Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Çocuk hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çocuk hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Çocuğa hem annenin hem babanın soyadı verilir mi?

Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Bir anne çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Bu başlıkta boşanmış bulunan ancak çocuğu babasının soyadını kullanan velayet sahibi kadının (annenin) çocuğa kendi soyadını verme hakkını uygulamada nasıl kullanacağı ele alınacaktır. Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Baba çocuğundan soyadını alabilir mi?

VELAYETİ ANNEDE OLAN ÇOCUĞA ANNENİN SOYADININ VERİLMESİ Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu kanun maddesi gereği kural, çocuğun, aile birliği içinde ya da evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesi halinde babanın soyadını taşımasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Neden çocuk babanın soyadını alır?

Nüfus hizmetleri kanununun 28. maddesinde de tanınan çocukların baba adı ve soyadı ile tescil edilecekleri bildirilmekte idi. Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra artık tanınan veya babalık davası sonucunda babası mahkekmeden verilen hükümle belli olunan çocukla babanın soyadını taşıması gereği ortaya çıktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hatemihukukburosu.com

Çocuk Annenin Soyadını Alabilir Mi? | Avukatım Anlatıyor

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Evlilik birliği dışında doğan çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Almanya'da çocuk kimin soyadını alır?

Çocuğun velayeti mahkeme kararıyla da düzenlenebilir. Çocuğun soyadı: Alman hukukuna göre, babalık tanıma senediyle, çocuk otomtikman babasının soyadını almaz. Çocuğun babasının soyadını alması isteniyorsa, anne-baba tarafından soyadı beyanı verilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuerkei.diplo.de

Kişi annesinin soyadını alabilir mi?

Yargıtay, 2018 yılında verdiği bir kararla genel tutumunun aksine velayet hakkına sahip annenin çocuğun soyadını değiştirmesine engel bulunmadığını hükme bağlamış ve bunu da “çocuğun üstün yararı” ilkesine dayandırmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Çocuğun soyadını kim belirler?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Evlilik dışı doğan çocuğu baba alabilir mi?

Anne veya çocuk tarafından açılan babalık davasının mahkeme tararından kabul edilmesi halinde evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında yasal bir soybağı kurulmuş olacaktır. Bunun sonucunda velayet hakkı babaya verilebilir fakat bu işlem yapılırken çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulavukatim.com

Eşinden boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak artık hem Yargıtay'ın hem de Anayasa Mahkemesi'nin tabiri caizse tarihi değiştirecek nitelikte vermiş olduğu kararlar ışığında şunu söyleyebiliriz ki, boşanan bir kadın kendi soyadını çocuğuna ancak çocuğun üstün yararını ilgilendiriyorsa verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Çocukların soyadını değiştirmek istiyorum ne yapmam lazım?

Çocuğun soyadı soy bağı hükümlerine göre kanun tarafından belirlenmektedir. Çocuk reşit oluncaya kadar veya baba Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesindeki koşulları kanıtlayarak soyadını değiştirmedikçe soyadı değiştirme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engizekcarman.av.tr

Ailelere soyadları neye göre verilmiştir?

2525 numaralı “Soy Adı Kanunu”, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi ve 8 gün sonra 2 Temmuz 1934'te yürürlüğe girdi. Yasaya göre her Türk, öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdu. Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonda kullanılacaktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Soyadı değişikliği çocukları etkiler mi?

Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Çocuk yeni eşin soyadını alabilir mi?

Yargıtay, boşanma sonucu velayet kendisine verilen kadının (anne), ortak çocuğun soyadını yeni kocasının soyadı ile değiştiremeyeceğine karar verdi. Yargıtay'ın örnek kararı ışığında, boşanan bir kadın ilk evliliğinden olan çocuğunun soyadını, yeni kocasının soyadı ile değiştiremeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

E devletten Çocuğumun soyadını nasıl değiştirebilirim?

AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Hangi soy isimleri alınamaz?

Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Çocuğun baba adı değişir mi?

Türk Hukuku'nda kural olarak adın değişmezliği ilkesi kabul edilmiştir. Özadın değişmesi ancak kanunda belirtilmiş olan istisnai durumlar gerçekleştiği takdirde hakimden talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mizgindogan.av.tr

Soyadı değişikliği kaç kez yapılabilir?

Soyadı Değişikliği Davası Kaç Kere Açılabilir? Bu davanın sadece bir kez açılabileceğine ilişkin kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu sebeple artık birden fazla soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadı değişikliği davası açmak için bir sayı sınırlaması konulmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Erkek evlenince karısının soyadını alabilir mi?

“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlendirme memuruna yapılır. Eşler evlenme sırasında evlendirme memuruna ya da herhangi bir zamanda nüfus memuruna yapacakları yazılı bir bildirim ile bekârlık soyadlarını da kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Çocuk üvey babanın soyadını alabilir mi?

'Çocuğa üvey babanın soyadı verilemez'

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Almanya'da doğan bebek Alman vatandaşı olur mu?

Almanya'da doğan bir bebeğin vatandaşlık alması durumu, doğumun gerçekleştiği duruma ve ebeveynlerin vatandaşlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Almanya, doğum yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden biri değildir. Ancak, bazı durumlarda oturum izni olan ebeveynlere doğumla birlikte çocuklarına oturum izni verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vetracogroup.co

Almanya'da doğan Türk Alman vatandaşı olur mu?

Bu kişilerin doğan çocukları Alman vatandaşıdır. Göçmen anne veya baba 8 yıldan beri Almanya'da oturuyorsa ve en az son iki yıl süresiz oturma iznine sahipse, bunların, 2000'den sonra Almanya'da doğan çocukları Alman vatandaşıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: almanya-danismanlik.eu

Almanya'da doğan çocuk Alman vatandaşı olur mu?

Yasa tasarısı, birden fazla vatandaşlığa sahip olmaya da izin veriyor. Ayrıca yasa değişikliği yabancı anne babanın Almanya'da doğan çocuklarının Alman vatandaşlığına sahip olmasına da imkan tanıyor. Tek koşul, ebeveynlerden birinin 5 yıldan fazla Almanya'da düzenli olarak ikamet etmesi ve daimi oturuma sahip olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT