Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Alkollü düğüne gitmek günah mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Alkollü düğüne gitmek günah mı?

Değerli kardeşimiz, Düğün yemeği için vaki olan davete icabet eden kimse, içki içmek gibi günah işlendiğini görürse, şayet oturduğu sofrada içilirse veya âlim ve salih kimse olduğundan dolayı Müslüman halk için örnek olursa, orada kalması günahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Içkili bir ortamda bulunmak günah mı?

Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Karışık düğüne gitmek caiz mi?

Harama girmemeye, nefsi ve şehveti tahrik edecek biçimde kadın-erkek karışık şarkı, türkü, oyun ve sâir eğlencelere yer vermemeye, düğünün bütün safhalarında düğün gerekçesiyle de olsa israftan ve savurganlıktan kaçınmaya azamî özen gösterilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Düğünde Halay çekmek günah mı?

Oynamak caizdir. Halay çekiyorlar halay çekmek mübahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Düğünlerde oynamak haram mı?

Onların çalgısı def; yani arbaneydi. Allah bundan men etmemiştir, hatta sevinmenin doğru olduğunu, güzel olduğunu söylemiştir. Düğün günü, sevinilmesi gereken bir gündür, bununla beraber oynamak da düğün salonuna gitmek de haram değildir. Haram olan şey; kadınlarla erkeklerin iç içte olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: soruvesorunlar.com

Çalgılı Düğüne Gidilir mi? - Fatih Kalender Hoca Efendi

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Islamiyette düğün var mı?

Peygamber'in evlenme hazırlığı yapan Abdurrahman b. Avf'a, “Bir koyunla da olsa ziyafet ver” (Buhârî, “Nikâḥ”, 7, 54, 68) demesi ve kendisinin de evliliklerinde misafirlerine yemek yedirmesinden anlaşılacağı gibi düğün yemeği sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Peygamber Efendimiz düğüne gider mi?

Özkes sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber Efendimiz düğünlere katılmıştır. Düğünlerde şarkı söylenen, def çalınan ortamlarda Peygamberimiz bizzat bulunmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Düğünde gelin ve damadın dans etmesi caiz midir?

- Düğünlerde evli çiftin birbiriyle dans etmesi günah mıdır? Usulüne göre örtünmemiş bir bayanın görünmesi ve erkeklerin önünde oynaması (dans da bir oyundur) caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Düğünlerde kadın erkek karışık oynamak yasaklandı mı?

Alınan karara göre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yapılacak düğün, kına, asker eğlencesi gibi organizasyonlarda kadın erkek bir arada oynaması yasaklandı. Yasağın gerekçesi olarak ise "Dinen caiz değil" ibaresine yer verildi. Muhtarlık ve köy derneğinin aldığı karar Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egegundem.com.tr

Davul sesi haram mı?

Bu yüzden, İslâm hukukçularının çoğunluğu ordunun veya kafilenin uğurlanması, karşılanması, düğünlerde misafir karşılanması, müslümanları sahur yemeğine uyandırmak gibi sebeplerle davul çalmayı caiz görmüşlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Müzikli düğün caiz mi?

Kur'ân ve sünnette müzik dinlemenin haram olduğunu ve müzik dinleyenlerin günahkâr olacağını ispata yetecek yeterli açık delil bulunmadığı görülmektedir. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir (Tirmizî, Nikâh, 6 [1089]; İbn Mâce, Nikâh, 20 [1895]).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Müzik dinlemek caiz mi?

Buna göre İslâm'ın ilke ve esaslarına aykırı, günaha sevk eden, haramı teşvik eden müzikleri yapmak ve dinlemek günahtır. Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.diyanet.gov.tr

Zılgıt çekmek caiz mi?

Nikahı duyurmak ve ilan etmek şer'an matlup ve maksuttur ancak zılgıt şarkı hükmünde kabul edilmiştir. Buna binaen erkeklerin huzurunda veya erkeklere ulaşacak şekilde yüksek sesle zılgıt çekilmesi caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Alkol 40 gün vücutta kalır mı?

Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bepositive.com.tr

Alkolün neden azı da haram?

Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır:

Sarhoşluk veren içkiler zamanla alışkanlık ve bağışıklık sağladığı için, az içenin giderek çoğa kaçtığı, önceleri azı tesir ederken alışkanlık arttıkça aynı miktarın tesir etmediği görülmektedir. Bu sebeple içkiyi önlemenin en kesin yolu azını ve çoğunu yasaklamaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Alkol aldıktan sonra namaz kabul olur mu?

Bu itibarla haram olmakla birlikte alkol alan veya uyuşturucu kullanan kişi, ne dediğini bilemeyecek kadar sarhoş değilse, bir başka ifadeyle ne yaptığını ve ne okuduğunu bilecek düzeyde bir bilince sahipse namazlarını kılması gerekir. Bunun için belirlenmiş bir süre yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Düğünde erkek ne yapar?

Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olegcassini.com.tr

Düğünde oynamak neye çıkar?

Rüyada düğünde oynamak rüya sahibinin uzun bir süredir yaşadığı sıkıntılardan kurtulacağı anlamına gelir. Bunun sonucunda rahata kavuşacağına, maddi ve manevi olarak problemlerin üstesinden gelebileceği üzerine delalet eder. Ayrıca müjdeli bir haber ile kişinin uzun bir yolculuğa çıkabileceği yönünde yorumlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Evin önünde düğün yapmak yasak mı?

Ancak sokakta düğün yapmak, sünnet çocuklarını korna çalarak trafikte arabayla gezdirmek gibi yöresel, pek çok “gürültücü” gelenek adetlerimizde vardır. Gürültü konusunda, en rahatsız edici âdet, sokaklarda veya site bahçelerinde düğün yapma âdetidir. Bu tür gürültüler hukukumuza aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: manisameydangazetesi.com.tr

Damat geline bişey takar mı?

Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olegcassini.com.tr

Raks etmek günah mı?

Raks, eli, ayakları tempo ile oynatmak ve dans etmek demektir. Eskiden raks eden erkeğe rakkas, kadına da rakkase denirdi. İhtiyari olmayan, yani kendi elinden olmadan raksa vecd denir. Vecde gelmek, kendi elinde olmadığı için günah değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Düğünde damadın yanında kim oturur?

Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Düğüne gitmek sevap mı?

Düğün yemeğine çağırılınca gitmek de sünnettir. Bazı âlimler vacip demişlerdir. Yalnız, günah işlenmiyorsa gitmek sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Peygamber efendimize göre düğün nasıl olmalı?

DÜĞÜN YEMEĞİNE GİTMEYEN ALLAH'A İSYAN ETMİŞTİR

Hazreti Peygamber bir hadis-i şeriflerinde, “En fakiriniz düğününde bir koyun/ koç kessin” buyuruyor. Başka bir hadiste, “Bir Müslüman'ın düğün yemeğine davet edilip de gitmeyen Allah'a ve Resulüne isyan etmiş olur” buyruluyor. Geçerli bir mazeretin yoksa gideceksin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Peygamber efendimiz nasıl evlilik teklifi etti?

Peygamber'in cevabı muazzam; eline bir saksı almış, içinde bir çiçek var, çiçeğin yanına bir ot dikmiş. Ve Hz. verirsen evlenelim.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT