Dünya çapında tanınan Türk lezzetleri arasında yer alan Türk kahvesi, sadece damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetle değil; pişirme yöntemi, sunumu ve Türk kültürünün en değerli ritüellerine eşlik etmesiyle Türk geleneğinde oldukça önemli bir yere sahip.
1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Kahve, dünya üzerinde 50 den fazla ülkede yetiştirilir. Hawai'de yetişen KONA kahvesi bu bölgenin en çok bilinen kahvesidir.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Tarihi kökenler. Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu .
Etiyopya yöresinde Kaldi adında bir keçi çobanı, keçilerinin bir meyveyi yiyip çocuklar gibi çok enerjik davrandığını fark etti. Uyarıcı bir özelliği olan kahve çekirdekleri böylelikle keşfedildi.
Biz Türkler, çok fazla kahve içtiğimizi düşünsek de diğer ülkelerle kıyasladığımızda son derece az kahve tüketiyoruz. Türkiye'de kişi başına yıllık 0.4 kg kahve tüketiliyor ve en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 104. sırada bulunuyoruz.
Uluslararası Kahve Organizasyonu kişi başına en çok kahve tüketilen ülkelerin sıralamasını yaptı. Türkiye kişi başına yılda 400 gram kahveyle 104. sırada yer aldı. Listenin ilk sırasında ise kişi başına yılda 12 kilogram kahve tüketimiyle Finlandiya bulunuyor.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Dünyanın en iyi kahve çekirdeklerinden biri, Kenya AA kahvesi. Kenya'nın yüksek platolarında, deniz seviyesinden 2.000 fit yükseklikte yetiştiriliyor. AA, çekirdeğin boyutunu temsil ediyor ve en büyük kahve çekirdeği anlamına geliyor.
Türkiye'de tüketilen kahveler, Yemen'den değil Brezilya'dan ithal edilen çekirdek kahvenin kavrularak özel değirmenlerde öğütülmesiyle elde ediliyor. Türkiye'de en çok Rio-2 ve Rio-3 türü (Coffe Arabica) kahve tercih ediliyor.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
2021 ocak-ekim döneminde en çok kahve satılan ülkeler 2 milyon 113 bin dolarla ABD, 2 milyon 52 bin dolarla Belarus, 1 milyon 558 bin dolarla Hollanda, 1 milyon 397 bin dolarla Rusya ve 1 milyon 321 bin dolarla KKTC oldu. Söz konusu dönemde Türkiye'nin kahve ihracatı yaptığı ülke sayısı 144 olarak kayıtlara geçti.
Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya'yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala'dır.
Kopi luwak, dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvesidir. Kopi luwak, Endonezya'nın Sumatra adası ile çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin (Endonezce: luwak) yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Finlandiya, kişi başına baz alındığında dünyanın en büyük kahve tüketicisidir. Ortalama bir Finn günde yaklaşık dört fincan içmektedir. Kahve Finlandiya'da o kadar popülerdir ki 10 dakikalık iki kahve molası Finlandiyalı işçiler için yasal olarak zorunludur.
Melbourne, Avustralya. Pek çokları tarafından dünyanın en iyi kahvesi olarak nitelenen Melbourne, her geçen gün daha çekici bir kahve destinasyonu haline gelmektedir.
Araştırmaya göre toplumun en çok tükettiği (yüzde 84) ve de en sevdiği (yüzde 54,7) kahve çeşitlerinde zirvede açık ara Türk kahvesi var. Katılımcıların en çok tükettikleri diğer kahve türleri arasında filtre kahve yüzde 41,3 ile ikinci sırada gelirken çözünebilir hazır kahveler yüzde 39,3 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Lara'da başlayan yolculuk önce tüm Antalya'ya sonra diğer illere yayılmış sonra da ülkelere yayılma hedefi edinmiştir. Bu yolculuk 2020 yılının başında Türk Kahvesi markasının M. Latif Fidan'ın markayı devralması ardından hız kazanmıştır.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Türkiye'de Kahve Nerede Yetişir? Kahve ağacı yetiştiriciliği yapılacak bölgenin iklim koşullarının ekvatoral iklim ile benzerlik taşımasının önemli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin ne yazık ki kahve üretimine elverişli olduğu söylenemez.
1723'te Gabriel du Clieu adlı bir denizci tarafından bu kahve bitkilerinden alınan bir fide Fransa'dan Martinique adasına getirilir. Kahve buradan Karayip Adalarına, Güney ve Orta Amerika'ya yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri