Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): “Diskoid lupus hastalığı nedir?” diye merak ediyorsanız hafif seyreden lupus türü olduğunu bilmelisiniz. Bu seyirde bağışıklık sisteminin vücuda karşı saldırması sonucunda hayati organlar etkilenmez. Bunun yerine cilt ultraviyole güneş ışınlarına maruz kaldığında deformasyonlar oluşur.
Diskoid lupus eritematosus (DLE), genetik yatkınlığı olan bireylerde hormonal ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan, aktivasyon ve remisyon dönemleriyle seyreden, kronik otoimmün bir hastalıktır.
Diskoid Döküntü : Yüzde ya da vücudun başka bölgelerinde ortaya çıkabilen, yüzeyden kabarık, kızarık, iyileştiğinde çökük, soluk bir nedbe birakan cilt döküntüsü.
Diskoid (yuvarlak) deri lezyonları, iyileşme gösterdikten sonra ciltte sıklıkla izler bırakmaktadırlar. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), DLE' ye göre daha ciddidir. Cildi ve hayati organları etkiler. Tedavi edilmemesi durumunda yara izleri bırakabilen SLE burun ve yanakların köprüsünde kabarık döküntülere neden olur.
Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): “Diskoid lupus hastalığı nedir?” diye merak ediyorsanız hafif seyreden lupus türü olduğunu bilmelisiniz. Bu seyirde bağışıklık sisteminin vücuda karşı saldırması sonucunda hayati organlar etkilenmez. Bunun yerine cilt ultraviyole güneş ışınlarına maruz kaldığında deformasyonlar oluşur.
Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): Daha hafif seyreden Lupus türüdür. Bağışıklık sisteminin kendisini yabancı olarak algılayıp vücutta saldırıya geçmesi durumundan hayati iç organlar etkilenmez. Ancak ultraviyole güneş ışınlarına maruz kalan cilt üzerinde deformasyonlar meydana gelebilir.
Diskoid lezyonlar lupusun en sık görülen deri bulgularından biridir. Hastaların %95 inde deriye sınırlıdır. Diskoid lezyonlar daha çok yüz, saçlı deri ve kulaklar olmak üzere güneş gören her yerde yerleşebilen çeşitli çaplarda kırmızımsı, keskin sınırlı ve skuamlı plaklar ile karakterizedir.
Lupus, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine karşı saldırmasına neden olan bir hastalıktır. Lupusun semptomları, eklemlerde ağrı, yorgunluk, deri döküntüleri, böbrek problemleri gibi çok çeşitli olabilir. Kelebek şeklinde bir yüz döküntüsü, lupusun tipik bir belirtisi olabilir.
Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin uygunsuz ve kontrolsüz bir şekilde kendi vücut hücrelerine saldırması sonucu geliştiğinden; tedavinin temelini bu yanıtın kontrol altına alınması veya baskılanması yoluyla vücut organ ve dokularının korunması oluşturur.
Ergenlikteki hormonal düzensizlikler ve stresin yanı sıra güneşe maruziyet, viral enfeksiyonlar ve ilaçlar (örn. izoniazid, hidralazin, prokainamid, nöbet önleyici ilaçlar) gibi çevresel faktörler tarafından SLE'nin tetiklenebildiği bilinmektedir.
Diskoid lupus erythematosus (DLE): Bu tür lupus, deride döküntüler ve kaşıntılı lezyonlar oluşturur.
İlaca bağlı lupus, suçlu ilacın kesilmesiyle klinik bulguların geri dönebildiği, sistemik lupus eritematozun kendini sınırlayan bir formudur. En sık neden olan ilaçlar hidralazin ve prokainamiddir, bunları takiben klorpromazin, izoniazid, metildopa, penisilamin, kinidin ve sulfasalazin sık suçlanan ilaçlar arasındadır.
Lupus Belirtileri
Özellikle elmacık kemikleri üzerinde kelebek tarzında döküntü tipiktir. Saç dökülmesi görülebilir. Eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı da olabilir. Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gelişebilir.
Hastalığın seyri esnasında ortaya çıkan belirti ve bulgulara ek olarak hastalık ile ilişkili kabul edilen antikorların kanda varlığının araştırılması, idrar analizleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin değerlendirilmesi ile kelebek hastalığının tanısı koyulabilir.
Lupus hastalığı kalp kaslarının, kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerinin veya kalp zarının iltihaplanmasına neden olabilir ve buna bağlı olarak kardiyovasküler hastalık ile kalp krizi riskini de büyük ölçüde artırabilir.
Lupus hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil birçok organ ve sistemi tutabilir.
LUPUS Hastalığının Belirtileri Nelerdir? SLE alevlenme ve yatışma dönemleriyle seyreden bir hastalıktır. Deride güneşe karşı aşırı hassasiyet ile belirginleşen kızarık döküntüler oluşabilir. Yüzde kelebek şekline benzeyen bu döküntü ve vücudun diğer yerlerinde iz bırakabilen döküntüler de görülebilir.
Bazı hastalarda da unutkanlık, baş dönmesi, kafa karışıklığı gibi bulgular ortaya çıkar. Çok daha nadir olarak sara nöbetlerine benzer ataklar veya şizofreni benzeri bulgular görülebilir.
Hastalar objeleri net göremediklerinden, bulanık gördüklerinden yakınırlar. Bu yakınmalar kısa sürede ortadan kaybolur ve tedavinin kesilmesine gerek yoktur. Diğer bir yan etki ise ilerleyen yıllarda retinada birikime sebep olur ve görme alanının daralmasına yol açabilirler.
Lupuslu birinin görmesi muhtemel olan birincil uzman bir romatologdur. Romatologlar eklemleri, kemikleri ve kasları etkileyen durumların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Lupus eklem ağrısına ve iltihaplanmasına neden olmasıyla bilinir ve romatolog genellikle lupuslu birinin göreceği ilk uzmandır.
Özellikle kadınlarda daha yaygın karşılaşılan bu kelebek hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı doku ve hücrelere saldırması şeklinde ilerler. Eğer kontrol altına alınmazsa hasta için hayati risk arz eder.
Tedavi tutulumun yerine ve şiddetine göre değişir Lupus her kişide farklı tutulum özellikleri göster Lupus, tedaviyle tamamen yok edilemez. Ancak ilaç tedavisiyle hastalığı kontrol altına almak, doku ve organ hasarını önlemek mümkündür.
Lupus hastalığı aralıklı olarak alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık olduğundan, uygun tedavinin yapılmadığı takdirde, organlarda kalıcı hasara ve ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir sağlık problemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri