Yasal kalış hakkı bulunan yabancıların adres beyanlarının tamamında, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından titizlikle ve yerinde tahkikatlar yürütülmekte olup 2022 yılının başından bu yana 3.791.198 yabancının adres tahkikatı yapılmış ve rutin olarak yapılmaya devam etmektedir.
Ziyaret edilen adreste yaşamalarına rağmen, hastalık, çalışıyor olma gibi sebeplerle adreste bulunamayan kişilere, göç idaresi sistemi üzerinden “adresinizde bulunmadınız” şeklinde bir mesaj gönderiliyor.
Bildirim ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere şahsen başvuru yapılarak ya da internet üzerinden adres bildirimleri https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresinden; TURKCELL İletişim Hizmetleri A.Ş.
Yeni ikamet adresinize taşındıktan sonra 20 gün içerisinde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50'nci maddesi gereğince gerçekleştirilmesi gereken bu işlemi zamanında yapmayan vatandaşlar, 128 TL'lik bir para cezasına çarptırılır.
Nüfus müdürlüklerinden yapılacak olan adres değişikliklerinde randevu alınması gerekmektedir. Adres değişikliği için gerekli evraklar ise kira kontratı, bir adet fatura ve kimlik olmaktadır. Gerekli belgelerin teslim edilmesinin ardından kişilerin adres bildirimi işlemi yapmaları gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
İstediğim kişiye yetki verebilir miyim? Yerleşim yeri ve diğer adresi aynı olan (işlem anında aynı adreste kayıtlı bulunan) ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres değişikliği bildiriminde bulunabilirler. Vekâletname ibraz edenler de kişilerin adresleri ile ilgili bildirimde bulunabilirler.
İkametgahınızı tanıdığınız bir kişinin yanına alacaksanız nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan adres değişikliği bildiriminde bulunabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için adreste oturan bir kişinin size muvafakat vermesi yani onaylaması gerekiyor. Muvafakat işlemini de e-Devlet'ten yapılabilirsiniz.
Kişinin aynı anda birden çok yerleşim yeri adresi olamaz. (2) Yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü gibi konutlar da kişinin talebi halinde diğer adres olarak tutulur.
Türkiye'nin neresine taşınma yaşanırsa yaşansın mutlaka yasal olarak ikametgah değişikliği bildirilmelidir. Bu bildirim süresi yaklaşık olarak 20 gün kadardır. Bu süre içerisinde bildirim işlemi yapılmazsa cezai işlem uygulanır.
Yabancılar Türkiye'de vize veya vize muafiyeti sonunda 6 aya kadar kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler.
Madde 53'te ise yanlış adres bildirme suçu düzenlenmiştir. Buna göre bir kişi kendisine ait isim ve adresi ya da başkasına ait ismi adresi yanmış bildirilirse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları ilgili mevzuatlarla öngörülmüştür.
Adreste oturan ve ikametgahı bu adrese kayıtlı kişinin e-Devlet hesabına girin. e-Devlet'te Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çatısı altındaki “Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme” hizmetini seçin. 2. “Yeni Muvafakat” butonuna basın. “Adres Beyanı için Muvafakat Ver” seçeneğini seçin.
Tevsii Tahkikat Talebini Kim Yapar? Tevsii tahkikat talebi. yargılamanın tüm süjeleri tarafından yapılabilir. Yani Cumhuriyet Savcısı, Sanık müdafi veya sanık, katılan, müşteki veya mağdur ile bunların vekilleri tarafından karar verilmeden önce tevsii tahkikat talebinde bulunabilirler.
Tahkikat aşaması hakimin en aktif rol oynadığı ve en uzun süren yargılama aşamasıdır. Bu aşamada taraflar ve tanıklar dinlenir, bilirkişi incelemesi yapılır, keşif yapılır, gerekli araştırmalar varsa yapılır, deliller incelenerek dava konusu vakıa ve iddialar değerlendirilir.
(1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca kendisine tebligat yapılamayan, tebliğ memuru tarafından adresi tespit edilemeyen, adres kayıt sisteminde de yerleşim yeri adresi bulunmayan kişinin adresinin tespiti İçin tebligatı çıkaran merci tarafından adres araştırması yapılır.
Adres beyan işlemi sırasında beyan yapılacak adres dolu gözüküyorsa e-devlet üzerinden işlem yapılamıyor. Bu sorunla karşılaşan vatandaşların nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırması gerekmektedir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 inci maddesinin ikinci fıkrası 'Yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişilerin yazılı beyanı esas alınır. Bildirim nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklerimize adres beyan formuyla yapılır.
Taşınma nedeniyle ikametgahını değiştiren vatandaşların e-devletten veya ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen bildirmesi gerekiyor. Bildirimi süresi içinde yerine getirmeyen kişilere 128,00 TL, Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişilere ise 2673,00 TL idari para cezası uygulanacak.
Bu nedenle, önceki Medeni Kanundan farklı olarak, evli kadın, başlangıçta olduğu gibi, evlilik sırasında da, haklı bir neden olsun olmasın, eşinden ayrı olarak, bağımsız bir yerleşim yeri edinebilir. Evli kadının ayrı yerleşim yeri kurabilmesi için, eşinin onayını alma zorunluluğu da yoktur22.
Adres değişikliği bildirimleri;
Nüfus müdürlüklerine, Abonelik işlemleri ile sınırlı olmak üzere büyükşehir ve il belediyeleri su idarelerine, Dış temsilciliklere, taşınma tarihinden itibaren 20 iş günü içinde yapılır. Form-5 ve nakil ilmühaberi kaldırılmış olup ayrıca muhtara bildirimde bulunulmaz.
Bu işlem 1 yıl içinde en fazla 2 kere yapılabilir. İkinci adımda ise adres değişikliği başvurusunda bulunacak kişinin “Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma için/Muvafakatlı) hizmetine girerek muvafakatı onaylaması gerekir.
Çocukların ikametgah değişikliği bildirimini ise veli, vasi ya da yetişkin kardeşleri yapabilir. İkametgah adresi olarak belirtilecek mülkte kimse yaşamıyorsa bireylerin kendilerinin bildirimde bulunmaları yeterlidir.
Muvafakatlı adres bildirimi; kişinin, başka kişi veya kişilerin kayıtlı olduğu adrese bildirimde bulunması ve ilgili adreste oturan ergin kişinin bu bildirime izin vermesi (Muvafakat) şeklinde gerçekleştirilen adres bildirim yöntemidir.
Bir Başkasının Yanında Kalacak Vatandaşlarımız Adres Beyanlarını e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapabilirler. Paylaş: Çeşitli sebeplerle bir yakınının yanında kalacak olan yetişkin vatandaşlarımız artık adres beyanlarını, e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri