Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Aile içinde gıybet olur mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Aile içinde gıybet olur mu?

Aile üyeleri birbirlerine karşı söyleyemedikleri, kendilerini rahatsız eden sorunları, konunun doğrudan muhatabı olmayan kişilerle konuştuklarında neler olur? Halk arasında bilinen adıyla “dertleşme, dedikodu, gıybet”, arkasından konuşma gibi davranışlar, aile içi ilişkileri olumsuz yönde etkiler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meryemguleren.com

Hangi hallerde gıybet olmaz?

Hadiste fasık bir kimseye dikkat çekiliyor ve onun gıybetinin caiz olduğu bildirilmektedir. Yâni içki, kumar, çeşit çeşit ahlâksızlıklar gibi fenalıklardan sıkılmayan, aksine işlediği kötülüklerle iftihar eden, zulümden lezzet alan, sıkılmayarak açıkça işleyen kimselerin gıybetinde bir mahzur yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Kimin gıybeti olmaz?

Dinleyen, o kimseyi tanımıyorsa, gıybet olmaz. Gıybet olunan kimse, bedeninde, nesebinde, ahlakında, işinde, sözünde, dininde, dünyasında, hatta elbisesinde, evinde, hayvanında bulunan bir kusur, arkasından söylendiği zaman, bunu işitince üzülürse, gıybet olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Gıybet neleri kapsar?

Gıybet aynı zamanda İslam dininde günah sayılan bir davranıştır. Gıybet dedikodu demektir. Gıybet etmek veya dedikodu yapmak, bir kimseye iftira etmek, onun arkasından konuşmaktır. Başlangıçta gıybet, arkadan yapılan sportmenlik dışı saldırı anlamına geliyordu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Olan bir olayı anlatmak gıybet mi?

Kişinin yüzüne söylediğimiz sözleri arkasından söylememiz gıybet sayılır mı? Değerli kardeşimiz, Başımızdan geçen olayları anlatmak gıybete girmez. Ancak olayla ilgili şahısların hoşlanmayacağı durumlar varsa ve dinleyenler de o kişiyi tanıyorlarsa, isim vererek anlatmak gıybet olacağından caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Konuştuklarımız ne zaman gıybet olur veya olmaz?/Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Isim vermeden anlatmak gıybet olur mu?

İsim verilmeden bir kişi hakkında yapılan gıybet, halk arasında o kişiye karşı herhangi bir kişilik zedelemesi söz konusu olmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gıybet ve dedikodu arasındaki fark nedir?

Hucurat suresinde dedikodu yapılan kişinin, ölü haldeki etinin yenilişindeki haramın şiddeti, dedikoduya eş tutulmuştur. denilmiştir. Gıybet, bir müslümanın diğer bir müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vavtv.com.tr

Allah gıybeti affeder mi?

Gıybetin tövbesi, gıybet edilen kimseden helallik almayı gerektirir, çünkü burada bir kul hakkı söz konusudur. İslam'da herhangi bir gıybetten veya isteyerek gıybeti dinledikten sonra, “Ya Rabbi! Bizi ve gıybet ettiklerimizi bağışla.” duasını okumak bir düstur olarak kabul görmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gıybet eden ne yapmalı?

- Gıybet olunan, bunu duymuşsa, tevbe etmekle affedilmez. Onunla helalleşmek de gerekir. Hadiste; “Gıybetini yaptığı kişi, gıybet edeni affetmedikçe, mağfiret olunmaz” buyrulmuştur. - Gıybet olunanın bundan haberi yoksa, tevbe ve istigfar etmekle ve ona hayır dua etmekle affolur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Gıybet ve koğuculuk ne demek?

Bunlar arasında, gıybetin ilerlemiş ve gelişmiş hâli olarak karşımıza dedikodu ve koğuculuk/nemîme çıkmaktadır. İnsanlar arasında bozgunculuk çıkarmak maksadıyla söz taşıma, gıybet etme, dedikodu yapma anlamına gelen koğuculuk, birey ve toplum ahlâkı açısından çok tehlikeli bir davranıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilecik.diyanet.gov.tr

Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?

Gıybet, bir müslümanın diğer bir müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir. Allah Teâlâ, insanoğluna öyle büyük bir şeref atfetmektedir ki, onun kusurlarının gıyâbında söylenmesini dahî dînen ağır bir suç olarak îlân etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vavtv.com.tr

Gıybet nedir örnekleri?

Bir kimsenin aleyhindeki incitici, küçültücü söz ve davranışları ifade eden ahlâk terimi. Bozgunculuk amacıyla insanlar arasında söz taşıma, dedikodu yapma ve ikiyüzlülük anlamında ahlâk terimi. Bir kimsenin öğrenilmesini istemediği özel durumunu merak etme, araştırıp soruşturma anlamında ahlâk terimi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Dedikodu yapmak kul hakkına girer mi?

Gıybeti yapılan kimse hakkını helal etmedikçe kişi gıybetin günahından kurtulamaz. Çünkü gıybet etmek kul hakkı yüklenmektir. Kul hakkını ise Allah bağışlamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.nl

Dedikodu yapmak mekruh mudur?

Yine Allah, dedikoduyu, çok soru sormayı ve malları heder etmeyi sizin için mekruh görmüştür." (Buhârî, Rikâk, 22, Zekât, 53; Müslim, Akdiye, 10, 13, 14; Malik, Muvatta', Kelâm, 20; Dârimî, Rikâk, 38).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gıybet nedir ne değildir?

"Gıybet, kardeşini hoşuna gitmeyecek şekilde anmandır." (Tirmizî, Birr, 23; Dârimî, Rikat, 6; Mâlik, Muvatta, Kelâm,10; Ahmed b. Hanbel, II/384, 386). Başkalarına kardeşinin ayıplarını anlatmak, onun hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek demek olduğundan, ancak dil ile söylemek haram olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gıybet nedir bilir misiniz hadisi?

“Gıybet, kardeşini hoşlanmadığı bir şeyle anmandır.” buyurdu. “Eğer söylediğim şey kardeşimde varsa, ne dersiniz?” diye sorulunca Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Eğer söylediğin şey onda varsa onun gıybetini yaptın, yoksa o zaman ona iftira ettin demektir.” (Müslim, Birr, 70; Ebu Davud, Edeb, 35; Tirmizi, Birr, 23.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergi.diyanet.gov.tr

Gıybet dini anlamı nedir?

Bu itibarla bir kimsenin gıyabında hem şahsıyla ilgili maddi, manevi, ruhi, ahlaki ve dini kusurlarından söz edilmesi, hem de kendi çocukları, annesi, babası ve diğer yakınlarından hoşlanmayacağı şekilde bahsedilmesi gıybet sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Dedikodu yapanlara ne denir?

Laf ebesi, konuşmayı seven ve çok konuşan kişilere denmektedir. Bunun yanı sıra herkese birden laf yetiştirebilen ve her konuda bir diyeceği olan kişilere de denmektedir. Dırdırcı, dedikoducu kişiler için de laf ebesi tabiri kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Helallik isterken durumu anlatmak gerekir mi?

Şayet detaylı anlatmak beşeri münasebetlere ciddi bir zarar vermeyecekse, anlatmak gereklidir. Burada zamana ve duruma göre hareket etmelidir. Şayet kişinin maddî zararı varsa, mümkünse bunu söyleyip, maddî zararını ödeyerek helâllik dilemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Zina mı daha büyük günah gıybet mi?

Gıybet, Zinadan Daha Şiddetli Günahtır - M.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.youtube.com

Gıybet nedir ayet?

Peygamber efendimize, “Birisinin arkasından söylediklerimiz doğru ise, onda bu kötü nitelik varsa yine de yasak olan gıybet gerçekleşir mi?” diye soranlar şu cevabı almışlardır: “Söylediğiniz onda varsa gıybet etmiş olursunuz, yoksa yaptığınız iftira olur” (Müslim, “Birr”, 70).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuran.diyanet.gov.tr

Tövbe etmek için ne yapmalıyız?

Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah'tan af dilemek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gıybet edenin namazı kabul olur mu?

Değerli kardeşimiz, Öncelikle ifade edelim ki, gıybet eden veya yalan söyleyen kişinin kıldığı namaz geçerlidir, bir günah bir ibadeti yok etmez. Kişinin ibadetleri ayrı yazılır, günahları ayrı yazılır; ancak günahlar ibadetlerin sevaplarını azaltabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gıybet çeşitleri nelerdir?

Gıybet değişik şekillerde gerçekleşebilir:
  • a- İnsanın Bedeni İle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • b- İnsanın Elbisesiyle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • c- Dünya İşleri İle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • d- Ahlakı İle İlgili Kusurlarını Söylemek: ...
  • e- Asaleti/Nesebi İle İlgili Kusurlarını Söylemek:

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medeniyetvakfi.org

Dedikodu enerji düşürür mü?

*Dedikodu yapan pozitif enerjisiyle dedikodusu yapılanı beslerken, olumsuz düşünceler negatif duygu üretir ve bu da enerjiyi aşağı çeker. *Her enerji çıktığı kaynağa geri döner. Bir başkasına nazar, kıskançlık, haset enerjisi ile bakmamaya dikkat edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: goncakubat.com
Önceki makale
Bademcik şiştiği zaman ne iyi gelir?
Sonraki makale
GMT hangi ülkenin?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT