Arzu edilirse bu promosyonlar, sevap beklenmeden, fakirlere yada kamu yararına olan hayır kurumlarına verilebilir. Bu hayır kurumlarına kuran kursu, medrese ve cami dernekleri de dahildir.
Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez. Kayınpeder, kayınvalide kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları değildir; bu sebeple yoksul iseler onlara promosyonu verebilir.
Bankaların verdiği promosyon, faiz olarak isimlendirilecek şartları oluşturmuyor. Net bir helal olmadığı da açıktır. Mümkün oldukça camiye ve sofraya sokulmasa iyi olur.
“PROMOSYONU İHTİYAÇ SAHİBİ FAKİRLERE VERMELERİ UYGUN OLUR”
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.”
Maaş dışında yapılmış olan anlaşmalardan (örneğin: sağlık, eğitim vb.) ayrılan ödenek bankalarda tutularak gerektiği zamana kadar faiz ile çoğalır ve çalışanlara promosyon olarak verilir. Banka Promosyonları Ücret/Ek Ödeme Sayılır mı? Ücret veya ek ödeme, bir çalışma karşılığında işveren tarafından çalışanına verilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu bağlamda, ayetler ve fetvaların ışığında, tam anlamıyla faiz olmasa da faize bulaşmış bankalardan kişilere promosyon olarak aktarılan paraların yetimlere, talebelere, yolda kalmışlara ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi en doğru olandır.
Kişinin bankadan aldığı promosyonlar; ne kendisine ne de anne, baba, eş ve çocuklarına helaldir. Çünkü haram yollardan elde edilen paralar, kişinin kendi ailesi dışındaki fakir ve muhtaçlara verilmelidir.
Alırsınız onu harcarsınız. Zaten sizden fazlasıyla kazanıyor onu. Az bile veriyorlar daha çok vermeleri gerekiyor." diyen Nihat Hatipoğlu promosyonların dini açıdan bir sakınca yaratmadığını söyledi.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Yani faizden kazanılan para faiz olduğuna göre bundan verilen para da faiz olması gerekmez mi? Tıpkı hırsızlık yapan birisinin gelip sana o malı hediye etmesi gibi değil midir. Sonuçta hediye edilen o mal hısızlık olduğu için alınması da haramdır.
Fetva Kurulu, bankaların memurlara verdiği promosyonun, bankalara maaşı yatırılan kişilerin parasıyla elde edildiğinden, bu parayı ne kişinin kendisi ne de anne, baba, eş ve çocuklarının kullanabileceğini belirtti.
Selamünaleyküm. Sadaka niyetiyle olmamak şartıyla verebilirsiniz.
- Katılım bankaları faizsiz kurumlar olduğu için onlardan alınan promosyonun kullanılması caizdir.
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.
2010/17 no.lu Başbakanlık Genelgesi uyarınca banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının kamu personeline dağıtılması zorunludur. Diğer yandan özel sektörde banka promosyonlarına ilişkin herhangi yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.
Soru:Promosyon parası deprem bölgesine gönderilir mi? Cevap: Daha önce de beyan ettiğimiz gibi promosyon faiz gibidir. LAKİN DEPREMLE ZARURET hali oluştuğundan HARAM mübaha döner. AFAD gibi kuruluşların hesabına yatırarak PROMOSYONLARI kardeşlerimize MUTLAKA GÖNDERİN!
Bunu yaparken zekât ve sadakaya niyet edemez, yani ödenmesi gereken zekâtını bu paradan ödeyemez. Fakir olmayan kişinin promosyonu kendisinin kullanması haramdır. Fakirliğin somut ölçüsü ise zekât alabilecek durumda olmaktır.
2022'de Diyanet içinde yürütülen promosyon anlaşma süreci, Başkan Ali Erbaş ile personelin arasını açtı. Sendikaların girişimiyle konu mahkemeye taşındı. Mahkeme bu kararı iptal etse de konu Erbaş'ın talimatıyla Danıştay'a taşındı. Danıştay ise kurumu haklı buldu.
Banka Promosyonu Neye Göre Hesaplanır? Bankalar, müşteri sayılarını artırmak amacıyla sıklıkla promosyon verir. Bu promosyonlar arasında maaş hesabı anlaşmaları, emekli maaşı anlaşmaları ve çeşitli yatırım anlaşmaları bulunur. Verilecek promosyon miktarı ise tamamen banka tarafından belirlenir.
Kesinlikle olmaz. Haram olan faiz parasıyla hiç bir hayır ve ibadet yapılamaz.
10.000 TL ve Üzeri Maaş Alanlara: 5.000 TL. 10.000 TL ve üzeri ise 8.500 TL nakit promosyon ödemesi alırsınız. 0-3.499 TL aralığında ise 3.000-TL; 3.500-7.499 aralığında ise 3.500-TL; 7.500-9.999 aralığında ise 4.500-TL; 10.000 ve üzeri ise 5.000 TL promosyon ödemesi alabilirsiniz.
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
Emekli maaşı bağlanan herkes bir banka seçerek promosyon almaya hak kazanıyor. Eski-yeni tüm emeklilerin hakkı var. Parayı almanın bir şartı var mı? Emeklinin seçtiği bankaya '3 yıl maaşımı sizden alacağım' taahhüdünü vermesi yeterli.
SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı mensubu emekli ile dul ve yetim aylığı alan yurttaş, banka promosyonlarından yararlanabiliyor.
Avukat Özge Çelik vefat halinde alınan promosyon ödemesinin geri iade istenebileceği belirtildi. Bunun önüne geçilmesi içinse sözleşmeye bir madde daha eklenmesi yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri