Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Avukat tarafı olmadığı dosyayı inceleyebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Avukat tarafı olmadığı dosyayı inceleyebilir mi?

Avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: basaryalti.av.tr

Avukat vekalet olmadan dosya inceleyebilir mi?

Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirklarelibarosu.org.tr

Avukat karakolda dosya inceleyebilir mi?

Ceza Muhakemesi Kanunun MÜDAFİNİN DOSYAYI İNCELEME YETKİSİ başlıklı 153 maddesi:“ Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir. “ şeklinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Kısıtlama kararı olan dosyayı avukat inceleyebilir mi?

Soruşturmanın gizliliği ile savunma hakkı bir anlamda karşı karşıya gelebilmektedir. Bu bağlamda yasakoyucu, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesinde, müdafinin savunma görevini gerektiği gibi icra edebilmesi açısından, “müdafinin dosyayı inceleme yetkisini” öngörmüş bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Dava dosyaları herkese açık mı?

[4] Anayasa m.141/1'e göre; “Mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır. Duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde karar verilebilir”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

AVUKATIN SORUŞTURMA EVRESİNDE DOSYA VE DELİL İNCELEMESİNİN ESASLARI NELERDİR?

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Avukatlar istedikleri her bilgiye ulaşabilir mi?

Avukatlık Kanunu'nun “İşlerin stajyer veya sekreterle takibi, dava dosyalarının incelenmesi ve dosyadan örnek alma” başlıklı 46. maddesinin 2. fıkrasına göre; “avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Dosya örneğini kimler alabilir?

(1) Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir. (2) Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Avukatlar Uyaptan her dosyayı görebilir mi?

Adalet Bakanlığı, avukatların UYAP üzerinde görüntüleyebildikleri bilgi ve belgelerin kapsamının genişletilmesine yönelik çalışma yaptı. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte, avukatların fiziki olarak ulaşabildikleri soruşturma dosyalarındaki belgelere UYAP'tan erişmelerine imkan sağlandı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hhgm.adalet.gov.tr

Müşteki şüphelinin ifadesini okuyabilir mi?

Müştekinin ek ifadesi polis veya jandarma tarafından alınabilir. Ancak şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması ihtiyacı ortaya çıktığında, bu işlem ancak Cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bir avukat kendi davasına bakabilir mi?

Bir avukat tüm davalara bakabilir mi sorusunun cevabı, evet tüm avukatlar her türlü davaya bakabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozkokhukuk.com

Avukat olmadan ifade alınır mı?

Kolluk Kuvvetlerinin Avukat Olmadan İfade Alması

Bu durum CMK'nın 148.maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir: Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Vekalet olmadan avukat neler yapabilir?

Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargidunyasi.com

Avukat olmadan karar verilir mi?

Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Avukata vekalet vermek zorunlu mu?

Bir avukatın adınıza işlem yapabilmesi için ona noterden vekaletname vermiş olmanız şart. Herkes kendisi veya vasisi ya da velisi olduğu kişiler adına istediği avukata vekalet verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Avukat vekaletname olmadan işlem yapabilir mi?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması” başlıklı 77. maddesine göre; “(…) Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Avukat vekaletsiz dava açabilir mi?

Davacı vekilinin vekaletnamesi dosya arasında bulunmadığı gibi yargılama aşamasında vekaletnamenin dosyaya sunulduğu da yargılama tutanaklarından anlaşılamamaktadır. HUMK.nun 67. maddesi uyarınca vekaletname örneğini vermeyen Avukat dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Karakolda verilen ifade mahkemede değiştirilebilir mi?

Karakolda Verilen İfade Değiştirilebilir mi: Eğer kişi karakolda ifade verdiğinde yanında avukatı yoksa, bu durumda bu ifadeyi hakim yahut mahkeme karşısında yalanlayabilir. İfade tutanağının altında imzası olsa dahi bu ifadeyi yalanlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Karakola ifade verdikten kaç gün sonra dava açılır?

Dava verilen ifadeden 1 yıl sonra da 1 gün sonra da açılabilir ya da hiç açılmayabilir. Bunun için savcının iddianamesini hazırlaması gerekir. Olayın özelliklerine ve delillerin toplanmasına göre de bu süre değişkenlik gösterir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Hâkim karar verirken ne söyler?

Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Dava dosyamı kimler görebilir?

Avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: basaryalti.av.tr

UYAP bilgilerini kimler görebilir?

Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapan vatandaşlarımız UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebilir fakat veri güvenliği açısından dava açma ve evrak gönderme işlemlerini e-imza girişi olmadan yapamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vatandas.uyap.gov.tr

Uyaptan dosya neden gözükmez?

Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukat.uyap.gov.tr

Avukat dosya örneği alabilir mi?

Müdafiin dosyayı inceleme ve belge alma yetkisi ise 5271 sayılı Kanunun 153 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cigm.adalet.gov.tr

Dosya inceleme talebi nedir?

Dosya inceleme hakkının temel amacı, avukatın haksız veya meslek anlayışına uygun düşmeyen bir davayı almasını önlemek, yargılamayı hızlandırmak, avukatların tüm hazırlıklarını yaparak dava açmasına imkân sağlamaktır. Ayrıca bu hak ile birlikte gizli dosya sistemini ortadan kaldırmak da amaçlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altasavukatlik.com.tr

Bir dava dosyası nasıl incelenir?

Sürmekte olan davanızla ilgili bilgi almak istediğinizde yapmanız gereken tek şey e-devlet üzerinden dosya sorgulama işlemi yapmak olur. Dilerseniz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın web sitesi olan www.yargitaycb.gov.tr adresine giriş yaparak sayfadaki dosya sorgu bölümüne de tıklayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t-hos.com.tr
Önceki makale
150 cc motor ne kadar yakar?
Sonraki makale
Genç sürücü ücreti ne kadar?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT