Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasi olmak için ne yapmak gerekir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasi olmak için ne yapmak gerekir?

Noterlerin vasi tayin edebilmesi mümkün olmayıp vasi tayini işlemleri yalnızca mahkemeler tarafından yerine getirilir. Dolayısıyla bir kimsenin vesayet altına alınması ve bu kişiye bir vasi tayin edilebilmesi için dava açılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Vasilik için hangi belgeler gerekli?

Vasi tayin belgesi alınabilmesi için aşağıdaki belgelerin varlığı gerekmektedir:
  • Dilekçe.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Kısıtlı veya çocuk için sağlık raporu.
  • Vasi olmak isteyenin ikametgâh belgesi.
  • Vasi adayının geçmişteki vasilik belgeleri.
  • Diğer gerekli belgeler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

Vasi olmak için nereye başvurulur?

Vasi tayini için mutlak surette bir mahkeme kararı bulunmalıdır. Vasi tayini için yetkili ve görevli mahkeme küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemeleridir (m. 411 ve 413).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Vasi olmanın şartları nelerdir?

Vasi kime denir kapsamında vesayet altındaki küçüklere ya da kısıtlılığı olan erginlere vasi atanırken, vasilerin bazı özelliklere sahip olması beklenir. Sabırlı olmak, hoşgörülü olmak, iyi niyetli yaklaşmak, insanlarla iletişiminin iyi olması gerekir. Bunun yanında vasinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Vasilik kararı ne kadar sürede çıkar?

Vasi Tayini kaç günde çıkar? 14 gün içerisinde çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Vasi Nedir ve Vasi Tayin İşlemleri Nasıl Yapılır?

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasi tayini için avukata gerek var mı?

Vasi Tayini Davasının Yürütülmesi İçin Bir Avukat ile Çalışmak Gerekli midir? Zorunluluk olmamasına karşın sürecin uzun ve birden çok işlem barındırması nedeniyle bu alanda tecrübeli bir avukat ile çalışmak telafisi mümkün olmayacak hataların yapılmasının önüne geçecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetserhattercan.com

Vasi devletten maaş alabilir mi?

Vasilik ücretini belirlemede görev, vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine aittir…” yöndedir: “... Vasi, vesayeti altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine 'den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Vasi kimler olamaz?

418. Maddeye göre; 'kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler, menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar, ilgili vesayet daireleri ve yargıçları'' vasi olarak atanamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

Vasi atanan kişi neler yapamaz?

Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK. m.449).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Vasi ücretini kim öder?

Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasiye ücret ödenir mi?

Hesap dönemi kural olarak bir yıllıktır. Vasinin defter tutmasına gerek olmadığına karar verilen hallerde hesap dönemi iki yıl kabul edilebilecektir. Vasi atanırken mahkemenin takdirine göre vesayet altında bulunan kişinin malvarlığı, geliri gibi durumlar göz önüne alınarak vasiye avans olarak peşin ücret ödenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Noterden vasi tayini nasıl yapılır?

Basit yargılama usulüne tabi olduğundan adli tatil boyunca süreler işleyecektir. Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi ataması yapılacaktır; noterden vasi tayin edilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Vasilik ücreti var mı?

Sayın Asyada; 4721 sayılı Medeni Kanun'un 'Vasinin ücreti' başlığı altında düzenlenen 457. maddesine göre "Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Vasilik süreci ne kadar sürer?

Vasi Tayini Davası Ne Kadar Sürer? Ortalama olarak vasi tayini davaları 120 gün ile 330 gün arasında değişir. Ancak bazı durumlarda dava uzun sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasilik dilekçesi nereden alınır?

Vasi Tayini Kararı Nasıl Alınır? Vasi tayini vesayet altına alınmak istenen kişinin bulunduğu yer veya nüfusa kayıtlı olduğu yer sulh hukuk mahkemesine başvurularak istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Vasi atanması ne kadar sürer?

Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir. Bu süre içerisinde dava ile ilgili tüm aşamaların kontrol altına alınmış olması zorunludur. Vasilik davası sonuçlandıktan sonra vasi tayin edilen kişi, vasilik belgesi almaya hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi olan kişi neler yapabilir?

Vasi, kısıtlıların veya velisi olmayan küçüklerin menfaatlerini korumak üzere mahkemenin tayin ettiği kişidir. Mahkeme genelde vesayet altına alınacak kişinin eşini, yakınını veya onların seçeceği kişiyi vasi tayin eder. Vasi, kişinin hak ve menfaatlerini koruma yükümlülüğüyle onun adına hukuki işlem yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Vasi olunca ne olur?

Vasi aynı zamanda görevini yerine getirirken vesayet altındaki kişinin gördüğü zararlardan da sorumludur. Bu doğrultuda vasinin yetkileri aynı zamanda bir göreve dönüşür. Vasinin yetkileri mal varlığını yönetme ve hukuki işlemlerde temsil olarak isimlendirilebilir. Bu noktada Medeni Kanun'unun 454.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi tapuda işlem yapabilir mi?

Vesayet altındaki kişiye ait bir taşınmazın satışı için vesayet makamının izni gereklidir. Ancak bu izinle yalnızca artırma yoluyla satış yapılır. Vasi, pazarlık yoluyla satış izni için denetim makamına başvurmalıdır. Bunların yanı sıra vasinin hiçbir durumda yapamayacağı, yasak işlemler vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vonahukuk.com

Vasi olan kişi ev satabilir mi?

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vasi olan kişi bankadan para çekebilir mi?

Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Vasiyi kim tayin eder?

Mahkeme (vesayet makamı) öncelikle vasi olma koşullarına sahip olmaları kaydı ile vesayet altına alınacak kişinin eşini, yakın hısımlarından birini vasi olarak tayin eder. Bu hususta, kısıtlanacak kişi ile vasinin yakınlığı ve yerleşim yeri gibi konulara hakim öncelik verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gsavukatlik.com

Vasi tayin belgesi nereden alınır?

Vasi tayini davası ve işlemleri de şartların varlığı halinde vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemeleri tarafından yerine getirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Vasi tayinini kim talep edebilir?

Vesayet altına alınma, kanuni bir zorunluluktan kaynaklanabileceği gibi kişinin kendisi de bazı durumlarda vesayet altına alınmasını mahkemeden talep edebilir. Vesayet altına alınan herkese bir vasi tayin edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT