İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek “Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
bir kuruyemiş cennetinde; fındığın, antepfıstığının, incirin dünya üzerinde en çok üretildiğinin iddia edildiği ülkede, halkın bu ürünleri yiyememesine sebep olan pahalılık. antep fıstığının kilosu 65-70 lira. fındığın kilosu 70-75 lira.
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
"Antepfıstığı, periyodisite gösteren bir meyve türü olduğundan üretim yıllara ve ülkelere göre değişimler göstermektedir. Dünya Antepfıstığı üretiminde ilk üçsırayı İran, ABD ve Türkiye almaktadır. Dünya toplam Antepfıstığı üretiminin ortalama yüzde 83,4'ü İran, ABD ve Türkiye tarafından üretilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Antep fıstığı ağacı ülkemizde Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa civarında yetişen bir kuruyemiştir.
Türkiye, fıstık üretimiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD ve İran'ın ardından üçüncü sırada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre Şanlıurfa ise fıstık üretiminde ise ilk sırada yer alıyor.
Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
ingilizce antep fistigi demektir.
FAO verilerine göre 2019 yılı dünya Antep fıstığı ekim alanında %40 ile İran ilk sırada yer almaktadır. Türkiye ise %35 (366 bin ha) ile dünya Antep fıstığı üretim alanında ikinci sıradadır.
Antep fıstığı ile Siirt fıstığı arasındaki en büyük fark Siirt fıstığı tanelerinin daha iri ve olgun olmasıdır. Antep fıstığı, Siirt fıstığına göre daha ufak ve silindir şeklindedir. Aynı zamanda Antep fıstığının rengi Siirt fıstığına göre daha koyudur.
Bir başka kent olan Siirt'te yetişen fıstığa göre daha pahalı olan Antep fıstığı, hem tatlılarda kullanılabilmesi hem de yağ oranının daha fazla olması nedeniyle tercih ediliyor.
Online çiftçi web sitesinde 21 Ağustos 2022 tarih itibariyle ana çatlak antep fıstığı 1kg fiyatı 209,90tl 'dir. Antep fıstığı kilosu fiyatları, dönemden döneme değişkenlik gösterecektir. 250gram ve 500gram antep fıstığı fiyatları sırasıyla 52,90tl, 104,90tl şeklindedir.
Yeni dikilen Antepfıstığı, 10 yaşına geldiğinde ürün vermeye başlar. Ağaç başına ortalama 10 kg. ürün vermektedir. Ortalama ömrü ise 100-150 yıl arasındadır.
B1, B6, E ve A vitaminleri ile demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein değerleri açısından kabuklu yemişlerde birinci sıradadır. Ayrıca Antep fıstığının yağı da kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.
Bu ağacın verimliliği 100 yıl veya daha da fazla sürebilir. Antep fıstığı Anacardiaceae familyasına aittir. Bu familyaya ait olan Pistacia cinsi 11 tür içerir, ancak Pistacia vera dünya çapında yetişen ve meyve veren fıstık ağacıdır.
Türkiye'de fıstık denildiğinde akla ilk olarak Antep fıstığı gelir. Çünkü Antep fıstığının reklamı çok iyi yapılırken Siirt fıstığının tanıtımı ve reklamı gerektiği kadar iyi yapılmamıştır. Dolayısı ile insanlar fıstık denildiğinde hemen Antep fıstığına yönelmektedir. Ancak Siirt fıstığı da oldukça kalitelidir.
ABD'de Antep fıstığı ağırlıklı olarak Kaliforniya eyaletinde yetişmektedir. Bu ülkeye fıstık ilk olarak İran'dan 1848 yılında getirilmiştir.
Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.
Ağaçların yüksek meyve verimi dönemi 12-14 yaş arasındadır, dolayısıyla sağlıklı ve iyi bakımlı bir Antepfıstığı ağacının verimi 15 kg kurutulmuş meyve veya 37,5 kg taze meyve olabilir veya bundan daha da fazla olabilir.
İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir. En verimli çağları, dikildikten yirmi sene sonrasına denk gelmektedir.
Antep fıstığı ise bir diğer çam fıstık çeşidi olarak karşımıza çıkar. Antep fıstığı, ağaçgillerin sakız ağacı meyvesinin kabuklu bölümünden elde edilmektedir. Türkiye'de Şam fıstığı ya da çam fıstık olarak da ifade edilmektedir. Antep fıstığı ismini Gaziantep'te yaygın olarak yetiştirilmesinden almaktadır.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri