Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasi iptalini kim yapar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasi iptalini kim yapar?

Yetkili kişiler, vasinin görevini kötüye kullandığını tespit ederlerse, vasi olan kişiyi değiştirebilir ya da vasilik durumunun kaldırılmasına karar verebilirler. Vesayet altındaki kişi avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi iptali için ne gerekli?

Hükümlü bulunduğu cezaevine Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazıp, vasisi arasında husumet olduğunu, menfaat çatışması olduğunu, vasinin kendi aleyhine işlemler yaptığını, ilgisiz davrandığını vs gerekçe göstererek vasinin iptalini ve başka bir vasinin atanmasını talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilkaanemektar.av.tr

Vasilik görevi nasıl sona erer?

Vasilik görevinin kendiliğinden sona erme sebepleri fiil ehliyetinin kaybı, ölüm, sürenin dolması ve kasıtlı suçtan mahkumiyet hükmü verilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Vasi Kısıtlının bankasını değiştirebilir mi?

Vasi, çekilen paraların ve yapılan harcamaların kayıt altına alınması için defter tutma yükümlülüğüne sahiptir. Ayrıca, kısıtlı bireylerin paralarının değerlendirilmesi de mümkündür. Kısıtlı kişinin para varlıkları adına yeni bir banka hesabı açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Vasi kararına kimler itiraz edebilir?

Vasi tayin edilen kişiye itiraz edilebilir mi? Vasi olarak tayin edilen kişiye kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde ilgili herkes itirazda bulunabilir. İtiraz, kararı veren sulh hukuk mahkemesine yapılır. Mahkeme itirazı yerinde gördüğü takdirde vasi olarak atanan kişiyi değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Vasi Nedir ve Vasi Tayin İşlemleri Nasıl Yapılır?

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasi iptali nasıl yapılır?

Yetkili kişiler, vasinin görevini kötüye kullandığını tespit ederlerse, vasi olan kişiyi değiştirebilir ya da vasilik durumunun kaldırılmasına karar verebilirler. Vesayet altındaki kişi avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi olan birinin malları satabilir mi?

Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi tayin edilen kişi satış yapabilir mi?

Sulh Mahkemesi vasinin taleplerini, gerekçelerini ve kısıtlının göreceği faydaları uygun gördüğü takdirde mal satışına izin verebilir. Kısıtlının bu satışlardan herhangi bir zarara uğramayacak olması da önemli bir şarttır. Bu koşullar altında vesayet makamı, satış talebini kısmen ya da tamamen onaylayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi değiştirme ne kadar sürer?

Dava, içeriğe ve vasilik durumuna göre 120 ila 331 gün arasında sonuçlanması gerekir. Bu süre içerisinde dava ile ilgili tüm aşamaların kontrol altına alınmış olması zorunludur. Vasilik davası sonuçlandıktan sonra vasi tayin edilen kişi, vasilik belgesi almaya hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi tapu devri yapabilir mi?

Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Vasi kaldırıldığını nasıl öğrenebilirim?

Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Vasilik kaç günde kalkar?

Vasi tayin edilmesi için Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilendirilir. Vasi olarak atanan kişi, vasilik görevinin kendisine tebliğ edilmesinin ardından, 10 gün içinde vasilik hakkından vazgeçme hakkını kullanabilir. Vasilik sadece 2 sene boyunca atanır ve eğer istenirse 2 sene daha uzatma hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Vasilikten nasıl feragat edilir?

Vasilikten kaçınma için Kanunun ön gördüğü bir diğer sebep de vasilik süresinin dolmasıdır. Türk Medeni Kanununun 456. maddesine göre Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Ancak dört yıl dolunca artık vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakanmert.av.tr

Vasi kararı ne kadar süre geçerlidir?

Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Vasi Değişikliği nerede yapılır?

Vasi değişikliği talebi, mahkemeye başvurularak gerçekleştirilir. Mahkeme, talebi inceleyerek uygun görürse yeni bir vasi atar. Vasilik iptali, kısıtlılığın ortadan kalkması veya çocuğun ergin olması gibi nedenlerle gerçekleşir. Vasilik iptali için mahkemeye başvurulmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Vasi belgesi e devletten çıkar mı?

İyi günler dileriz. adına e-devlet şifresi alabilirsiniz. -devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

Vasi ücreti kim tarafından ödenir?

Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasi olan kişi vekalet verebilir mi?

Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz. Vesayet ilişkin kurallar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (396-425. maddelerde düzenlenmiştir.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: chukuk.com

Vasi yenileme nasıl yapılır?

Eğer ki vasi, vesayet süresinin uzatılmasını istiyorsa, kararı veren mahkemeye başvurarak vesayet süresini uzatabilmektedir. Vesayet makamı vasinin iş ve işlemlerinden memnun kalırsa, bu süreyi kendiliğinden ve aynı süreyle uzatabilme yetkisine de sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Vasi Kısıtlının evini satabilir mi?

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vasi atanan kişi neler yapamaz?

Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder. Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Vasi adres değişikliği yapabilir mi?

İdari para cezası uygulaması ile sahte adres değişikliği bildirimi durumunda da karşılaşılır. Bir ailedeki yetişkin bireyler birbirleri adına bildirimde bulunabilirken, 18 yaş altı çocuklar için veli, vasi ve yetişkin aile bireyleri başvuruda bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuveytturk.com.tr

Hafif Demans için vasi tayini gerekir mi?

ADIM: Akıl hastası veya akıl zayıflığı nedeni ile vesayet altına alınması gereken demanslı kişiye mutlaka vasi tayini gereklidir; Kayyım (veya yasal danışman) tayini yoluna gidilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: senolsaltik.av.tr

Vasi kendi adına araç alabilir mi?

Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Vasi tayin edilen kişi neler yapabilir?

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: efeshukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT