Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yargıtay'ın verdiği bozma kararına ilk derece mahkemesinin direnmesi halinde nasıl bir yol izlenir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yargıtay'ın verdiği bozma kararına ilk derece mahkemesinin direnmesi halinde nasıl bir yol izlenir?

HMK Madde 373 Gerekçesi Burada özellik gösteren ve dikkat edilmesi gereken husus, ilk derece mahkemesinin Yargıtayın bozma kararına uymasından sonra vereceği yeni karara karşı, artık istinaf yoluna değil, doğrudan temyiz yoluna başvurulması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ilk derece mahkemesi Yargıtay kararına direnebilir mi?

Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır. Ancak direnme üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca verilen kararlara karşı direnilemez. Önceki hükmünde direnmeyen mahkeme, davayı yeniden inceler, gerekirse delil toplar ve yeni bir hüküm verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yargıtay kararı bozduktan sonra ne olur?

Yargıtay bozma sonrasında kararı yerel mahkemeye ya da bölge adliye mahkemesine dosyayı gönderecektir. Bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan istinaf veya yerel mahkeme taraflara bozmaya karşı ne diyeceğini soracaktır (CMK madde 307/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Direnme kararından sonra ne olur?

Direnme kararları, kararına direnilen daireye gönderilir. Daire, mümkün olan en kısa sürede direnme kararını inceler ve yerinde görürse kararını düzeltir; görmezse dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Istinaf bozma kararından sonra ne olur?

İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları

Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Ceza Muhakemesinde Olağan Kanun Yolları İtiraz - İstinaf - Temyiz

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yargıtay da bozulan karar istinafa gider mi?

Özet: Yargıtay'ın bozma kararı sonrası dosyayı gönderdiği ilk derece mahkemesinin vereceği karar, artık istinafa değil, doğrudan temyize tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Ilk derece mahkemesi istinafa direnebilir mi?

Ara kararlar ancak asıl hükme etkisi sebebiyle, ancak asıl hükümle birlikte istinaf sebebi olabilir. Yargılamayı etkilemeyen ve hukukî yararın olmadığı, ilk derece mahkemesi tarafından düzeltilebilecek konular da istinaf sebebi yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Ilk derece mahkemesi Yargıtay kararına direnirse ne olur?

(5) İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, kararına direnilen dairece yapılır. Direnme kararı öncelikle incelenir. Daire, direnme kararını yerinde görürse kararını düzeltir; görmezse dosyayı Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna gönderir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Bozmadan sonra serbestlik nedir?

Yerel mahkemenin, göreve ilişkin olanlar dışındaki bozma ilamına uyma ya da direnme kararlarından birisini verebilmesi mümkün olup öğretide buna “bozmadan sonraki serbestlik kuralı” adı verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay kararı bozma ne anlama gelir?

Bozma kararı ilk derece mahkemelerince verilen kararların temyiz edilmesi sonucunda ilgili dosyanın Yargıtayca incelenmesi sonucunda hukuki eksiklikler tespit edilmesi veya temyiz nedenlerinin kabul edilmesi durumunda tamamen veya kısmen bozulması anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletci.net

Yargıtay'ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir mi?

Karar düzeltmeye ilişkin dikkat çeken en önemli detaylardan biri iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir kararın temyiz edilmesi üzerine verilen Yargıtay kararı için düzeltme yolunun kapalı olmasıdır. Bunun dışında Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı da karar düzeltme yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Yargıtay da bozulan dosya ne zaman sonuçlanır?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Bozma sonra ilk duruşma ne zaman olur?

CMK Madde 307 Gerekçesi

Bozma ilâmına bağlı dava dosyası Yargıtayca 335 inci maddenin ikinci veya üçüncü fıkrası uyarınca kendisine gönderilen mahkeme ilk iş olarak duruşma gününü belirleyecek ve taraflara çağrı yapacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılama yapabilir mi?

Yargıtay, ilk derece mahkemeleri veya adli istinaf mahkemeleri gibi olay yargılaması yapamaz. Yani, temyiz başvurusu üzerine Yargıtay yeniden delil toplayamaz, örneğin tanık dinleyemez, keşif yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ilk derece mahkemesi direnebilir mi?

02.12.2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 43. maddesi ile değişik 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 373. maddesinin 5.fıkrası “İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, kararına direnilen dairece yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ilk derece mahkemesi kesin karar verir mi?

İlk derece mahkemesi kararının kesinleşmesi, olağan kanun yollarının tüketilmesi veya olağan kanun yollarına hiç başvurulmamış olunması ile mümkün olabildiği için ancak bu takdirde olağanüstü kanun yolu açılmaktadır. Bu kanun yolu, kanun yararına bozma/temyiz ve yargılamanın iadesi yollarından ibarettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

Temyiz bozma kararı sonrası ne olur?

Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonunda kararı bozulan alt derece mahkemesi, bozma kararına uymak zorunda değildir. Bozma kararının aksine kararın doğru olduğu görüşünde ise, bozma kararına uymak yerine kendi kararında direnebilir. Direnme kararı veren mahkeme daha önce vermiş olduğu kararı değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayildizhukuk.com

Kanun yararına bozmadan sonra ne olur?

Kanun yararına bozma kararları sanık lehine ve aleyhine sonuç doğurabilir. Bu olağanüstü kanun yolu sonucunda verilen kararların sanık aleyhine sonuç doğurmayacağına ilişkin bir düzenleme mevcut değildir (Ceza Genel Kurulu 2023/161 E. , 2023/304 K.).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bozmadan sonra yeni delil sunulabilir mi?

(HGK. 2017/2281E.- 2021/1257K. 19.20.2021 Tarih).'' İlgili kararda da görüldüğü üzere, ıslah bozmadan sonra yapılamamaktadır. Islah ile sonradan delil sunma sadece birinci derece mahkemesinin, ilk defa baktığı dava konusu sırasında tahkikat aşaması bitmeden yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Ilk derece mahkemesi kararlarına karşı başvuru yollarına ne ad verilir?

Kural olarak ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Nihai kararlar dışında ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi ile bu taleplerin kabulü halinde itiraz üzerine verilen kararlara karşı da istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Ilk derece mahkemesi ne iş yapar?

İlk derece mahkemeleri, bir uyuşmazlığın dava ile çözümlenmesi aşamasında ilk başvuru yapılan mahkemelerdir. İlk derece mahkemeleri de ikili bir ayrıma tabidir: Genel mahkemeler, Özel mahkemeler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Yargıtay'ın kesin kararına karşı ne yapılır?

a- Yargıtay Onama Kararına İtiraz

Şikayetçi olup davaya müdahil olan taraf da itiraz kanun yoluna başvurmak üzere Yargıtay Başsavcılığı'na müracaat edebilir. Kararın düzeltilmesi, her türlü kesinleşmiş Yargıtay onama kararına karşı başvurulabilen bir kanun yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ilk derece mahkemesi istinaf kararına karşı direnebilir mi?

“Direnme yasağı” başlıklı CMK m.284'e göre; “(1) Bölge adliye mahkemesi karar ve hükümlerine karşı direnilemez; bunlara karşı herhangi bir kanun yoluna gidilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Istinaf ilk derece mahkemesi kararını onar mı?

istinaf incelemesi hakkında bilgi notu

İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Bir dava kaç kere istinafa gider?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT