Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Avukatlar tanığa doğrudan soru sorabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Avukatlar tanığa doğrudan soru sorabilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Kanunumuz 152. madde ile avukatlara, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya katılan diğer kişilere araya herhangi bir aracı girmeksizin doğrudan soru sorabilme imkanı getirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Davalı tanığa soru sorabilir mi?

(1) Duruşmaya katılan taraf vekilleri; tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Taraflar ise hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tanığa soru sorulabilir mi?

Ancak gereksiz yahut ilgisiz açıklamalarda bulunması hâlinde tanığa müdahale edilebilir. Tanıklık edilen konuları aydınlatmak, tamamlamak ve bilgilerinin dayandığı durumları gereğince değerlendirebilmek için tanığa ayrıca soru yöneltilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Avukat mağdura soru sorabilir mi?

Yukarıda kısaca açıkladığım üzere CMK m. 201 gereğince vekil ya da müdafi doğrudan maddede belirtilen kişilere soru sorabilir. Bunun yanında gizli soruşturmacının tanık olarak dinlenmesi durumunda dahi bu hakkı elinden alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Doğrudan sorgu nedir?

b) “Doğrudan sorgu” kavramı. Doğrudan soru, Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'na 2005 yılında giren bir konu olup, araya hakimi katmaksızın, taraf- ların doğrudan doğruya tanık, sanık, katılan veya bilirkişiye soru sormayı ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbyayinlari.barobirlik.org.tr

Çapraz Sorgu - Doğrudan Soru Sorma CMK / İstanbul Avukat Baran Doğan

İlgili 45 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Çapraz sorgu yasak mı?

Doğrudan soru sorma hakkı ise müdahil vekiline, savcıya ve mahkemenin üye hakimlerine ve savunma avukatına tanınan bir haktır. Cross examination (çarpraz sorgu): Amerikan Federal Delil Kurallarının 611. maddesi ve Türkiye'de CMK md.59'da maddesi tanınan bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Çapraz sorgu kime sorulur?

Çapraz sorgu sanık ya da tanıkların beyanını denetlemek ya da güçlendirmek için yapılan bir sorgudur. Çapraz sorguda katılan, sanık ya da müşteki sorguya çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Avukata nasıl soru sorabilirim?

Avukat Soru Nasıl Sorulur? Avukata sor bölümü, günümüzde hemen hemen her avukatın resmi internet sitesinde yer almaktadır. İnternet sitesinde yer verilen bu alana avukata danışmak istediğiniz soruyu yazabilirsiniz. Bu şekilde yüzyüze veya online hukuki destek alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tanık ifadesine avukat katılabilir mi?

Kesinlikle evet, meslektaşım. Talimat yargılamasının ceza muhakemesinin öngördüğü usulden ayrılan bir yanı (CMK.196/2 hariç) yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Avukat bir suçluyu savunabilir mi?

Avukat suçu değil sanığı savunur. Suçlu olduğuna kanaat getirse dahi durum değişmeyecektir. Ancak avukatın davayı alıp almama hakkı vardır. Bunu gerekçeleri ile vekalet vermek isteyen kişiye açıklaması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Önce hangi tarafın tanığı dinlenir?

Maddesi “(1) Tanık davetiye ile çağrılır. Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Tanık mahkemede kaç kere dinlenir?

Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır. Tanık gösterilmeyen kişiler mahkemede dinlenilemez. Bu kural kamu düzeninden olup, davanın hakimi tarafından kendiliğinden dikkate alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslihangurbuzsevim.com

Tanık ifadesini kağıttan okuyabilir mi?

(1) Tanıklar, hâkim tarafından ayrı ayrı dinlenir ve biri dinlenirken henüz dinlenmemiş olanlar salonda bulunamazlar. Tanıklar gerektiğinde yüzleştirilirler. (2) Tanık, bildiğini sözlü olarak açıklar ve sözü kesilmeden dinlenir. Dinlenilme sırasında, tanık, yazılı notlar kullanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tanık ifadesi kesin delil midir?

Takdiri delil çeşitlerinden tanık delili, kesin bir etkiye sahip olmamakla birlikte hâkimin takdirine bağlı tutulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Hâkim tüm tanıkları dinlemek zorunda mı?

Ġlgili hüküm uyarınca: Tanıkların tamamı dinlenmeden, bazı tanıklar ile ispat edilmek istenin husus hakkında hakim, yeterli bir bilgiye ulaĢmıĢsa, diğer tanıklar dinlenmeden hüküm verilebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tanık ifadesi somut delil midir?

Hâkim, tecrübe kurallarına dayanarak yaptığı değerlendirme sonu- cunda gerçeğe uygun olduğu kanaatini edindiği tanık beyanını delil olarak kabul eder ve onunla hüküm verir. Güvenilir bulmadığı veya genel bilinen gerçeklere, hayat tecrübelerine aykırı gördüğü tanık beyanını ise delil olarak kabul etmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dogrudan delil nedir?

Mahkemenin çözmesi gereken asıl olayı ispatlayan delillere doğrudan doğruya deliller, hakkında karar verilmesi gereken esas olaya bağlı olan yan olayları açıklayan delillere ise dolaylı delil denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lutfikurt.av.tr

Tanığı kim belirler?

İstinabe yolu ile dinlenilmesine karar verilen tanığın, nerede, hangi gün ve saatte dinleneceği hususu, talepleri hâlinde taraflara tebliğ edilir. Bu durumda, tanığın, hangi hususlardan dolayı dinleneceğini hâkim belirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

Görgü tanığı ifade vermek zorunda mı?

Tanıklık Yapmak Zorunlu Mudur? Evet. Tanık olarak belirtilen kişiler ilgisine göre cumhuriyet başsavcılığına ya da mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan şahıslar tanık ( şahit ) olmaktan çekinebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: salihbirol.av.tr

Avukata soru sormak kaç TL 2023?

Gelin şimdi 2023 yılı avukat ücretlerinin bazılarından bahsedelim: 2023 yılı büroda sözlü danışma ücreti 1.200 Türk Lirasıdır. 2023 yılı her türlü ihtarname, ihbarname ve dilekçe yazılması ücreti 1.900 Türk Lirasıdır. 2023 yılı icra dairelerinde takip edilen işler için ücret 1.800 Türk Lirasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Avukata danışmak kaç TL?

Büroda sözlü olarak danışmanlık hizmeti almanın asgari ücreti ilk 1 saate kadar 1.200,00 TL'dir. Bu ücret, ilk 1 saati takip eden her saat için 700,00 TL artış göstermektedir. Avukattan çağrı üzerine gittiği bir yerde sözlü danışmanlık hizmeti almanın asgari tutarı 2.500,00 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Avukata bir şey danışmak ücretli mi?

Avukatlık Kanunu 164. Maddeden çıkan sonuç her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmanın ücrete tabi olduğudur. Eğer avukatlık ücreti alınmadan bir iş yapılacaksa bu baroya bildirilmek zorundadır. Dolayısıyla avukatlar ücretsiz danışma hizmeti de dâhil olmak üzere karşılık olmadan görev yapamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Avukatsız sorgu olur mu?

Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz. Şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Hakim yönlendirici soru sorabilir mi?

Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir. Yöneltilen soruya itiraz edildiğinde sorunun yöneltilmesinin gerekip gerekmediğine mahkeme başkanı karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim tanığa ne sorar?

(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT