Duruşma salonuna cep telefonu ile girilir mi?

İlgili maddeden görüleceği üzere, adliye binası içerisinde veya duruşma başlamasının ardından her türlü iletişim aracı kullanılarak kayıt alma yasaklanmıştır. Söz konusu aletler; her türlü ses kaydı alan cihazlar, telefon, kameralardır. Duruşmalar kural olarak aleni şekilde gerçekleştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Avukatlar her duruşmayı izleyebilir mi?

Avukatların bulunmasının alenilik ilkesi için yeterli olmadığını savunan Durakoğlu'na göre, dileyen herkes duruşmaları izleyebilmeli.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dw.com

Mahkemede ilk kim dinlenir?

Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Her duruşmaya katılmak zorunlu mu?

Davalının duruşmaya gelmemesi, duruşmanın yapılmasına ya da yargılamanın devamına engel bir durum olarak ortaya çıkmaz. Ancak gelmeme durumunda ise kendini savunma durumuna da giremeyecektir. Davalı için negatif sonuçların ortaya çıkması görülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Ilk duruşma kaç dakika sürer?

Duruşmalar, duruşmaya katılan sanıkların, müştekilerin ve tanıkların yoğunluğuna göre yarım saat veya iki saat arasında sürebilir. Tarafların daha önce dinlenmiş olmaları halinde ise duruşma yaklaşık olarak 5 – 10 dk.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

Bir vatandaş savcı ile görüşebilir mi?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Hâkim karar verirken ilk önce neye bakar?

Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Ilk duruşmada tutuklama olur mu?

Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alicinaz.av.tr

Hâkim karar verirken ne söyler?

Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Kapalı duruşmaya kimler girebilir?

Madde 182- (1) Duruşma herkese açıktır. (2) Genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hâllerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir. (3) Duruşmanın kapalı yapılması konusundaki gerekçeli karar ile hüküm açık duruşmada açıklanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Mahkemede ne renk giymeli?

Ceza mahkemelerindeki hakimler ve savcılar kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerindeki hakimler yeşil; idari yargıdaki hakimler ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Ilk duruşmada karar çıkar mı?

Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guncelgazete.com

Mahkemede ilk ne sorulur?

İlk duruşmada duruşma başladığında sanığın sorgusu yapılır. Akabinde şikayetçi tarafa diyecekleri ve katılma talebi olup olmadığı sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Avukata ihzar çıkarılabilir mi?

Tanık olarak dinlenilmesine karar verilen avukat gelmiyor, kendisine ulaşılamıyor ise yargılamanın devamı için ihzar çıkartılarak tanık olarak dinlenebilir, yani tanık avukat da olsa kendisine ihzar çıkarılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatlarasor.net

Mahkeme salonuna 18 yaş altı girebilir mı?

Buna göre, sanık, on sekiz yaşını doldurmamış ise duruşma kapalı yapılır ve hatta hüküm de kapalı duruşmada açıklanır (CMK 185). On sekiz yaşından küçük sanıklar hakkındaki duruşmaların kapalı yapılması zorunludur” (Yener Ünver/Hakan Hakeri, Ceza Muhakemesi Hukuku II Cilt, 7.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bir avukat aynı anda kaç davaya bakabilir?

Buna göre herkes davasını sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla avukat ile takip ettirebilir ve her bir avukat vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esranuraydemir.com

Hakimin yanında kim oturur?

Hâkim ve Cumhuriyet savcısı “Kürsüde” oturur. Normalde bir, heyet halindeki mahkemelerde ise üç hâkim kürsüde oturur. Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuki.net

Mahkemede hâkim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Mahkeme kalemlerinde kamera var mı?

Duruşma salonlarının bazılarında yapılan mahkemelerin kayıt altına alınması için kamera ve ses sistemi bulunuyor. Ancak tüm duruşma salonlarında kamera yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT