Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasilik nasıl bozulur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasilik nasıl bozulur?

Vesayet altındaki kişi avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir. Türk Medeni Kanunu Madde 472 ve 474'te bu durum şu şekilde yer almaktadır: “Madde 472- Diğer kısıtlılar üzerindeki vesayet, yetkili vesayet makamının kararıyla sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasilik hangi durumlarda iptal edilir?

Hükümlü bulunduğu cezaevine Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazıp, vasisi arasında husumet olduğunu, menfaat çatışması olduğunu, vasinin kendi aleyhine işlemler yaptığını, ilgisiz davrandığını vs gerekçe göstererek vasinin iptalini ve başka bir vasinin atanmasını talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilkaanemektar.av.tr

Vasilik hangi hallerde sona erer?

Vasi atanma şartlarından biri fiil ehliyetine sahip olmaktır. Bu nedenle vasinin vasi atanırken fiil ehliyetine sahip olmak olup da fiil ehliyetini daha sonra kaybetmesi halinde vasilik görevi sona erer. Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Vasilikten kaçınma sebepleri nelerdir?

Vasilikten Kaçınma Sebepleri
  • 60 yaşını doldurmuş olanlar,
  • Bedensel özürlü ya da sürekli hastalık sahibi kişiler,
  • Dörtten fazla sayıda çocuğun velisi olanlar,
  • Başka bir vasilik görevine sahip olanlar,
  • Cumhurbaşkanı, TBMM ve Bakanlar Kurulu üyesi olanlar,
  • Hâkim ve savcılar vasilik görevinden kaçınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Vasi kararına kimler itiraz edebilir?

Vasi tayin edilen kişiye itiraz edilebilir mi? Vasi olarak tayin edilen kişiye kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde ilgili herkes itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren sulh hukuk mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı yerinde gördüğü takdirde vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Vasi Nedir ve Vasi Tayin İşlemleri Nasıl Yapılır?

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasi kararı iptali nasıl yapılır?

Yetkili kişiler, vasinin görevini kötüye kullandığını tespit ederlerse, vasi olan kişiyi değiştirebilir ya da vasilik durumunun kaldırılmasına karar verebilirler. Vesayet altındaki kişi avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi olan birinin malları satabilir mi?

Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasilikten nasıl feragat edilir?

Vasilikten kaçınma için Kanunun ön gördüğü bir diğer sebep de vasilik süresinin dolmasıdır. Türk Medeni Kanununun 456. maddesine göre Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Ancak dört yıl dolunca artık vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakanmert.av.tr

Vasi kararı iptal edilir mi?

Vasi Atanan Kişinin Vasilik Kararına İtirazı mümkündür. Bunun için kararın kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 10 günlük süre içerisinde itiraz etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Vasi Kısıtlının bankadaki parasını çekebilir mi?

Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Vasi tapuda satış yapabilir mi?

Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Vasilik kararı kaç yıl?

Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Hafif Demans için vasi tayini gerekir mi?

ADIM: Akıl hastası veya akıl zayıflığı nedeni ile vesayet altına alınması gereken demanslı kişiye mutlaka vasi tayini gereklidir; Kayyım (veya yasal danışman) tayini yoluna gidilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: senolsaltik.av.tr

Vasilik kaç günde kalkar?

Vasi tayin edilmesi için Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilendirilir. Vasi olarak atanan kişi, vasilik görevinin kendisine tebliğ edilmesinin ardından, 10 gün içinde vasilik hakkından vazgeçme hakkını kullanabilir. Vasilik sadece 2 sene boyunca atanır ve eğer istenirse 2 sene daha uzatma hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Vasi kaldırıldığını nasıl öğrenebilirim?

Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Vasi değişikliği ne kadar sürer?

Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir. Bu süre içerisinde dava ile ilgili tüm aşamaların kontrol altına alınmış olması zorunludur. Vasilik davası sonuçlandıktan sonra vasi tayin edilen kişi, vasilik belgesi almaya hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasilik otomatik kalkar mı?

Madde 471- Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkumiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis halinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Vasi değişikliği nasıl yapılır?

Vasi değişikliği talebi, mahkemeye başvurularak gerçekleştirilir. Mahkeme, talebi inceleyerek uygun görürse yeni bir vasi atar. Vasilik iptali, kısıtlılığın ortadan kalkması veya çocuğun ergin olması gibi nedenlerle gerçekleşir. Vasilik iptali için mahkemeye başvurulmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Vasi davası geri çekilir mi?

Vasi atamasına ilişkin ilgililer, vasinin öğrenildiği günden itibaren 10 gün içinde itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren vesayet makamına yapılır. Bunun dışında, vesayet kamu yararını ilgilendirildiğinden, vasi atamasına ilişkin açılacak davanın geri çekilmesi veya davadan feragat edilmesi söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esinozatan.av.tr

Kimler Vasilikten kaçınabilir?

417. Maddede belirtilen 60 yaşını doldurmuş olmak, bedensel özür ya da sürekli hastalık sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olmak, dörtten çok çocuğun velisi olmak, üzerinde başka bir vasilik görevi olmak gibi sebepler ile vasilikten kaçınılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

Vasi davası ne kadar sürer?

Vasi Tayini Davası Ne Kadar Sürer? Ortalama olarak vasi tayini davaları 120 gün ile 330 gün arasında değişir. Ancak bazı durumlarda dava uzun sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi olan kişi dava açabilir mi?

Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir. Bu durum dava şartı olup, dava açıldıktan sonra da gerçekleştirilebilir. /Yargıtay Kararları /Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.ayguneshukuk.com

Vasi olan kişi maaş alabilir mi?

Vasinin, vesayet altındaki kimsenin malından ücret almağa hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasi atanan kişi neler yapamaz?

Vasi Tayin Edilen Kişi Neler Yapabilir? Vasinin görevi, vesayet altındaki kişiyi korumak ve ona dair işlemleri temsilci olarak gerçekleştirmektir. Vesayet altındakinin ayırt etme gücü yerindeyse onun rızası aranır. Ancak yasak işlemleri yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Vasi kararı için nereye başvurulur?

Vasi tayini için mutlak surette bir mahkeme kararı bulunmalıdır. Vasi tayini için yetkili ve görevli mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411 ve 413).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT