Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

1999 öncesi sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1999 öncesi sigortasız çalıştığımı nasıl ispat ederim?

9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arenahukuk.com

Geçmişte çalıştığım nasıl ispat ederim?

Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

SGK Geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?

Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Geriye dönük hizmet tespiti nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularak hizmet tespiti talebinde bulunulabilir. Kurumun denetim elemanları tarafından yapılacak inceleme sonucunda, inceleme tarihinden 1 yıl öncesine kadar geriye dönük hizmet haklarını kazanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergidegundem.com

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl ispatlanır?

Görüleceği üzere, sigortasız çalışmanın ispatı birçok şekilde yapılabilir. Bu yöntemler temelde ikiye ayrılabilir: Tanık ifadeleri ve yazılı/görsel deliller. Tanık ifadeleri elbette çoğu zaman işe yarar. Ama unutulmaması gereken, yazılı belgelerin her zaman işe yarayacağıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Sigortasız çalıştırılanlar nasıl bir yol izlemeli? | Haber Bülteni (Ahmet Kıvanç)

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

99 öncesi çalıştım ama sigortam yok ne yapmalıyım?

1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

1999 öncesi sigortam yatmamış ne yapmalıyım?

SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Geçmişte sigortasız çalıştım ne yapmalıyım?

İş Mahkemesinde Hizmet Tespit Davası Açmak

Geriye dönük sigortasız çalışmaları ispat edip sigortalı hizmetlerden saydırabilmenin bir diğer yolu ise iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmaktır. İş mahkemesi olmayan yerlerde bu davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isvesosyalguvenlik.com

Geçmişe dönük SGK girişi olur mu?

Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

EYT de zaman aşımı var mı?

Beş yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

1999 da 17 yaşında olan EYT den yararlanabilir mi?

18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

EYT hizmet tespit davası ne kadar sürer?

EYT hizmet tespit davaları 2 ay ile birkaç yıl içinde sonuçlanabilir. Mahkemenin iş yüküne göre değişmekle beraber çalışılan iş yerinden bir sigortalı çalışanın şahitliğiyle beraber EYT hizmet tespit davaları 2 ayda sonuçlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikpartners.com

EYT de hizmete başlama tarihi nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

İşveren sigorta geçmişini görebiliyor mu?

İşveren, işe alımlar için bir insanı işe alırken sigorta geçmişine baktıklarını ve burada hangi nedenlerle kişinin işten ayrıldığını gördüklerini söylüyor: “Kamuda çalışıp sonrasında KHK'yle işten çıkartılanların çalışma geçmişleri SGK Tescil ve Hizmetleri Dökümünde görebiliyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

E devletten eski çalıştığım yeri nasıl öğrenilir?

kimlik numaranız ve bu şifre ile giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sol tarafta yer alan "E-Hizmetler" seçeneğini tıklayın. Açılan ekrandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlığını bulun. Altında yer alan seçeneklerden 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü için "4A Hizmet Bilgisi" ni tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Eski çalıştığım yerleri görebilir mi?

Hayır, onun yerine sigortalayabilmesi için sgk dan sigorta kağıdı istiyor onun içinde de çalıştığın dönem aralıkları mevcut. Eğer sigortasız bir iş ise yine devletten çıkartacağı cv sinde bu çalışma aralıkları yazar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Eski sigorta kayıtları nasıl bulunur?

Sigorta geçmişine bakmak isteyenlerin öncelikle e-Devlet sistemine üye olmaları gerekmektedir. Üye olan ya da önceden üyeliği bulunanlar, arama kısmına “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” yazarak sigorta geçmişine ulaşabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olayinkolayi.com

Geriye dönük sigorta boşlukları nasıl tamamlanır?

Geriye dönük sigorta boşluklarını doldurma imkanı kanunlarda belirtilen hal ve durumlarda mümkün olmaktadır. Bu imkanları üç ana başlık altında sayabiliriz; 1- Hizmet borçlanması 2- Hizmet ihyası 3- Hizmet tespit davaları.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

EYT li olmak için şartlar nelerdir?

9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ucar-ucar.av.tr

Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?

Hizmet Tespit Davasında İspat

İspat yükümlülüğü HMK'daki genel kurala uygun olarak, sigortalının üstündedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meldamervetekcan.com

2000 yılında sigortalı olanlar EYT den yararlanabilir mi?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Geçmişte yatmayan Sigortalar ne olacak?

İşveren okurumuzun başvurusuna rağmen gerekli düzeltmeyi yapmaz, okurumuzun eksik primlerini geçmişe dönük olarak yatırmazsa, okurumuz o dönemde çalıştığını ve ücret aldığını ispatlayan belgelerle SGK'ya başvuru yapabilir. SGK inceleme yapıp, işverene idari para cezası kesip, primlerin yatırılmasını sağlayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Çalışan Eytli ne yapmalı?

Bu EYT'liler için işlemler birkaç aşamada gerçekleşiyor. Yasalarımız gereği emeklilik başvurusu için iş yerinden ayrılmak gerekiyor. Bu yüzden çalışan EYT'lilerin başvuru öncesi mutlaka çıkış işlemlerinin yapılması, başvuru sonrasında devam edeceklerse yeniden işe giriş bildirgelerinin verilmesi gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

99 öncesi sigorta başlangıcı olanlar ne zaman emekli olur?

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: takvim.com.tr

Hizmet tespit davası nasıl ispatlanır?

Hizmet tespit davalarında herhangi bir ispat şartı ön görülmemiş olup dava tanık ile ispatlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emreulusoy.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT