Yabancı tariflerde cake flour yani kek un yazıyor ise yalnızca un ve nişastayı karıştırarak hazırlayın. Eğer self rising flour yani kendinden kabaran un yazıyorsa içine kabartma tozu ya da karbonat ekleyerek hazırlayın. Ülkemizde hazır satılan kek unlarının hepsi kabartma tozu içeriyor.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Kek yaparken unun protein oranının düşük olması istenir çünkü kekin puf puf olması için ihtiyaç vardır. Normal unlarda protein oranı %10 civarıdır kek ununda %8 oranındadır. Bu nedenle kek unuyla yapılan kekler daha nemli ve kabartma tozu kullanmadan da puf puf olacaktır.
Kek unu, uzun ve kabarık kekler, kabarık bisküviler, hafif hamur işleri ve diğer ikramlar yapmak için fırıncılıkta kullanılan önemli bir bileşendir. Genel muadili olan çok amaçlı undan daha az glüten içeren, ince öğütülmüş, düşük proteinli bir undur.
Her türlü kek yapımında kullanılabilir. Kabartma tozuna ihtiyaç bırakmayacak şekilde kabaran bir un çeşididir. Yeme sırasında ağızda kolay dağılır. Damağa yapışmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Yabancı tariflerde cake flour yani kek un yazıyor ise yalnızca un ve nişastayı karıştırarak hazırlayın. Eğer self rising flour yani kendinden kabaran un yazıyorsa içine kabartma tozu ya da karbonat ekleyerek hazırlayın. Ülkemizde hazır satılan kek unlarının hepsi kabartma tozu içeriyor.
Ayrıca ambalajın iç yüzünde birbirinden değişik ve lezzetli tarifler yer almaktadır. Çırpılarak hazırlanan hazır tatlılarda, keklerde veya kremalarda (dondurma, pasta kreması, krem şanti, crème olé gibi) çırpma kabına önce sıvının konulması çırpılan malzemenin daha homojen karışmasına yardımcı olur.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
K.E.K(kek) Kalite El Kitabı: Kalite yönetim sistemini uygulamak isteyen bir organizasyonun olmazsa olmazıdır, standardın 4.maddesindedir, Genel Dökümantasyon Gereklilikleri kısmındadır, şirketin anayasasıdır.
Pirinç Unlu Kek , glutensiz ,yumuşacık ,sünger gibi , nefis bir kek. Normal kek tarifinden tek farkı normal un yerine , pirinç unu kullanılması. Yapımı oldukça kolay . Fırından çıkar çıkmaz üzerine dökülen soğuk süt sayesinde hafif ıslak bir kek oluyor.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Baklavalık un üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin durum buğdayı olarak bilinen Zenit çeşidi de tercih edilen buğdaylar arasındadır. Durum buğdayının sert yapısı baklavaya gevreklik kazandırır. Unun partikül iriliği arttıkça baklavanın şerbet çekme özelliği de artmaktadır [4].
Geçenlerde kek yapmaya kalkışıp evde normal un olmadığını fark edince ben de tam buğday ununu kullanmaya karar verdim. Güzel bir kek oldu, kabarmamasından korkmuştum ama gayet güzel kabardı ve fotoğraftan da anlaşılacağı üzere un taneleri irmik gibi kalın ve ağza geliyor.
Dr. Çopur, karbonhidrat ve protein içeriği yüksek olan balık, patates, kek ve sütlaç gibi gıdaların, genellikle kızartma ve fırında pişirilmesi sırasında 125 derecenin üzerindeki değerlerde yüksek miktarı insan sağlığına zarar veren bir kimyasal olan akrilamid oluştuğunu söyledi.
ağlayan nar ile gülen ayvadan yapılan kek. içine biraz da tarçın konulursa tadından yenmez. yapilirken seker ve tuz kavanozlari karistirilmis * bicare kektir.
her nevi kek yapılırken, kekin şekillenmesini sağlayan mutfak gereci... kek hamuru içine dökülmeden once sıvı yağla yağlanması ve biraz un dökülmesi tavsiye edilir...
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Kekleri 1-2 gün oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Fakat daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz, kek dilimlerini tek tek streçleyip buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri