Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

5510 sayılı Kanun ne işe yarar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 5510 sayılı Kanun ne işe yarar?

Bu Kanun ile devlet uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası için ayrı ayrı olmak üzere prim katkısı yapmayı kabul etmiştir. Buna göre “Devlet, Kurumun ay itibarı ile tahsil ettiği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası priminin dörtte biri oranında Kuruma katkı yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

5510 sayılı Kanun amacı nedir?

MADDE 1- Bu Kanunun amacı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun kimleri kapsıyor?

MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

5510 sayılı Kanun ne diyor?

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexpera.com.tr

5510 sayılı Kanun yürürlükte mi?

5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup bu tarihten önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personeli 5434 sayılı T.C.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU ÖZET VİDEO - 1 (Sınavlara Hazırlık)

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

5510 emekli ne demek?

Emeklilik hizmet süresinin başlangıcı göreve başlama tarihinden, bitişi ise görevden ayrıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan süreyi kapsar. 5510 sayılı Kanuna tabi memurlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa memurluğa başlamış kişilerdir ve hizmet hesabı, aylık bağlanma sistemi vb. konularda 5510 sayılı ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Yurt dışında çalışan kişinin primleri Türkiye'de sayılır mı?

Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

5510 sayılı Kanun indiriminden kimler yararlanamaz?

Buna karşın, SGDP'ye tabi çalışanlar, Libya'da çalışanlar,Çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, Zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ve Harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar söz konusu beş (5) puanlık prim indiriminden yararlanamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyotek.com.tr

5510 sayılı Kanun 4 maddesi nedir?

(4) Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından hak kazanılan gelir ve aylık dışındaki diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşer. Bu haklar, cenaze ve evlenme ödenekleri ile ölüm toptan ödemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanun yüzde kaç?

5510 sayılı Kanun'un 81'inci maddesine göre; a) Uzun vadeli sigorta kolları prim oranları: - Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranları, sigortalının prime esas kazancının %20'sidir. Bunun %9'u sigortalı hissesi, işveren hissesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulymmo.org.tr

Emekliler 5510 yararlanabilir mi?

5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinde yer alan beş puanlık indirimden, indirim kapsamına giren sigortalıların ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmadan önce en son çalıştıkları iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalıştıkları süre boyunca yararlanılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

5510 sayılı Kanuna göre emekli aylığı nasıl hesaplanır?

5510 sayılı Kanunla getirilen sistemde Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı formülüne göre hesaplanmaktadır. 8100 günden az olanların 8100 günü varmış gibi değerlendirilir. Diğer bir ifadeyle, aylık bağlama oranları % 45'in altında olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhammedkarabag.com.tr

5510 sayılı Kanunun 100 maddesi nedir?

a) Kurumca talep edilmesi halinde Türk vatandaşı olmayanlardan gelir ve aylık talebinde bulunanlar için ikamet tezkeresi bilgileri Kuruma verilir. b) Kurumca aylık bağlananların yurt dışına çıkıp çıkmadıklarına dair bilgilerin Kuruma verilmesi sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

5510 sayılı Kanunu 47 maddesi nedir?

5510 sayılı Kanunun vazife malullüğünü düzenleyen 47. maddesine göre kamu idarelerinin vazife malullüğüne sebep olan olayı, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine veya kendi mevzuatına göre yetkili mercilere derhal, kuruma da en geç on beş iş günü içinde bildirmekle yükümlü olduğu hatırlatıldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sagliksen.org.tr

5510 sayılı Kanun 13 maddesi nedir?

Nitekim 5510 sayılı Kanun madde 13'de iş kazası; “… meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay” olarak tarif edilmiştir. sonuç; birey sigortalı ise ve ortaya çıkan arıza iş kazasının yasal tanımına uyuyor ve illiyet bağı da gerçekleşmişse, olay iş kazasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuhis.org.tr

Emekli maaşında 5510 ek 19 miktarı ne demek?

'Ek ödeme tutarı' ise yüzde 4'lük ek ödemeyi belirtiyor. Hemen altında görünen '5510 Ek 19 Miktarı' da maaşı 7.500 TL'ye tamamlayan ilave ödemeyi ifade ediyor. Tablodaki vatandaşın aldığı aylık 6/8 oranında dul ve yetim aylığı olduğu için '5510 Ek 19 Miktarı' burada maaşı 5.625 TL'ye tamamlıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

5510 sayılı Kanun 21 maddesi nedir?

Sorumluluk koşulları ise 5510 sayılı Kanunun 21. maddesinde belirlenmiştir. Maddeye göre, iş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca işverenlere ödettirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: search.trdizin.gov.tr

5510 4 a sigortalısı ne demek?

Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: allianz.com.tr

5510 ek 19 kimlere verilir?

5510 sayılı Kanunun ek19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “1.000” ibaresi “1.500” şeklinde değiştirilmesiyle; Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 1000 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 1500 liraya yükseltilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kpmgvergi.com

5510 indirimi ne kadar 2023?

2023 yılı içinde ilk defa 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam PÖGS'nin 2023 yılı Ocak ile Haziran ayları/dönemi için günlük 13,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

5510 sayılı indirim nedir?

Özel sektör işverenlerince ödenmesi gereken, sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları işveren hissesinin 5 puanlık kısmı indirim olarak karşılanmaktadır. Beş puanlık prim indirimi 01.10.2008 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: smmmtesvik.com

5510 sayılı Kanun hangi hesapta izlenir?

Buna göre, özel okul faaliyetinden dolayı Şirketinizce çalıştırılan personele ilişkin 5510 sayılı Kanuna göre Hazinece karşılanan sigorta prim teşviklerinin kurum kazancının tespitinde hasılat olarak dikkate alınması ve söz konusu tutarların "602- Diğer Gelirler" hesabında izlenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: verginet.net

Yurt dışı borçlanması hangi ülkeleri kapsıyor?

Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, K.K.T.C. , Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, İtalya, Tunus.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

Yurt dışında yaşayan EYT den yararlanabilir mi?

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Yurt dışında çalışan Türkiye'de nasıl emekli olur?

Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yapmadan, yani Türkiye'deki geçmiş çalışmaları üzerinden EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam ederek SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı almaları mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eytavrupa.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT