Son kat boya veya vernik uygulamasından sonra yüzeyin buğulu-beyazımsı bir görünüm vermesi. SEBEBİ: Boya veya vernik uygulamalarının yüksek nemli ortamlarda yapılması, uygun olmayan tiner kullanılması.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Vernik Lekesini Çıkarmak İçin Yapılacaklar
Ahşap yüzey için kullanılan bir başka yöntem ise tiner kullanmaktır. Lekeli kısma tiner dökerek silebilirsiniz. Kumaş üzerine vernik döküldüyse, lekeli bölgeyi temizlemek için bir pamuğa aseton dökmelisiniz. Asetonlu pamukla lekeli bölge iyice silinmelidir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
İlgili 40 soru bulundu
"Vernik nasıl hızlı kurur?” cevabı ise vernik uygulanan yüzeyin sıcak havadan uzak, soğukta bekletilerek kuruması olduğu vurgulanmaktadır. Su bazlı verniklerin daha hızlı kuruduğu ve hangi vernik çeşidi olursa olsun sürülürken güneş altında çalışılmaması ile çok kalın sürülmemesi de önerilmektedir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Kullanılan yüzeye göre ikinci ve üçüncü katlar 1 saat arayla uygulanmalıdır.
Hobi severlerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise sünger rulonun vernik uygulamalarında kullanılıp kullanılmayacağıdır. Birçok uygulama alanlarının yanında sünger rulonun esas amacını vernik uygulamaları oluşturmaktadır. Özellikle, su bazlı vernik uygulamalarında rulo fırça tercihi çok iyi bir seçimdir.
İlk kat verniğin ahşaba iyi derecede sızabilmesi için uygun ve kaliteli bir tiner ile 2'ye 1 oranında yani %50 inceltilerek yüzeye eşit miktarda fırça ile sürülür ve kurumaya bırakılır.
Vernik tenekenin içerisinde uzun süre kaldıkça içinde kirlenmeler ve parçalar oluşabilir. Verniği tülbentle eleyerek başka bir kaba geçirmek, filtrelemek, bayan çorabı kullanarak süzmek bu problem için iyi çözümlerdir. Hiçbir zaman doğrudan tenekeden uygulamayın, bu kirlenmeye neden olur.
Bu gibi durumlarda yapılması gereken işlem matlaşan verniğin üstünden ince bir tabakayı tıraşlayarak almak olacaktır. Netfer profesyonel serisi oto pastalarının işlevi tam olarak budur. Likit zımpara gibi vernik yüzeyini mikron seviyesinde aşındırarak matlaşma, çizik gibi hasarları giderir.
Vernikler kalın yapıda ve bal kıvamında olur. Hazır olarak uygulanabileceği gibi inceltilerek de uygulanabilir. Su bazlı vernik için su ile, sentetik vernik sentetik için tiner, selülozik vernik için de selülozik tiner kullanarak doğru şekilde inceltici kullanılmalıdır.
Sentetik vernik fırçası sentetik tiner ile arınmaktadır. Su bazlı vernik gibi önce suda bekletilen sentetik tiner fırçası daha sonra sentetik tinerin içinde bekletilmektedir. Halen çıkmayan vernik kalıntıları için de sentetik tiner ile yıkanması söylenmektedir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
GÜVENLİ BİR UYGULAMA
Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite açısından daha güvenlidir. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır.
Yüksek katılı akrilik ve amino reçineleri içeren fırın kurumalı parlak vernik sistemidir. Mükemmel yayılma, parlaklık, görünüm, fiziksel ve kimyasal direnç ve yüksek dış dayanım özellikleriyle öne çıkar. Emişli veya hazneli tipte havalı tabanca ile uygulanabilir.
Vernik, tahta başta olmak üzere korunması istenen eşya veya yüzeye sürülen şeffaf, sert, koruyucu katman. Verniğin geleneksel bileşimi kuru yağ, reçine ve tiner ya da solventtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri