Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Allah'a tanrı demek doğru mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Allah'a tanrı demek doğru mu?

Haber Merkezi - Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, “Tanrı” kelimesinin caiz olup olmadığıyla ilgili bir soruya verilen yanıtta kelimenin Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu hatırlatarak, "Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz" denildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rudaw.net

Allah'a neden Tanrı denir?

Din İşleri Yüksek Kurulu

“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilâh” kelimesinin karşılığıdır. “İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Allah yerine Tanrı demek günah mı?

“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

Allah ile Tanrı arasındaki fark nedir?

Allah; bu kainatı yaratan ve tek olan Zat'ın ismidir. Tanrı; insanların “olağanüstü güç sahibi yaratıcı ve yönetici” olduğuna inandıkları varlık ya da varlıklara verdikleri genel isim olmuştur. Türkçe'de Tanrı olan bu kelime, Arapça'da ilah olarak geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Tanrı demek yanlış mı?

Çünkü, İslamiyet, Allahü teâlâya fakih dememiştir. İlah manasına tanrı kelimesini kullanmakta mahzur yoktur. Mesela, (Hindlilerin tanrıları inektir), (Birdir Allah, ondan başka tanrı yoktur), (Bizim tanrımız Allah'tır) demek caizdir. Fakat (Bizim Allah'ımız tanrıdır) demek caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

(F166) Allah (cc) yerine ''tanrı'' Kelimesi Kullanılır Mı? - İhsan Şenocak

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tanrı Nedir Allah nedir?

Allāh (yardım·bilgi), Arapça telaffuz: [ɑɫˈɫɑː(h)]), İbrahimî dinlerde geçen tek Tanrı'yı ifade eden Arapça sözcüktür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

God tanrı mı?

Yani… “Tanrı” kelimesinin bizim kültürümüzde binlerce yıllık geçmişi var… “God”, “Dieu”, “Gott”, “Dios” ya da diğerleri Türkçe'ye “Tanrı” olarak çevrildi. Keza Arapça'da…

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Allah'ın isimleri arasında tanrı var mı?

“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “İlah” daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Allah ilah mı?

yüce Rabbimiz Allah'ın tek ilah olduğuna işaret eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Allah put ismi mi?

Özetle, Arap yarımadasında el-İlah diye put olduğuna dair bir veri mevcut değildir. “Allah” lafz-ı celali ise el-ilah kökünde türemiş de olabilir, türememiş de olabilir. Her ikisini savunanlar olsa da türemediğini savunanlar çoğunluktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: telif.ismailaga.org.tr

Kur'an ı Kerim'de tanrı ismi var mı?

Kur'an'da -besmelelerle birlikte- 2800'den fazla “Allah” ismi geçmektedir. İhlas suresinde yer alan, “De ki: O Allah'tır, birdir.” mealindeki ayet, Allah'ın kendine bu ismi taktığını açıkça beyan etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Allah neden Allah diyoruz?

Allah ismi Arapçadan dilimize geçmiş olan ''Elihe'' sözcüğünden türetilmiştir. İlah, yüce, ulu olan anlamına gelir. İslam inancına göre göğün yedi katını, gezegenleri, insanları ve diğer tüm canlıları yaratan Allah'tır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Tanrı hangi dile ait?

Tanrı sözcüğü Türkçedir ve kökeni tengridir. Bu sözcüğün Arapçadaki karşılığı ilahtır. İlah kelimesinin antik Kenan tanrısı El'den türediği düşünülmektedir. Orhun Yazıtları'nda rastlanan Gök Tanrı ve benzeri ifadeler, Türk mitolojisinde görülebilen tanrılara karşılığı olan özel isimlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Allaha Neden tanrı denmez?

Tanrı kelimesi, bir cins isim olduğu için başka dillere tercüme edilmiştir. Meselâ, ingilizce'de 'god', almanca'da 'gott', fransızca'da 'dieu', ispanyolca'da 'dios', italyanca'da 'dio' gibi.. Bâzen deniyor, Arapça'da Allah kelimesinin Türkçe karşılığı tanrıdır. Böyle derseniz, Allah özel ismini tercüme etmiş olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: risalehaber.com

Allah mı yoksa ellah mı?

Değerli kardeşimiz, "Allah" lafza-i celalin başında buluna Elif harfi Arapçada “E”dir, öyle okunur. Fakat bunun kişilere göre telaffuz tarzı E ile A arasında olursa bir şey olmaz. -Türkçe'de “Ellah” yerine, “Allah” yazılıp okunmasının sebebi, Lafza-i celalin Lamlarının kalın okunmasını sağlamaya yöneliktir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Arapça Allah ne demek?

Osmanlı Türkçesi الله‎, o da Arapça ﷲ‎ (llāh). (Bir görüşe göre Arapça belirli tanımlık olan el edatı ve tanrı mânâsına gelen ilâh kelimesinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wiktionary.org

Allahtan öncesi var mı?

Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Islamın tanrısı kim?

Kur'an'da birçok ayet, Allah'ı Tek Yüce Tanrı olarak kabul eder ve diğer bütün tanrılardan ayrı olarak O'na özel bir yer verir.422 İslam öncesi insanların Uzza, Menât ya da Menâh gibi hususi tanrılar kabul ettikleri ke- sindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

2 tanrı olsaydı ne olurdu?

Eğer (yer ve göklerin) her ikisinde de Allah'tan başka ilâhlar olsaydı, kesinlikle (yerin ve göğün her) ikisi de yok olurdu. (Kâinata hâkimiyet makamı olan) arşın (gerçek) Rabbi olan Allah, onların tanımlamalarından çok yücedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuranmeali.com

Allah tektir hangi isim?

1- Allah: Her ismin vasfını ihtiva eden öz adı. Kendinden başka ilah bulunmayan tek Allah. Bu ism-i şerif, Cenâb-ı Hakk'ın has ismidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Allah kaç isim var?

Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, Da'avât, 68; Tevhîd, 12; Müslim, Zikr, 2; Tirmizî, Da'avât, 82).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

En büyük tanrı kimdir?

Tanrılar arasında en güçlü olan olarak kabul edilen Zeus, çapkınlıklarıyla da ün salmıştır. Roma mitolojisinde Jüpiter olarak geçer. Sembolleri ise taht, şimşek ve kartaldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rehbername.com

Tanrı tek mi?

Bu alt başlığın geliştirilmesi gerekiyor. İslam inancına göre Tanrı birdir ve tektir. Bu inanca tevhit inancı denir. Birden çok tanrıya tapınmak İslam'a göre şirk, yani Tanrı'ya ortaklar üretmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Yahudilerin tanrısının adı nedir?

Yahudilik panteizmi reddeder. Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr
Önceki makale
145 tek mi çift mi?
Sonraki makale
Safkan büyücü ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT