Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Çocuğa hem annenin hem babanın soyadı verilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çocuğa hem annenin hem babanın soyadı verilir mi?

Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Çocuk hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Çocuk annenin soy ismini alabilir mi?

Evlilik dışı doğan çocuk annenin başvurusu ile annenin kütüğüne kaydedilir ve çocuk annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti de anneye ait olur. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soy bağı babanın anne ile evlenmesi, babanın çocuğu tanıması veya babalık davası ile kurulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de buradan hareketle 09.04.2018 tarihinde verdiği kararla boşanmış annenin çocuğa kendi soyadını verebileceğini hüküm altına aldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: universalhukuk.com

Evlilik dışı doğan çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Anne soyadı mı, baba soyadı mı?

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Evlilik dışı doğan çocuğun velayetini baba alabilir mi?

Anne veya çocuk tarafından açılan babalık davasının mahkeme tararından kabul edilmesi halinde evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında yasal bir soybağı kurulmuş olacaktır. Bunun sonucunda velayet hakkı babaya verilebilir fakat bu işlem yapılırken çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulavukatim.com

Resmi nikah olmadan bebege kimlik çıkar mı?

Evlilik Birliği Dışında Doğan Bir Çocuğun Tanınması

Evlilik birlikteliği olmaksızın bir bebeğin doğmasıyla birlikte, bebeğin tanınması, babanın nüfus hanesine kayıt edilmesi ile gerçekleşebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Velayeti anneye verilen çocuğun soyadı değişir mi?

Velayet anneye verilmiş olsa dahi çocuk babasının soyadını taşımaya devam edecektir. Türk Medeni Kanunu Madde 321- Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; … soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

Boşanan bir kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğunun velayeti kendinde olan her boşanmış anne çocuğunun soyadını değiştiremeyecektir. Çocuğun soyadının değiştirilebilmesi için çocuğun üstün yararının davada ispatlanması gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Çocuğun soyadını kim belirler?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hangisi soyadı olarak verilmez?

Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Neden çocuk babasının soy ismini alır?

Evlilik dışında doğan çocuklar, analarının soyadını alırlar. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çift soyadı taşıyorsa, çocuk onun bekarlık soyadını taşır. Evlilik dışında doğmuş çocuklar, ana ve babanın birbirleri ile evlenmesi veya babalarının tanıması ya da hakimin babalığa karar vermesi ile babanın soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Ailelere soyadları neye göre verilmiştir?

2525 numaralı “Soy Adı Kanunu”, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi ve 8 gün sonra 2 Temmuz 1934'te yürürlüğe girdi. Yasaya göre her Türk, öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdu. Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonda kullanılacaktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Çocukların soyadını değiştirmek istiyorum ne yapmam lazım?

Çocuğun soyadı soy bağı hükümlerine göre kanun tarafından belirlenmektedir. Çocuk reşit oluncaya kadar veya baba Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesindeki koşulları kanıtlayarak soyadını değiştirmedikçe soyadı değiştirme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engizekcarman.av.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Erkek evlenince karısının soyadını alabilir mi?

“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlendirme memuruna yapılır. Eşler evlenme sırasında evlendirme memuruna ya da herhangi bir zamanda nüfus memuruna yapacakları yazılı bir bildirim ile bekârlık soyadlarını da kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Boşanan anne babanın çocuğu kime verilir?

Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı, çocukların teslim edildiği Anne veya Babaya aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Çocuk üvey babanın soyadını alabilir mi?

'Çocuğa üvey babanın soyadı verilemez'

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Çocuğa yeni eşin soyadı verilir mi?

Yüksek Mahkeme böyle bir isteğin kabul edilemez olduğuna hükmetti. Gerekçe ise çok basitti, "Türk Hukuk sisteminde böyle bir uygulama yok" denildi. Cevap Yargıtay için çok net; yeni eşin soyadı çocuğa verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Soyadı değişikliği kaç kez yapılabilir?

Soyadı Değişikliği Davası Kaç Kere Açılabilir? Bu davanın sadece bir kez açılabileceğine ilişkin kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu sebeple artık birden fazla soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadı değişikliği davası açmak için bir sayı sınırlaması konulmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Velayeti annede olan çocuğu baba vermezse ne olur?

Velayeti Annede Olan Çocuğu Baba Vermezse Ne Olur? Velayeti annede olan çocuğu vermezse baba, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu işlemiş sayılacaktır. Bu durumda velayet kendisine verilen anne şikayet yoluna başvurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yaseminmersin.av.tr

Velayeti alan anne taşınabilir mi?

Velayet hakkı olan ebeveyn adres değişikliğinde diğer ebeveynden muvafakatname almasına gerek yoktur. Velayeti alan ebeveyn adres veya şehir değiştirebilir. Kural olarak, velayet hakkı kendisinde olan ebeveyn yer değiştirirken, il değiştirirken diğer ebeveynden izin almak zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Evlilik dışı çocuğun ön adını kim koyar?

Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).

Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Evlilik dışı doğan çocuğa ne denir?

Veled-i Zina, zina ürünü çocuk.

Evlilik dışı doğmuş çocuk. Evlilik içinde doğan çocuğu "sahih nesepli", evlilik dışı doğana ise "gayrı sahih nesepli" denir. Nesep bir kimsenin soy ve hısımlık bakım, kendi soyu ile olan kan bağını ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Evlilik dışı çocuğun nüfusa kaydı nasıl yapılır?

Evlilik dışı çocuğun nüfusa kaydedilmesi için annenin nüfus cüzdanı aslı ve hastane doğum belgesinin bulunması gerekmektedir. Eğer babanın nüfusuna kaydedilecekse, baba çocuğu noter senedi ile tanımışsa tanıma senedinin aslının olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT