Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

7440 matrah artırımı yapana özel usulsüzlük cezası kesilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 7440 matrah artırımı yapana özel usulsüzlük cezası kesilir mi?

Mükelleflerin 7440 sayılı kanuna göre matrah veya vergi artırımı yaptıkları dönemlere ilişkin olarak kanuni süresinde vermedikleri anlaşılan beyannameler nedeniyle usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Matrah artırımı yapan mükellefe özel usulsüzlük cezası kesilir mi?

Matrah ve vergi artırımı yapılan dönemlere ait kanuni süresinde verilmeyen beyannameler için usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nazaligundem.com

Özel usulsüzlük cezası 7440 yapılandırma kapsamında mı?

31 Aralık 2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları (usulsüzlük ve özel usulsüzlük v.b.), için yapılandırmadan yararlanılması mümkün olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pkfistanbul.com

Matrah artırımı vergi incelemesine engel mi?

7440 sayılı Kanuna göre vergi artırımından yararlanmak isteyen mükellefler nezdinde, artırımda bulundukları yıl veya yılların kapsadığı dönemler itibarıyla KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

7440 matrah artırımı gider yazılır mı?

Yukarıdaki açıklamalar kapsamında artırıma esas ücret tutarı ile matrahlar, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmamaktadır. Ayrıca, bu kapsamında artırımdan yararlanılarak hesaplanan gelir vergisine herhangi bir istisna ve indirim uygulanmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: roedl.com.tr

MATRAH ARTIRIMI VERGİ İNCELEMESİNİ ÖNLER Mİ?

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Matrah artırımı yapan mükellef özel esaslara alınır mı?

KDV artırımı mükellefleri özel esaslardan çıkartır mı? Evet, Maliye, KDV artırımı yapan ve artırım nedeniyle hesaplanan verginin tamamını ödeyen veya teminat gösteren mükellefleri özel esaslardan çıkarıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekonomim.com

7440 matrah artırımı nasıl beyan edilecek?

2022 yılına ait gelir/kurum matrah artırımı mükellefin; 2018-2021 yılları için de matrah artırımı yapacak olması halinde 2022 yılı da eklenmek suretiyle toplu olarak tek beyannamede beyan edilecektir. 2022 yılı matrah artırımının ayrı bir beyanname ile beyan edileceği yönünde bir belirleme bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbdas.com.tr

Matrah artırımı yapılınca ne olur?

Matrah artırımı, yukarıda da söz edildiği gibi, vergi incelemesinden muaf tutulmanın bir yoludur. Bu sayede eksik evrak veya belgeye dair bir şüpheniz varsa, uzun ve yorucu işlemlerle zaman kaybetmek istemiyorsanız matrah artırımı yaparak şirketinizi incelemeden muaf hale getirebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mikro.com.tr

7440 matrah artırımı KDV iadesinden mahsup edilir mi?

Bu süre içerisinde sonuçlandırılan vergi incelemeleri ile ilgili tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri dikkate alınmamaktadır. Hesaplanarak veya artırılarak ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak kabul edilmez; indirim, mahsup ve iade konusu yapılamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

7440 matrah artırımı kimler yararlanamaz?

Kanunun 5 inci maddesi hükmüne göre 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarının hiçbiri için matrah ve vergi artırımından yararlanmaları mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hellac.com

7440 Hangi cezalar siliniyor?

Temel olarak vergi aslı, gümrük vergisi aslı, SGK alacak aslı, trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları gibi ASILLARIN TAMAMI VE FERİLERİ YERİNE Yİ-ÜFE ORANINDA FAİZ ÖDENMEK ŞARTI ile asla bağlı cezaları, faizleri, zamları vb. tüm feriler silinecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

7440 özel usulsüzlük cezası indirimi ne kadar?

Böylece 213 sayılı Kanunun 376.maddesi kapsamında hesaplanan 6.000 TL'lik özel usulsüzlük cezası, 7440 sayılı Kanun hükümlerine göre %50 oranında indirilerek tahsil edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Özel usulsüzlük cezası neden kesilir?

VUK'a göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilir (VUK m.353/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Özel usulsüzlük cezası neye göre kesilir?

Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için yukarıdaki cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın %5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: grantthornton.com.tr

7440 matrah artırımı iptal edilir mi?

Matrah artırımından vazgeçmek mümkün mü? 7440 Sayılı Yapılandırma Kanununda, matrah artırımında bulunan mükelleflerin matrah artırımı beyannamelerini iptal edip edemeyecekleri yönünde kanunda her hangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

7440 matrah artırımı ödenmezse ne olur?

Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.” hükmü mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

7440 matrah artırımı mahsup yoluyla ödenir mi?

7440 Sayılı Kanun uyarınca, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararlarının % 50'si, 2022 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gureli.com.tr

7440 KDV matrah artırımı taksitle ödenir mi?

Hesaplanarak veya artırılarak ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak kabul edilmez; indirim, mahsup ve iade konusu yapılmaz. Matrah artımı sonucu tahakkuk eden vergiler peşin veya taksitle yapılabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismmmo.org.tr

7440 matrah artırımı 15 mi 20 mi?

Matrah artırımında bulunulan yıla ait vergilerini zamanında ödemiş uyumlu mükellefler için vergi oranı %15 olarak uygulanacaktır. artırım tutarı dikkate alınır. ➢ Artırılan matrah üzerinden % 20 oranında vergi hesaplanır, ayrıca bir vergi alınmaz, geçici vergi hesaplanmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulymmo.org.tr

Matrah artırımının mantığı nedir?

Matrah ve vergi artırımı nedir? Matrah ve vergi artırımı, Maliye Bakanlığı'nca yapılacak vergi denetlemelerinden ilave vergi ödeyerek muaf tutulmanızı sağlayan uygulamadır. Geçmiş yıllara yönelik olarak vergi beyanlarınızı belirli bir oranda artırdığınız zaman vergi denetlemesinden muaf olabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mysoft.com.tr

Matrah artırımı nasıl beyan edilecek?

2022 yılına ait gelir/kurum matrah artırımı mükellefin; 2018-2021 yılları için de matrah artırımı yapacak olması halinde 2022 yılı da eklenmek suretiyle toplu olarak tek beyannamede beyan edilecektir. 2022 yılı matrah artırımının ayrı bir beyanname ile beyan edileceği yönünde bir belirleme bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbdas.com.tr

7440 sayılı Kanun matrah artırımı kaç taksit?

Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk taksiti 31/7/2023 tarihine kadar olmak üzere aylık dönemler halinde azami 12 taksitte ödenebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nazaligundem.com

7440 sayılı Kanun matrah artırımı hangi yılları kapsıyor?

Bu Kanuna eklenen geçici 1 inci madde ile 2022 yılı matrah ve vergi artırımı kapsamına alınmıştır. Buna göre 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılları vergi ve matrah artırımı kapsamındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

7440 yapılandırma neleri kapsıyor?

7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

7440 yapılandırma iptali nasıl yapılır?

5- Yapılandırma talebinden caymak veya vazgeçmek mümkündür. Konuyla ilgili taksitlendirme yapan kuruma dilekçeyle başvurup, bu irade beyanı gerçekleştirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT