Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Damat noterde şahit olabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Damat noterde şahit olabilir mi?

Kanunda “Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler”in tanıkla da ispatlanabileceği düzenlenmiş, evet.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Noterde damat şahit olur mu?

Hemen belirtmek gerekir ki, 6100 sayılı HMK 203 maddesinde (HUMK 290) senetle ispat zorunluluğunun istisnaları düzenlenmiş olup, altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemlerde, tanık dinlenebileceği hususu hüküm altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Noterde kimler tanık olabilir?

1.Fiil ehliyeti bulunmayanlar. Fiil ehliyetine sahip olmak için; ayırt etme gücüne sahip olmak, kısıtlı olmamak ve ergin olmak gerekmektedir (TMY.10). Buna göre; 18 yaşından küçük olanlar bir vasiyetnameye tanık olamayacaklardır. Vesayet altında bulunanlar da tanık olamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noterlikrehberi.net

Noterde şahitlik nasıl yapılır?

Noterlik Kanununun 87. Maddesi gereğince iki tanık bulundurulmak zorundadır. Burada okuma yazma bilmeyen kişi hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan edecek, noter kişinin talebini yazdıktan sonra tutanağı okuyarak imza edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydere.av.tr

Eş tanık olur mu?

Eğer taraflardan birinin nişanlısı iseniz, eşi veya eski eşi iseniz, altsoy üstsoy ilişkiniz varsa, evlatlık bağınız varsa, 3.derece kan ve boşanmış olsanız dahi kayın hısımlığınız varsa, koruma altında olan veya koruyucu aile ilişkiniz varsa tanıklık yapmayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avsahincarsanbali.com

MAHKEMELERDE ŞAHİTLİK NASIL YAPILIR ? HUKUKİ ÖNEMİ NEDİR ?

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Damat tanıklıktan çekinebilir mi?

Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme, HMK md. 248 - “Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozderin.av.tr

Kimin şahitliği kabul edilmez?

Yetim malı yiyen, faiz yemekle tanınan, devamlı içki içen, kumar oynayan ve benzeri günahları işleyen kimseler adalete uymayacaklarından ve kolayca yalan söyleyebileceklerinden şahitlikleri kabul edilmez. Yalan söylemekle tanınmış, sık sık yalan haber getirip götürenlerin şahitliklerine başvurulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tapu işlemlerinde kimler şahit olamaz?

Şahitlerin reşit, okuma yazma bilen ve temyiz kudretine sahip olması ve Türkçe bilmesi, akraba olmaması, soyadı benzerliği olmaması gerekmektedir. İşlemin yapıldığı Tapu müdürlüğündeki personel tanık olamaz. Eğer kişi işitme veya konuşma özürlüyse iki şahitle birlikte yeminli tercüman da işleme katılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayranci.gov.tr

Noterde kimler işlem yapamaz?

“Bilindiği üzere 1512 sayılı Noterlik Kanunun 76 ncı maddesinin 4. bendinde; ilgililerden birinin noterin katip veya hizmetlisi olması halinde noterin işleme katılması yasaklanmıştır. Diğer taraftan aynı kanunun 72 nci maddesinde de, ilgili, belgelendirme isteminde bulunan kişidir denilmek suretiyle tanımlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noterlikrehberi.net

Kimler şahitlik yapabilir?

Herkes şahit olabilir. Sadece yakın akraba olarak sayılan kişiler şahitlik yapmaktan çekinme durumu olabilir. Bunu birçok dava da görmüşüzdür. Bu sebeptendir ki hakkında herhangi bir soruşturma açılmasına ya da itibarını zedeleyecek bir durum söz konusu olma durumunda bu kişiler şahitlikten çekinebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Akraba tanık olabilir mi?

Akrabalar Tanık Olabilir Mi? Tanığın davacı ya da davalı ile akraba olması tek başına tanığın beyanları hükümsüz kılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Mahkemede kimler tanık olamaz?

MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

Hangi tanıklar dinlenemez?

Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir. Tanık gösteren taraf mahkemeye tanık listesi sunar. Tanık listesi, tanıkların adı ve soyadı ile tebliğe elverişli adreslerini içeren listedir. Tanık listesinde gösterilmemiş olan kişiler tanık olarak dinlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Nikahta erkek şahit şart mı?

Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kadının şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir. Hanefî âlimleri dışındaki müctehidler, şahitlerin ikisinin de erkek olmasını şart koşmuş, Hanefîler ise bir erkek ve iki kadının şahitliğini yeterli görmüşlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Damadın kardeşi şahit olabilir mi?

Kardeşten Nikah Şahidi Olur mu? Başta kardeşler olmak üzere aynı soyisimden nikah şahidi olur mu sorusu da konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında. Bu noktada şu bilgiyi vermeliyiz; aynı soyadı taşımak şahit olmaya engel değildir. Gelinin ve damadın kardeşleri şahitlik edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Resmi nikahta şahit kimler olamaz?

Nikâh şahidi olabilmek için ergin, ayırt edebilme yetisine sahip olmak ve şahitliği yapılan kişiyi tanıma şartı aranır. Bu şartları taşıması kaydıyla çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da nikâh şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besiktas.bel.tr

Kimlik olmadan noterde satış yapılır mı?

Noterde teslim edilmesi gereken evraklar arasında kimlik, ruhsat gibi belgeler vardır. Satıcı ve alıcıların ilk önce kimlik belgelerini ibraz etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birinciel.com

Noterde başkası adına işlem yapılır mı?

Öncelikle önemle vurgulamak gerekir ki vekâlet verme işlemi noterde yapılır. Bu işlem sırasında vekâlet verecek olan kişi ile vekâleti alacak olan kişi notere kimliklerini sunmalıdır. Buna ek olarak işlem sırasında söz konusu bu işlem için gerekli olan bilgilerin de notere verilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Noterde vekalet verirken ne lazım?

Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Aileden biri şahit olabilir mi?

Annenize elbette şahit olabilirsiniz. Aile mahkemelerinde yakın akrabanın şahitliği geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasingirgin.av.tr

Tapuda şahit neden istenir?

Taraflardan en az birinin kimliğinde şüpheye düşülmesi durumunda tanık istenebilir. Taktir yine tapu müdüründe olmakla beraber şahit istenmesindeki maksat kişinin kimliğinin tespiti ile ilgilidir. Başka bir sebepten dolayı tanık istenmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tutucu-emlak.com

Tapu tek kişi üzerine olur mu?

Tapu, bir kişi üzerine olabileceği gibi birden fazla kişi üzerine de düzenlenmiş olabilir. Bu durumda tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi ya da ortağın mülkiyet hakkına sahip olduğunu belirtir. Bu şekilde birden fazla maliğin düzenlendiği tapuya hisseli tapu denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kardeş kardeşe şahitlik yapabilir mi?

Boşanma Davasında Kardeş Şahit Olur mu? Yakın akrabanın boşanma davasında şahitlik yapması için hiçbir engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Tanık ve şahit aynı şey mi?

Tanık (şahit), dava konusu olay hakkında bilgi sahibi olduğu bilinen; ancak davaya taraf olmayan kişilerdir. Bir kişinin tanık olduğu olayla ilgili sahip olduğu bilgileri adli makamlar önünde anlatması ''tanıklık'' olarak nitelendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Akrabalar şahitlik yapabilir mi?

Boşanma davalarında, yakın akrabalık bağı olan kişilerin davaya tanıklık edemeyeceği düşünülür. Bu doğru değildir. 1. dereceden akrabalar dahi boşanma davasında tanıklık yapabilir. Bazı istisnai durumlarda tanık olarak mahkemeye davet edilen kimse tanıklıktan çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT