Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Zeytine ne zarar verir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Zeytine ne zarar verir?

Meyve dökümüne ve yağ oranının çok düşmesine neden olan Zeytin sineği zeytinin ana zararlısı olup, zararı doğrudan zeytinin meyvesindedir Larvaların beslenmesi sonucunda yağlık zeytinlerde yağ oranı önemli ölçüde düşmekte, sofralık zeytinlerde ise kurtlanma nedeniyle sofralık değeri tamamen kaybolmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: abs.cu.edu.tr

Zeytin ağacına ne zarar verir?

Çoğu zeytin ağacı hastalıkları bakteri, virüs ve mantarlardan kaynaklanır. Kök uru, bakteri Agrobacterium tumefaciens'ten kaynaklanır ve genellikle genç ağaçlar enfekte olur. En sık görülen semptom, köklerde, toprak çizgisinin hemen üstünde veya altında oluşan urlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: wikifarmer.com

Zeytine ne zaman su verilmez?

Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: abidintatli.com.tr

Zeytinin iri olması için ne yapmalı?

Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeytindostu.org.tr

Zeytin meyvesini neden döker?

ZEYTİN PAMUKLU BİTİ

Meyve dölü: Zeytin meyvelerinin karabiber Büyüklüğünü aldığı Dönemde Meyve dölü larvaları meyve sapı dibinden meyvenin içine girerek, meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı tahrip eder ve meyvelerin dökülmesine neden olur. Bunlara "Karabiber dökümü" denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydin.tarimorman.gov.tr

KENDİSİ KÜÇÜK ETKİSİ BÜYÜK! - Zeytinin Faydaları - Zeytinin Zararları

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bir zeytin ağacı neden kurur?

Hastalık nedeniyle bitkinin besin ve su alımı engellendiğinden, zamanla bitki zayıf düşmekte ve sonunda kurumalar meydana gelmektedir (Gardan et al 1992). Hastalık tüm ağacı kaplayabilir. İnce dal ve sürgünlerin kurumasına sebep olabilir ancak tüm ağacın kuruması nadiren olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apelasyon.com

Zeytin Kurtlanmaması için ne yapmalı?

Yumurtalar meyve eti içerisine bırakılmakta ve bu yumurtalardan çıkan kurtlar meyve etinde beslenerek zarar oluşturan zeytin sineği larvalarının zararı halk arasında 'zeytin kurtlanması' olarak bilinir. Bunun önlenmesi için zeytin sineği erginlerinin yumurta bırakmadan önce ilaçlanması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ustayemektarifleri.com

Zeytin neyi sevmez?

Ortalama bir zeytin ağacından iyi bir verim elde etmek için ağacın bol miktarda güneş ışığına ihtiyacı vardır. Aynı zamanda zeytin ağacı aşırı toprak neminden nefret eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: wikifarmer.com

Zeytinin dökülmemesi için hangi ilaç kullanılır?

Mart-Nisan aylarında havalar ısınmaya başlayınca zeytin güvesi zararlısının yaprak içindeki tahribatı başlar. Bunun için ağaçlara herhangi bir insektisit (böcek öldürücü atılmalıdır. Aynca mantari hastalıklara karşı hazır bakırlı ilaçlarla veya “bordo bulamacı” denilen ilaçla ağaçlar ilaçlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hfstarim.com

Zeytin çok Sulanırsa ne olur?

Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: wikifarmer.com

Zeytin ağacı çok su ister mi?

Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Kuruyan zeytin ağacı yeşerir mi?

Bunlardan biri de zeytin ağacıdır. Kimisi bu ağaca "ölümsüz ağaç" ya da "hayat ağacı" da der. Ortaya çıkan bulgular, yapılan arkeolojik kazılar, zeytin ağacının 40 bin yıllık bir geçmişi olduğunu göstermiştir. Bazı kuruyan ağaçların yıllar, hatta asırlar sonra yeninden yeşerdiği, meyve verdiği biliniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Zeytin ne sever?

Zeytin ağacı ışığı çok sever. Bu nedenle çok soğuk olan bölgelerde güney yamaçlar tercih edilmelidir. TOPRAK İSTEKLERİ; Zeytin ağacı her ne kadar "fakir toprakların zengin ağacı" ise de zeytinlik tesis edilecek arazinin toprak yapısının tınlı, killi-tınlı bünyeye sahip, hafif kireçli ve çakıllı olması en iyisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimorman.gov.tr

Çiçekteyken zeytin sulanır mı?

Çiçek Zamanı Zeytin Sulanır Mı? İklimin kurak gittiği yıllarda zeytin ağacına kışın sulama yapılmalıdır ve aynı zaman da çiçek döneminde iklim kurak giderse sulama yapılmadır. Zeytin ağacı çiçeklenme döneminde ara dönem bakım, arazi sürme ve çapalama yapılması uygun değildir. Şayet bakım yapılırsa çiçekler dökülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Zeytin ağacının yanına hangi ağaç dikilir?

20 MİLYONU AŞKIN ZEYTİN AĞACI VAR

Her ağaçtan 150-200 kilo zeytin üretiyoruz. Bu ağaçların yüzde 85'i büyük ağaçlardır. Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

1 adet zeytin ağacı kaç kilo zeytin verir?

Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: wikifarmer.com

Yeni dikilen zeytin kaç günde bir sulanır?

Yeni zeytinliklerde, hava şartlarının kurak geçmesi halinde sulama yapılır. 5-10 cm derinliğinde ilkbahar toprak sürümü yapılır. Zeytin dal kanserine karşı ilaçlamaya devam edilir. Mayıs Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: agrolidya.com

Zeytine hayvan gübresi ne zaman atılır?

Zeytin ağacında gübreleme ağacın dikimi ile başlar bunu izleyen yıllarda devam eder. Uygulanacak gübreler kış ayları sonunda, ilkbahar yağmurlarından önce verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: abidintatli.com.tr

Yağlık zeytin sulanır mı?

Fark 1 ile 10 gr arasında değişiyorsa su tutma kapasitesi çok az ve sulamaya ihtiyacı vardır. 10 ile 20 arasında ise orta seviyede toprak belli zamanlarda sulanmaya ihtiyacı vardır. 20-30 gr arasında ise ideale yakın toprak tipidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ontugfidancilik.com

Zeytine kireç ne zaman atılır?

Zeytinliklerde en uygun kireçleme zamanı sonbahar aylarıdır. Toprak analizi yaptırarak zeytinin kılcal kök derinliği, dikim mesafesi, zeytinin yaşı ve kirecin uygulama yöntemine (serpme-bant) göre kireçleme yapmak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

Zeytin için en iyi gübre hangisi?

Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gemlikzeytini.gen.tr

Zeytin ağacı neden sararır?

Çinko noksanlığında, yapraklarda damar arasında sararma, rozetleşme, küçülme ve şekil bozuklukları görülür. Bor noksanlığında genç yapraklarda, yaprak ucundan başlayan V şeklinde kloroz ve nekrozlar görülür. Yapraklarda küçülme, dökülme, rozetleşme, sürgün ucunda kurumalar, ve yanlara doğru büyüme meydana gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gentatarim.com

Zeytin ağacına Bakır ne zaman atılır?

Özellikle sonbaharda hasattan sonra ve ilkbaharda çiçek gözleri uyanmadan önce zeytin ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yapılmış olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apelasyon.com

Zeytin ağacına şeker gübresi ne zaman atılır?

Tahıllarda ekim aşamasında ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekim aşamasında ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Zeytin ağacının altına ne ekilir?

Ağaç altlarına nane ekin.

Gölgede iyi yetişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT