Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Boşanmada çocuk kimin soyadını alır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Boşanmada çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Boşanan anne çocuğuna kendi soyadını nasıl verilir?

Anayasa Mahkemesi yukarıda açıklandığı üzere evlilik akdinin boşanma ile sonuçlandıktan sonra velayet hakkı anneye verilen çocuğun soyadının annenin açacağı dava ile değiştirileceğine hükmetmiştir. Velayeti annede olan çocuğun annenin soyadını alması için bu yönde bir dava açılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Çocuk hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Çocuk kimin soyadını?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Bir anne çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de buradan hareketle 09.04.2018 tarihinde verdiği kararla boşanmış annenin çocuğa kendi soyadını verebileceğini hüküm altına aldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: universalhukuk.com

Boşanan Anne Çocuğa Kendi Soyadını Verebilir Mi? - Avukat Serpil Çınar

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Eşinden boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak artık hem Yargıtay'ın hem de Anayasa Mahkemesi'nin tabiri caizse tarihi değiştirecek nitelikte vermiş olduğu kararlar ışığında şunu söyleyebiliriz ki, boşanan bir kadın kendi soyadını çocuğuna ancak çocuğun üstün yararını ilgilendiriyorsa verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

Çocuk yeni eşin soyadını alabilir mi?

Yargıtay, boşanma sonucu velayet kendisine verilen kadının (anne), ortak çocuğun soyadını yeni kocasının soyadı ile değiştiremeyeceğine karar verdi. Yargıtay'ın örnek kararı ışığında, boşanan bir kadın ilk evliliğinden olan çocuğunun soyadını, yeni kocasının soyadı ile değiştiremeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Neden çocuk babanın soyadını alır?

Nüfus hizmetleri kanununun 28. maddesinde de tanınan çocukların baba adı ve soyadı ile tescil edilecekleri bildirilmekte idi. Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra artık tanınan veya babalık davası sonucunda babası mahkekmeden verilen hükümle belli olunan çocukla babanın soyadını taşıması gereği ortaya çıktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hatemihukukburosu.com

Neden çocuk babasının soy ismini alır?

Evlilik dışında doğan çocuklar, analarının soyadını alırlar. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çift soyadı taşıyorsa, çocuk onun bekarlık soyadını taşır. Evlilik dışında doğmuş çocuklar, ana ve babanın birbirleri ile evlenmesi veya babalarının tanıması ya da hakimin babalığa karar vermesi ile babanın soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Çocuğumun soyadını nasıl değiştiririm?

Çocuk reşit oluncaya kadar veya baba Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesindeki koşulları kanıtlayarak soyadını değiştirmedikçe soyadı değiştirme mümkün değildir. Sadece boşanma ve velayet hakkı anneye çocuğun soyadı değişikliği için dava açma hakkı vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engizekcarman.av.tr

Baba çocuğunu soyadından çıkarabilir mi?

Bu anlatımlardan görüldüğü gibi, çocuğa soyadı verilmez. Çocuğun soyadı, anne ve babanın çocuğun doğum tarihindeki, evli olup olmadığına göre belirlenir ve evlilik söz konusu ise çocuk ailesinin soyadını alır. Bununla birlikte velayet hakkı kendisinde bulunan taraf çocuğun soyadının değiştirmesi yoluna başvuramaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kayihukuk.com.tr

Erkek isterse kadının soyadını alabilir mi?

türkiye cumhuriyeti kanunlarına göre evlenince eşinin soyadını alan erkek olamaz. olsa olsa, haklı sebebe dayanarak mahkeme kararı ile soyadını değiştirmek isteyen, yeni soyadı olarak da eşinin soyadını seçen erkek olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Ailelere soyadları neye göre verilmiştir?

2525 numaralı “Soy Adı Kanunu”, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi ve 8 gün sonra 2 Temmuz 1934'te yürürlüğe girdi. Yasaya göre her Türk, öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdu. Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonda kullanılacaktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Çocuk üvey babanın soyadını alabilir mi?

Aile Mahkemesi, biyolojik babasıyla iletişimi olmayan çocuğun 'yararı' için üvey babasının soyadını kullanmasına hükmetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Çocuğun baba adı değişir mi?

Türk Hukuku'nda kural olarak adın değişmezliği ilkesi kabul edilmiştir. Özadın değişmesi ancak kanunda belirtilmiş olan istisnai durumlar gerçekleştiği takdirde hakimden talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mizgindogan.av.tr

Boşanma davasında yeni doğan bebek kime verilir?

Boşanma davasına konu olan velayet konusunda çocukların yaş kriterleri oldukça büyük önem taşıyor. Özellikle yeni doğan ve anne bakımına muhtaç olan çocukların velayetleri anneye bırakılıyor. Mahkemelerin bu konudaki görüşleri davalı ve davacı bazında değil tamamı ile çocukların menfaatine odaklı olarak ortaya çıkıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

E devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Boşandıktan sonra soyadı değişikliği zorunlu mu?

Bu değişiklik için boşanma kararının kesinleşmesi zorunludur. Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Velayeti annede olan çocuğu baba vermezse ne olur?

Velayeti Annede Olan Çocuğu Baba Vermezse Ne Olur? Velayeti annede olan çocuğu vermezse baba, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu işlemiş sayılacaktır. Bu durumda velayet kendisine verilen anne şikayet yoluna başvurmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yaseminmersin.av.tr

Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?

Çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisinin kurulmaması halinde çocuk annenin soyadını alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin babanın kendi rızası ile gerçekleştirdiği tanıma işlemi ile kurulması halinde evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulavukatim.com

Kocamin soyadını nasil alirim?

Türk Medeni Kanunu (TMK) 187. madde: “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Evlenince eşin soyadını almak zorunlu mu?

Kadınlar evlilik sonrası erkeğin soyadını almak zorunda kalmayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Erkek evlenince karısının soyadını alabilir mi?

“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlendirme memuruna yapılır. Eşler evlenme sırasında evlendirme memuruna ya da herhangi bir zamanda nüfus memuruna yapacakları yazılı bir bildirim ile bekârlık soyadlarını da kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT