Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Bankadan komisyon almak caiz mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bankadan komisyon almak caiz mi?

Satıcı, bankaya komisyon ödeyebilir. Fakat bu komisyonu müşteriden ek olarak tahsil etmemesi gerekir. Ürünü nakit olarak sattığı şekilde kredi kartı sahibine de aynı fiyatta satması gerekir. İslam Fıkıh Alimleri Komitesi şöyle demişlerdir: “Bankanın satıcıdan komisyon alması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Bankaların komisyon alması caiz mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu

Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankanın yaptığı hizmet karşılığında iş yeri sahiplerinden komisyon alması faiz olur mu? Bir iş veya bir hizmet ya da mal karşılığında alınan bedel helaldir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bankaların aldığı işlem ücreti caiz mi?

Bir borç EFT veya havâle gibi para transfer yollarıyla ödenir ve bu işlemden dolayı masraf oluşursa verilen hizmetin karşılığı olarak makul bir ücretin alınması caizdir. Zira havâle işlemi esnasında verilen hizmet, vekâlet akdi kapsamında değerlendirilebileceği gibi hizmet alım akdi olarak da değerlendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bankadan promosyon almak helal mi haram mı?

Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Faizli bankadan maaş almak caiz mi?

Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Komisyonculuk Caiz Midir? - Nureddin Yıldız - fetvameclisi.com

İlgili 40 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Diyanete göre banka promosyonu haram mı?

DİYANET EĞER ŞUNU YAPARSANIZ CAİZDİR DEDİ!

Banka promosyonu almak caiz olmadığı gibi bankada bırakmak da uygun değildir. Bu nedenle bir hayır işi olarak ihtiyaç sahiplerine promosyonlar verilmeli ve bu yardımın karşılığında herhangi bir tazminat beklenmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egegundem.com.tr

Banka faizi neden haram?

Faiz toplumsal sürtüşme ve huzursuzlukları ortaya çıkardığı için haram kılınmıştır. Faizden kazanç elde eden kişinin malı artmaz, sayısal olarak artar gibi görünse de hakikatte bereketi gider ve zarar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kastamonu.edu.tr

Emekli maaşı almak haram mıdır?

Emeklilik medeni bir haktır. Dini açıdan alışveriş ve yardımlaşma ile alakalı fıkhi kurallara aykırı bir uygulama içermediği müddetçe caizdir. -Bu çerçevede primleri yatırarak emekli olmakta bir beis yoktur. Emekli maaşı alınmasında da yine aynı çerçevede bir beis olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Bankaların verdiği promosyon faiz mi?

Banka Promosyonu caiz midir? Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Iş yerinin verdiği promosyon haram mı?

Buna göre; marketlerde ve mağazalarda iş yeri sahiplerinin alışveriş yapan müşterilerine verdikleri çekiliş kuponuna hediye çıkması durumunda, müşterilerin çıkan hediyeleri almalarında bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâiu's-sanâi', 6/206).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bankadan kredi çekip altın almak caiz mi?

Fetva Kurulu, "Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur." diye belirtti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Devlet bankasından faiz almak caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) sosyal konut projelerinde ev satmak için kullandırılan kredilerin 'faiz getirisi elde etmek amacı taşımadığı' yönünde cevap verdi. Diyanet, söz konusu projeden yararlanmanın 'caiz' olduğunu söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Kredi kartı ile tek çekim altın almak caiz mi?

Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Emekli maaş promosyonu almak caiz mi?

Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Kredi kartı faizi haram mı?

CEVAP Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir. Bir de, zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kredi kartından harcama yapınca faiz olur mu?

Son ödeme tarihine kadar eksik ödeme yapan ya da hiç ödeme yapmayan kart sahiplerine hesap kesim tarihinden itibaren ödenmeyen toplam tutara alışveriş faizi uygulanır. Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizi ve kalan tutara alışveriş faizi uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hesapkurdu.com

Banka promosyonu ile borç ödemek caiz mi?

Nasıl ki açlıktan ölüm tehlikesi geçiren kişinin ölmemek için domuz eti yemesi mubah oluyor ise aynı derecede mağdur olan kimseler de faiz kazancı olan promosyon parasını zaruri ihtiyacına kullanabilir, bu derece mağdur olmayan kimselerin kullanması ise caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Banka promosyonu ile hayır yapılır mı?

İslam alimlerine göre, banka hesabına bağımsız olarak çalıştığı kurum veya şirketin anlaşması sonucunda yatırılan promosyonların kullanımı haram olabilir. Bunun yerine, ihtiyaç sahiplerine verilmesi veya insani yardım ve kamu yararına çalışmalar yapan kurumlara bağışlanması tavsiye edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kardeselidernegi.org.tr

Diyanet promosyon 2024 ne kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığının uzun süredir devam eden promosyon anlaşması nihayetlendi. Ziraat Katılım Bankası ile varılan anlaşmaya göre her bir Diyanet İşleri Başkanlığı personeline 10 bin 980 lira banka promostonu ve 1000 lirada para puan verilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetememur.com

Bireysel emeklilik haram mı helal mi?

İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Prim almak caiz mi?

Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Devletten maaş almak caiz mi?

Memur da maaşını alırken oradan gelen paraları niyet ederek kabul eder. Hattâ kazancını kumar, içki alışverişi ve benzeri helâl olmayan bir yoldan temin eden bir insanın, meselâ inşaat gibi meşru sayılan bir işinde çalışıldığı zaman, işçinin almış olduğu ücret meşru ve helâldir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Faiz ne zaman haram olmaz?

Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kuranda yasaklanan faiz nedir?

Bunun için “ticaret” ve “faiz” kavramları, ilgili diğer kavramlarla birlikte Kur'an sünnet bütünlüğü içinde ele alınmıştır. Öncelikle Kur'an'da yasaklanan faizin “borçtan gelir elde etme” yöntemi olduğu ve bu açıdan diğer ticari faaliyetlerden ayrıldığı tespit edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nek.istanbul.edu.tr

Faiz Allah affeder mi?

Oysa Allah alışverişi helal, ribayı haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüde uyarak) riba'dan vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır (dilerse Allah onu affeder.) Kim tekrar (riba'ya) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com
Önceki makale
Fotoğraf Makinesi iletişim aracı mıdır?
Sonraki makale
50 il neresi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT