Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hemen tüm torbayı atmalısınız. Unun bozuk olup olmadığını elekten geçirerek anlayabilirsiniz. Eğer çok uzun süre bekletilmemişse ve kelebeklenmişse israf etmek istemezseniz elekle eleyip temiz halini kullanabilirsiniz.
Diğer Unlar İçin Raf Ömrü
Taşta öğütülmüş ve tam buğday unları genellikle dört ila altı ay içinde tüketilmelidir. Ancak sıcak iklimlerde hoş olmayan tatları daha da hızlı geliştirebilirler. Beyaz un gibi hava geçirmez ambalajlarda ve serin bir yerde saklanmalıdır.
Un Raf Ömrü
Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir. Ne yazık ki, un böceği gibi herhangi bir haşere, ununuzu istila ederse, bozulmasına neden olurlar.
Taş değirmenlerden elde edilen unların muhafazası güçtür. Eğer bu unlar oda sıcaklığında uzun süre (8-10 ay) bekletilirse acılaşma ve diğer olumsuz gelişmeler olmaktadır. Bu nedenle bu unlar kısa sürede tüketilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Mutfaklarda sıklıkla tercih edilen beyaz unu, uygun saklama koşullarında 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Tam buğday, çavdar ve yulaf unları ise beyaz una göre daha az dayanıklıdır. Bu nedenle bu tip unları en fazla 6 ay içinde tüketmeniz gerekir.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Un, Bozulmadan Nasıl Saklanır? Sıradan bir un, tarihi geçmediği sürece buzdolabı içinde yaklaşık 1 yıl kalabilir. Nem ve ıslanmadan korunduğu müddetçe içinize sinerek kullanabilirsiniz.
Uygun kaplarda muhafaza edilen ve saklama koşullarına özen gösterildiğinde buğday unu 12, çavdar ve yulaf unu gibi çeşitler 6 ay süresince böceklenmeden tazeliğini koruyabilir. Unu kullandıktan sonra geri kalanını uygun bir kaba koyabileceğiniz gibi, kendi ambalajında da saklayabilirsiniz.
Genel amaçlı Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 8 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir. Ekmeklik Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 6 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir.
Unun iyi olduğunu nasıl anlarız sorusunun en önemli yanıtı kokusu olacaktır. Unu kokladığınızda kesinlikle buğday kokusunu almanız ve bunun dışında herhangi bir koku içermemesi gerekir. Eğer undan hafif de olsa bir rutubet kokusu geliyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır. Öte yandan unun rengi de net bir renk olmalıdır.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Uzun vadede, sürekli kilo alımı metabolik sendroma dönüşerek tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve hatta kanser geliştirme riskini artırabilir. Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ (TETT) NEDİR? TETT et ket üzer nde bel rt len koşullara uygun olarak muhafaza ed ld ğ nde gıdanın kend ne has özell kler n koruduğu tar h bel rt r.
Ürün ambalajlarımızın alt kısmında, üretim tarihleri bir kodlama sistemiyle yer almaktadır. Ornegin Z020415 seklinde olan bu kodlama sistemine gore urunun 02.04.2015 tarihinde uretildigi anlasilmaktadir. Bu durumda urunun son kullanma tarihi bu tarihten 3 yıl sonra yani 02.04.2018 olmaktadir.
son kullanma tarihinin yerine birçok üründe karşımıza çıkan ifade. resmi gazeteye göre "uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi" ifade edermiş.
Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Son Kullanma Tarihi Nasıl Okunur? SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir.
Un buzdolabında saklanır mı? Serin ve kuru bir ortam bulunamadığında un buz dolabında saklanabilir. Hatta buz dolabında taze kalacağı süre de uzayacaktır. Fakat un dolaptaki kokuları absorbe edecektir.
50 kg Un Saklama Koşulları Nelerdir? 50 kg un çuvalı, uzun sürede tüketime uygun olması sebebi ile bozulmayacak ortamlarda saklanmalıdır.
Eğer mutfak dolaplarınızın içinde güveler oluştuysa ve dört bir yana yayıldıysa köklü bir temizlik yapmanızda fayda var. Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri