Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yolda bulunan altın haram mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yolda bulunan altın haram mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yerde bulunan altın helal mı?

Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vâcip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dinen bulunan altın haram mı?

2523- İnsan, hayvan dışında bir şey bulur, sahibinin bulunması için hiçbir alameti olmaz onun değeri bir dirhemden az veya çok olsa da, onu kendisine alabilir. Ancak müstehap ihtiyat gereği onu sahibinden taraf fakirlere sadaka vermelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sistani.org

Yolda bulunan eşya haram midir?

Yitik malın el koymak ve sahiplenmek maksadıyla alınması ise haramdır. Buluntu mal, bulan tarafından korunmak, sahibine iade edilmek kastı ve niyetiyle alınmışsa, o kişinin elinde emanet hükmündedir. Açık kusur ve kastı olmadıkça alanın tazmin sorumluluğu yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Yerde bulunan parayı ne yapmak lazım?

Buluntu Eşyayı Sahiplenmek

Kişi, suça konu olan eşyayı bulmuş ve malın sahibinin kim olduğunu biliyor ise öncelikle malı sahibine iade etmelidir. Ancak malın sahibini bilmiyor ise bulmuş olduğu malı yetkili mercilere bildirmelidir. Buluntu eşyanın yetkili mercilere bildirme ve malı iade etme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Buluntu eşyayı sahiplenmek caiz midir? / Birfetva - Nureddin Yıldız

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yolda bulunan para sadaka verilir mi?

"Sahibi çıkmazsa yoksullara paranın sahibi adına sadaka olarak verir. Kendisi muhtaçsa kullanabilir. Ancak sahibi daha sonra çıkarsa geri vermek zorundadır. Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Yerde bulunan para yasal mı?

TCK Madde 160

(1) Kaybedilmiş olması nedeniyle malikinin zilyedliğinden çıkmış olan ya da hata sonucu ele geçirilen eşya üzerinde, iade etmeksizin veya yetkili mercileri durumdan haberdar etmeksizin, malik gibi tasarrufta bulunan kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yerde bir şey bulmak günah mı?

Diyanet, buluntu para konusunda takip edilecek yöntemi, "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır" sözleriyle açıkladı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Yolda bulunan eşyayı almak suç mu?

Unutulmuş eşyanın bulunduğu yerden alınarak üzerinde tasarrufta bulunulması ise hırsızlık suçunu oluşturur. Yine eşyayı bulan kişinin eşyanın malikini bildiği hâllerde kaybolmuş eşya üzerinde tasarruf suçunun oluşmayacağı, hırsızlık suçunun oluşacağı ifade edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yolda bulunan para ne yapılmalı sorularla islamiyet?

Yolda veya herhangi bir yerde bulunan para ve diğer kıymetli şeyler ya alınmaz geçilir ya alınıp muhafaza edilerek sahibi aranır. Alınmadan gidilirse hiçbir şey lâzım gelmez. O takdirde hiçbir mesuliyet ve korku yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bulunan altının ne kadarı devletin?

Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kvmgm.ktb.gov.tr

Devletin verdiği para helal mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Hazine bulunursa ne yapılır?

Müze müdürlüğü define aranmasını uygun bulduğu takdirde define arama ruhsatı verilir. Bu ruhsat bir yıl süre ile verilmektedir. Ve define arama çalışmaları en çok aralıksız bir ay devam edebilir. Eğer ki bulunan define kültür ve tabiat varlıklarına ait bir şey ise arama derhal durdurulur ve bakanlığa haber verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatahmetyildiz.com

Gömü altın bulmak haram mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kvmgm.ktb.gov.tr

Define bulduktan sonra ne yapılır?

Define vb. gibi tarihi eserleri bulan kişilerin maksimum üç gün içinde buldukları ürünü en yakın müzeye ya da ilgili kurumlara tespit etmesi gerekir. Ürünün teslimin yapılması ile define bulan kişilerin ödül kazanma hakkı ortaya çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usakgundem.com

Kuranda altın yasak mı?

Birtakım giyim ve süs eşyaları vardır ki, bazı hikmet ve sebeplerden dolayı kullanılmaları ve giyilmeleri erkekler için caiz görülmemiştir. Fakat yaradılışları icabı ziyneti ve süsü seven kadınlar için helâldir. Bunlardan birisi ipekten yapılmış giyim eşyaları, diğeri de altındır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Buluntu eşya kime teslim edilir?

Teslim alınan buluntu eşya ilk mesai başladığı gün içerisinde Zabıta Müdürlüğü'ne Zabıta Memurlarınca "Buluntu Eşya Teslim Tutanağı" tanzim edilerek teslim edilir. Zabıta Müdürlüğü veya Belediye anons görevlileri dışında diğer personel buluntu eşyayı teslim alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vakfikebir.bel.tr

Çalıntı eşyayı satın almak caiz mi?

Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i şerifte şöyle der: "Bir kimse çalıntı olduğunu bildiği malı satın alırsa, hırsızın yaptığı günaha ortak olur" (Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, V, 548, No: 10826).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Çalıntı eşya almak suç mu?

Başka bir kimsenin rızası olmadan alınan ve çalıntı olan malın satın alınması halinde söz konusu suç işlenmiş olacaktır. Ancak çalıntı mal olduğunu bilmeden alınan veya ikinci el dükkandan satın alarak çalıntı olduğuna ihtimal vermeyen kimsenin satın alma işlemi suç oluşturmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Başkasının parasını kullanmak haram mı?

Sual: Samimi bir arkadaşın malını ondan habersiz kullanmak veya yemek caiz olur mu? Başkalarının malını izinsiz kullanmak haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Ikinci el elbise satın alıp kullanmak caiz midir?

Allah'a hamd olsun. Bu hadis gereğince kişinin her hangi bir sebepten dolayı kullanılan veya kullanılmayan elbiseyi satması caizdir. Söz konusu elbiseyi satabildiği gibi hediye edebilir veya bağışta bulunabilir. Bunu satın alan kimse veya kendisine verilen kimse bunu meşru olan alanlarda kullanmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Kaçak cep telefonu almak caiz midir?

Ancak kanunlara aykırı olarak, kaçak yoldan telefon getirmek veya getirilen telefonu yasal olarak kaydettirmeden bir şekilde yazılımıyla oynayarak kullanıma açmak, kanunen suç olduğu gibi dinen de caiz değildir. Bu şekilde kullanıma açıldığı bilinen telefonların satın alımı da caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sokakta bulunan para haram mi?

Diyanet, devamındaki süreci ise şöyle bildirdi: "Sahibi çıkmazsa yoksullara paranın sahibi adına sadaka olarak verir. Kendisi muhtaçsa kullanabilir. Ancak sahibi daha sonra çıkarsa geri vermek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Nitelikli hırsızlık suçu şikayete tabi mi?

Hırsızlık suçu takibi şikayete bağlı olmayan bir suç tipidir. Hem basit hali hem de nitelikli hali re'sen (kendiliğinden) soruşturulmaktadır. Hırsızlık suçunun takibi şikayete tabi olmadığından şikayetten vazgeçme gibi bir imkan söz konusu değildir. Zira ortada bir şikayet değil ihbar söz konusu olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Çalınan para sadaka yerine geçer mi?

Değerli Kardeşimiz; Dünyevi musibetlerde kaybedilen mallar, sabırla ve metanetle karşılanırsa, tam bir sadaka hükmüne geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT