e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor. Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz. Yaptığınız sorgulama sonrası sizin adınıza olan e- haciz var ise karşınıza çıkacaktır.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Borcun tam olarak ödenmesi durumunda, işlem otomatik olarak sona erecektir. e-Haciz kaldırma işlemi, mahkemenin iş yüküne ve işlem sürecine bağlı olarak değişen bir süre içinde gerçekleştirilir. Bu süre, işlemi yürüten mahkemenin yoğunluğuna ve süreçlere bağlı olarak değişebilir.
Banka hesaplarına haciz konulduktan sonra kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. En ufak bir tutar bile kalmayacak şekilde ödeme yapıldıktan sonra “Borcu Yoktur” yazısı ile bankaya ya da kuruma başvurarak kısa sürede e-haciz işleminin sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.
Eğer e-haciz, bir borcun tahsili amacıyla gerçekleştiyse, borcunuzu ödemeniz veya anlaşmaya varmanız durumunda haciz kaldırılabilir. Borcun tamamının veya anlaşmaya göre belirlenen miktarın ödenmesi durumunda, icra dairesi haczi kaldıracaktır.
İlgili 21 soru bulundu
e-Haciz sorgulaması işlemi, doğrudan interaktif vergi dairesinden yapılabileceği gibi, e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.
E-haciz Borcu Ödemek için Kredi Çekilir Mi? E-haciz uygulanan borçlunun bankalardan kredi çekmesi mümkün değildir.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
Elektronik haciz başlamadan önce borçlu kişilere 7 gün içerisinde ödeme yapması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilir. Herhangi bir geri dönüş alınmadığında ise yasal işlemler başlatılır.
Banka idareleri, elektronik hacizle bloke edilen hesaplara bağlı olan kredi kartlarını veya ek para kartlarını bloke edebilir. e-Haciz tahsil edildiğinde ya da ödeme için bir miktar verilerek yapılandırma yapıldığında kredi kartlarındaki ve hesaplardaki blokeler de ortadan kalkar.
Her iki haciz türünün de kaldırılması için borcun ödenmesi gerekmektedir. e-Haciz, icra müdürlükleri tarafından kullanılan bir yöntemdir. Borçlu kişinin banka hesapları, kredi kartı hesapları ve diğer elektronik varlıkları, icra müdürlükleri tarafından bloke edilir. Borçlu kişinin bu varlıklarını kullanması engellenir.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
Haciz, zamanaşımını kesen bir sebeptir. (md.103) Haczin tatbiki halinde veya ödeme emrinin tebliği halinde haciz kesilir. Vergi daireleri haczi kesmeleri halinde zamanaşımı sorununu kısmen çözdükleri için topu taça atmış durumda olacaktır.
T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir. Şayet hakkınızda bir icra takibi varsa açılan yeni sayfada şu hususlar gözükecektir.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Uygulanan e-haciz sürekli ve kalıcı bir e-haciz şeklini almaktadır. Hiçbir vergi haczi sonsuza kadar devam etmez. Haciz edilen menkul veya gayrimenkuller bir şekilde tasfiye olunur. Tasfiye ve satış işlemlerinin yasada kayıtlı belirlenmiş süreleri dahilinde bu işlemler sonuçlandırılır.
Devlet, alacaklarını tahsil edemediğinde borçlunun maaşına, banka hesabına veya diğer mevduat birikimlerine bloke koyma yetkisine sahiptir. Borçlar geri ödendiğinde, e-haciz kısa sürede kaldırılır. Genellikle bu süre 1-2 iş günü içinde gerçekleşir. Ancak borcun niteliğine bağlı olarak süreç daha uzun sürebilir.
İcra dosyası takibini öncelikle yapabilmek içi e-devlet Kapısı'na yani https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığının e-devlet içinde bulunan sayfasına giderek listelenen hizmetler içinden icra dosyası sorgulamasını bularak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sonsuza kadar mükellefin banka hesabında e-haciz devam edemez. Sonuç itibari ile yapılandırma öncesi e-haciz uygulanmış ancak hesabınızda para bulunamamış ise yapılandırmaya başvurmasanız bile, bu haciz bankaya bir dilekçe verilerek kaldırılabilir.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde işçinin ücretinden yapılacak kesinti ¼ oranında olacaktır. Ancak nafakaya ilişkin hükümler saklı tutulduğundan burada ¼ oranı dikkate alınmayacak ve aylık nafaka tutarının maaşın ¼'ünden fazla olması halinde nafaka tutarı kadar kesinti yapılacaktır.
Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri