Bitkisel yağlar üretim koşullarına göre saklama süreleri farklılık göstermektedir. Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
Bu durum ilerleyen zamanlarda kanser ve kalp damar hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Bitkisel yağlar genel itibarıyla 20 °C'in altındaki sıcaklıklarda ve güneş ışığına direkt maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Ayçiçek yağı bu şartlar sağlandığı zaman en fazla 12 ay bozulma olmadan depolanabilir.
Renk: Yağın sarı rengi değişmeye başladı veya siyah, kahverengi ya da yeşilimsi küf belirtileri varsa, Kıvam: Her zamankinden farklı, koyu veya daha akışkan bir kıvam almışsa, Tat: Yemeklerin veya salataların lezzetini bozacak şekilde kötü bir tat bırakıyorsa hemen çöpe atın.
Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır. Yumuşatmak için kullanmadan 30-60 dakika önce buzdolabından çıkarmanız yeterlidir. Oda sıcaklığında uzun süre saklandığında tüm yağlar bozulabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Tatmadan önce fincanı ellerinizde oda sıcaklığına getirmek için ısıtın. Yutmayın ya da nefes vermeden ağzınıza “çorba kaşığı yağ dökün”, ağzınızın içinde gezdirin ve tükürün. Ağzınızda kötü bir tat kalmaması gerekiyor. Eğer tadı kötü ise o zaman bu yağı kurtarmak için yapabileceğiniz hiçbir şey yok demektir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Sade yağ bozulur mu diye endişe etmenize gerek olmadan çok uzun süre bu yağ çeşidini buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Cam kavanoz içerisinde buzdolabında bir yıl gibi uzun bir süre saklanabilir, tamamen doğal ve katkısız olmasından dolayı hem çok sağlıklıdır hem de çok lezzetlidir.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
YAĞLARIN SON KULLANMA TARİHİ VAR MIDIR? Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir.
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Ayçiçek yağında oda sıcaklığında çözünmeyen waks molekülleri bulunur ve bu moleküller yağda çökerek bulanıklığa sebep olur.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.
Öte yandan açıkta bırakılan yağın tadı bir süre sonra acılaşıyor. Ancak bunun için en az bir hafta beklemek gerekiyor. Yağın acılaştığı kokusundan da çok net anlaşılabiliyor. Acılaşan yağı yememek gerekiyor.
Yoğun yağ içeriğine sahip olduğu için çok az miktarda dahi kullanılsa yemeklere tadını fazlasıyla verir. Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir.
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Motor yağları ve vites kutusu yağlarının raf ömrü 3 senedir. Orjinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Uygun depolama sartları altında ürünlerin raf ömrü maksimum 2 yıldır.
Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir.
Yağları mümkünse düşük sıcaklıkta ve hatta buzdolabında saklayın. Yağ sıcaklığını tutarlı tutun. (buzdolabının içine ve dışına hareket eden yağlar yalnızca bu sıcaklığa bağlı reaksiyonlarla oynayacaktır ve bundan kaçınılmalıdır.) Bu nedenle “serin, karanlık bir yer” tercihi en iyisi olacaktır.
Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Kullanılmış yağı, plastik bir şişeye veya kaba doldurun. Ağzını sıkıca kapatın. Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri