Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yeni çıkan yasa geçmişi kapsar mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yeni çıkan yasa geçmişi kapsar mı?

Sonradan çıkan kanun, kural olarak yürürlüğünden önceki olaylara ve ilişkilere uygulanmaz.” Yeni yürürlüğe giren kanunlar için kabul edilen geriye yürümezlik esası, idare hukuku alanında da “idari işlemlerin geriye yürümezliği” ilkesi olarak kabul görmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Çıkan yasa geriye dönük işler mi?

Hukuk devletinde devlet, hukuk güvenliğini sağlama yükümlüdür. Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Yeni kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki olaylara uygulanmasına ne denir?

Derhal uygulama ilkesi gereğince yeni kanun, yürürlüğe girdikten sonraki olay ve işlemlere uygulanmakta, geçmişe yürümemektedir. Sonradan yürürlüğe giren hukuk kuralının geçmişte meydana gelmiş bir olay veya işe uygulanmasına hukukta "geçmişe yürüme" ilkesi denilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Hangi kanunlar geriye yürümez?

 İçtihat değişirse lehe olan içtihat geriye yürümez, bu sadece kanunlar için geçerlidir.  AYM iptal kararı geçmişe yürümez. Suç ve ceza koyan bir normu iptal ederse geçmişe yürür.  Lehe KHK geçmişe yürümez, sadece kanunda olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eminozturkhukuk.com

Kanunların geriye yürümezliği ilkesi mutlak mı?

Diğer taraftan, mahkeme kararlarının geriye yürümemesi ilkesi, kanunların geri yürümemesi ilkesi ile benzer özellikler taşımaktadır. Burada temel amacın iptal edilen yasaya dayanılarak yapılan işlemle- rin geçerliğinin korunmasıdır. Ancak bu ilkeyi mutlak kabul etmek mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Kısmi Af Mı Geldi? Adalet Bakanı Açıkladı: Kimler Düzenlemeden Yararlanabilecek? - TGRT Haber

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kanunlar neden geçmişe uygulanmaz?

Zira, kanunların değişmesi ve yeni kanunların yürürlüğe girmesi de bunun sonucudur. Kanunlar, aksi belirtilmedikçe kural olarak geriye yürüyemezler. Aksi halde bireylerin hukuka olan güvenleri sarsılır ayrıca bu durum insancıllık ve merhamet ilkesine aykırıdır. Fakat bunun hukukta istisnaları bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lawtudent.com

Geçmişe yürüme yasağı nedir?

Kişinin, hareketi gerçekleştirdiği anda yürürlükteki yasa hükümlerine göre eylem suç teşkil etmiyorsa kişiye ceza verilmez. Sonradan çıkan bir kanunla, kişinin eylemi suç kapsamına sokulsa dahi bu durum kişinin aleyhine olduğu için kişi hakkında uygulanamaz. Buna “aleyhe yasanın geriye yürümesi yasağı” ilkesi denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avahmetakyuz.com

Suç geçmişe yürütülemez ne demek?

suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Kanun iptali geriye yürür mü?

İptal kararının yürürlüğe girişinin ertelendiği durumlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi, iptal kararının ortaya çıkardığı hukuki boşluğu dolduracak kanun (…) teklifini öncelikle görüşüp karara bağlar. İptal kararları geriye yürümez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Bir kanun ne zaman yürürlükten kalkar?

Bir yasa, başka bir yasala veya mahkeme kararıyla yürürlükten kalkar. Süreli yasalar ise kendiliğinden kalkar (Bütçe yasası gibi). Anayasa Mahkemesi'nin yasa iptalleri Resmî Gazete'de yayınlandığı anda o yasa yürürlükten kalkar. Bazı yasalar yürürlükte olmasına rağmen işler değildir (Millî Korunma yasası gibi).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Bir hukuk kuralının yürürlükten kalktıktan sonra da uygulanabilmesi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

İleriye yürüme, bir hukuk kuralının yürürlükten kalktıktan sonra da uygulanabilmesini ifade eder. Dolayısıyla ileriye yürüme ilkesi, bir hukuki uyuşmazlığın çözümünden önce yürürlükten kalkarak hukuki geçerliliğini yitirmiş olan hukuk kuralının, bu uyuşmazlığa uygulanması suretiyle çözümlenmesine imkân verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adm.ataaof.edu.tr

Ceza Muhakemesi geçmişe yürür mü?

Kanun koyucu derhal uygulama ilkesine 7188 sayılı Kanun ile CMK'ya eklenen geçici 5/f. maddesinde olduğu gibi bir istisna getirmediği müddetçe kesin- leşmiş hükümler hakkında geçmişe yürüme söz konusu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Yürürlük tarihi belli olmayan kanunlar ne zaman yürürlüğe girer?

MADDE 7 - (1) Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve yönetmelikler ile diğer düzenlemeler, ayrıca bir yürürlük tarihi belirtilmemiş ise Resmî Gazete'de yayımlandığı gün yürürlüğe girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Geriye dönük haklar ne zaman ödenecek?

Dava idareye başvurulduğu tarihten itibaren 120 gün içinde açılmış ise ilgiliye, davanın açıldığı tarihten geriye doğru 120 günü geçmemek koşuluyla, başvuru tarihinden geriye doğru altmış günlük süre içindeki ilk uygulama esas alınarak oluşmuş zararların ödenmesi gerekecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

SSK Geriye dönük kaç yıl istenebilir?

Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Geriye dönük sigorta olur mu?

Çalışanların geriye dönük olarak sigortası yapılabilir mi? sorusuna Avukat Ali Yüksel şu cevabı verdi: “Zamanında sigortaya girişi bildirilmeyerek sigorta primleri ödenmeyen işçiler açısından beyan üzerine geçmişe dönük sigorta girişi yapılması ve prim ödemesi mevcut yasal düzenlemeler ışığında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Kanunu kim iptal eder?

Anayasa'nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

221 sayılı kanun yürürlükte mi?

21/4/2022 tarihinde karar verildi. 1. Mahkememizin çoğunluğunca, 5/1/1961 tarihli ve 221 sayılı Amme Hükmi Şahısları veya Müesseseleri Tarafından Fiilen Amme Hizmetlerine Tahsis Edilmiş Gayrimenkuller Hakkında Kanun'un 1. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu sonucuna ulaşılarak iptaline karar verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: normkararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr

Iptal kararlarının geriye yürümezliği ilkesi mutlak mıdır?

3) Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının “” kazanılmış haklarla sınırlı olup, bunun mutlak anlamda uygulanması, adalet, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. İptal kararından sonra, ; artık, geriye yürümezlik kuralı uygulanamaz ve .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Kanıt olmadan suç olur mu?

Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Suçlarda zaman aşımı ne kadar?

5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağanüstü zamanaşımı süresi 19 yıl 12 ay.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Suç ve cezalar geçmişe yürütülemez doğru mu?

Suç ve cezalar geçmişe yürütülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barobirlik.org.tr

Lehe kanun geçmişe yürür mü?

TCK m. 7 I, 2. cümlede, lehe kanunun geriye yürümesi düzenlenmiştir. TCK m. 7 II'ye göre, “Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonra- dan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mütemadi suçlar nelerdir?

Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)

Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zengin.av.tr

Aynı suçtan iki kez yargılanma olur mu?

Anayasa'da aynı fiilden dolayı birden fazla yargılanmama veya cezalandırılmama ilkesi açıkça düzenlenmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT