Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Dinimizde göz hakkı diye bir şey var mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dinimizde göz hakkı diye bir şey var mı?

İslamda Göz Hakkı Anlaşılacağı üzere İslam dininde göz hakkı olarak bilinen bir kurum bulunmaktadır. Başkasına ait bir malın sahibinin rızası alınmadan tüketilmesi hırsızlık olarak nitelendirilmiştir. Kişinin bu fiili sonucunda manevi dünyada kul hakkı maddi dünyada ise hukuki sorunlar doğuracağı açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukcukafasi.com

Göz hakkı haram mıdır helal midir?

Yol kenarındaki ağaç sahibi yoldan gelip geçenin yemesini helâl etmişse mesele yok. Eğer böyle bir helâllik söz konusu değilse, veya bilinmiyorsa, her yoldan geçenin göz hakkı diye bu ağacın ürününden yemesi şüphesiz kul hakkına girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Başkasının malını yemek haram mı?

Mesela arkadaşının kalemini ondan habersiz alıp, o kalemle bir mektup yazmak haram olur. Arkadaşın cebindeki veya masasındaki şeker gibi şeylerini yemek de böyle caiz olmaz. Ancak çok samimi olduğu ve yüzde yüz izin vereceğini bildiği bir arkadaşın malını kullanmak veya yemek caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Çöpten bir şey almak günah mı?

Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir." denildi. Kurul, buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntemi de şöyle açıkladı: "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Göz Hakkı suç mu?

Halk arasında göz hakkı olarak bilinen bahçelerden meyve sebze koparmanın hırsızlık suçunu teşkil ettiği Yargıtay kararı ile kesinlik kazandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

İslam'da Göz Hakkı Diye Bir Şey Var Mı?

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Islamda göz çizmek günah mı?

Canlı resmi dahil hiçbir resim yapmak haram değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde putperestlik yollarını tıkamak için yasaklama getirilmiştir. Devrimizde resim çekmek veya canlı varlıkların resmini yapmakta putperestliğe yol açmak gibi bir sakınca da yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yol kenarındaki ağaçların meyvelerini yemek caiz mi?

Yol kenarındaki ağaçların meyvelerini yemek caiz mi? Değerli kardeşimiz, Başkalarına ait olan ağaçların meyvelerini onlardan izinsiz yemek caiz olmaz. Ancak sahibi olmayan veya başkası tarafından insanların faydasına sunulmuş ağaçların meyvesini yemenin bir mahzuru yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sadece göz çizmek günah mı?

Caizdir, çizilebilir. Yeter ki tapınma ve kutsallık verme niyeti olmasın. İslâm'da resim yapmanın yasaklanmasının sebebi; kişileri şirke götürmesi, kutsallık ve tapınma aracı yapılması olduğu cihetledir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: risale.online

Hangi resimleri çizmek günah?

Evet, farklıdır. Fotoğraf çekmek, aynadaki görüntüyü sabitleştirmek gibi olup, caizdir; fakat insan veya hayvan resmi çizmek, bir zaruret olmadıkça caiz olmaz. Sual: Fotoğrafçılık mesleği caiz midir? El ile çizmediği için caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Burçlara inanmak caiz midir?

İnsanları burç ve yıldız falı gibi yöntemlerle doğum tarihlerine göre sınıflandırmak, karakterlerini tespit etmeye çalışmak ve geleceklerini okumak İslam inancına göre meşru değildir. İnsanların kaderini ve geleceğini okumak dinimizce yasaklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Makyaj yapmak günah mıdır?

İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Mezarlıktan meyve yemek helal midir?

Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip satılmasında bir sakınca yoktur. Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir (el-Fetâva'l-Hindiyye 1/166-167; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/245).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Mezarlıktan meyve yemek caiz mi?

Mezarlıklarda bulunan meyvelerde ise insan bilmediği bir yerden yememesi lazım. Mezar sahibini biliyorsanız eğer o mezar sahibi mezarlığı ziyaret eden insanların yemesi için, yiyip bir fatiha okusunlar düşüncesiyle bir ağaç dikmişse ve bunu o niyetle yaptığını biliniyorsa mezarlıkta bulunan o meyve yenilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Komşunun ağacı kesilebilir mi?

Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Portre asmak günah mı?

Canlı resmini belden yukarı asmak, bu resimlere hürmet olup, haram olur. Yükseğe asmak, canlı resmine hürmet olacağı için, aşağı koymak da bu zatlara hakaret olacağı için haram oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Fotoğraf çektirmek dinen caiz mi?

Fotoğraf çekmek de mekân neresi olursa olsun haram değildir, günah değildir. Elbette gönül ister ki insanlar bununla uğraşmak yerine ibadetini halis bir şekilde yapsın. Ancak insanlara sürekli ibadet yaptıramazsınız. BİR insan dua ederken nasıl selfie çektirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Odada fotoğraf bulundurmak caiz mi?

Resimler, kişinin arkasında veya ayakları altında ise, namaz mekruh olmayıp, resimlerin evde bulundurulmuş olması mekruhtur. Evde resim bulundurmanın mekruh olmasının gerekçesi ise, Cebrâil'in, “Ben içerisinde köpek veya sûret bulunan eve girmem” sözüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mezarın üstünde ot bitmesi ne anlama gelir?

Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Mezarın üstündeki kuru otlar temizlenir mi?

Mezarlıktaki kuru ot ve ağaçlar kesilmez veya toplanmazsa telef olacaklardır. Allah Teala ise yeryüzündeki nimetlerini insanlar yararlansınlar diye yaratmıştır. Bu itibarla mezarlıktaki kurumuş ot ve ağaçlar toplanıp kesilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: star.com.tr

Mezara çiçek dikmek caiz mi?

Kabre ağaç dikmek sevaptır.

Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair rivayetler vardır. Bu nedenle kabirlerin üzerine dikilen ağaçların yaptıkları zikirler, tasbihler ve ondan istifade eden canlılar, o kabirde yatanın defterine yazılır ve onu dikene sevap kazandırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Mezar başına zeytin ağacı dikilir mi?

Kabre ağaç dikmek sevaptır.

Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mezarlıktan bir şey alınır mı?

Özellikle büyüklerimiz "mezarlıktan bir şey alınmaz" diyerek sık sık küçükleri tembihler. Çiçek, meyve veya toprak gibi şeylerin mezarlık dışına çıkartılmaması konusunda uyarılır. Mezarlıkta yapılmaması gerekenler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Mezar sulamak sevap mı?

Değerli kardeşimiz, Bütün işlemler bittikten sonra kabrin üstüne su dökülmesi sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Hiç kapanmamak günah mı?

el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Düğünlerde oynamak günah mı?

Düğünlerde, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı kendi aralarında şarkılı ve türkülü olarak oynamaları caiz midir? İslâm dininde düğün gibi şenlikler için, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı olmak şartıyla, kendi aralarında İslâm'ın yasaklamadığı şarkı, türkü ve şiir söyleyip oynamalarında bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
Limon proteince zengin midir?
Sonraki makale
Romanyayi kim kurdu?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT